Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конструкции.Архив ZIP - WinRAR / М_н_стерство осв_ти _ науки Україн_.doc
Скачиваний:
237
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
9.5 Mб
Скачать
      1. Зображення (розрізи, перетини, види, фрагменти)

Розрізи будівлі або споруди позначають арабськими цифрами послідовно в межах основного комплекту робочих креслень. Самостійна нумерація допускається лише для розрізів окремих ділянок будівлі, споруди або установок, всі креслення яких розміщені на одному аркуші і якщо на цих кресленнях відсутні посилання на розрізи, розташовані на інших листах основного комплекту робочих креслень. Допускається розрізи позначати прописними буквами українського алфавіту.

Напрям погляду для розрізу за планом будівлі і споруди приймають, як правило, від низу до верху і справа наліво.

Якщо окремі частини виду (фасаду), плану, розрізу вимагають детальнішого зображення, то додатково виконують виносні елементи - вузли і фрагменти.

При зображенні вузла відповідне місце відзначають на виді (фасаді), плані або розрізі замкнутою суцільною тонкою лінією (як правило, колом або овалом), з позначенням на полиці лінії-винесення порядкового номера вузла арабською цифрою відповідно до рис. 2.16.

Якщо вузол поміщений на іншому аркуші, то номер аркуша вказують під полицею лінії-винесення (рис. 16 а|) або на полиці лінії-винесення поруч, в дужках, відповідно до рис. 2.16 б.

При необхідності посилання на вузол, винесений в іншому основному комплекті робочих креслень, або на типовий вузол вказують позначення і номер аркуша відповідного основного комплекту робочих креслень відповідно до рисунка 2.16 в або серію робочих креслень типових вузлів і номер випуску відповідно до рисунка 2.16 г.

Рис. 2.16. Позначення вузлів|

При необхідності посилання на вузол в перерізі виконують відповідно до рис 2.17.

Над зображенням вузла вказують в колі його порядковий номер відповідно до рис. 2.18а або 2.18б.

Рис. 2.17. Посилання на вузол| в розрізі| Рис. 2.18. Підпис вузла| на аркуші|

Вузлу, що є повним дзеркальним відображенням іншого (основного) виконання, привласнюють той же порядковий номер, що і основного виконання, з додаванням індексу "н"|.

Фрагменти планів, розрізів, фасадів, як правило, відзначають фігурною дужкою відповідно до рис. 2.19.

Рис. 2.19. Позначення фрагментів|

Під фігурною дужкою, а також над відповідним фрагментом наносять найменування і порядковий номер фрагмента. Якщо фрагмент розміщений на іншому аркуші, то дають посилання на цей аркуш. Допускається посилання на фрагмент розміщати на полиці лінії-винесення.

Зображення до осі симетрії симетричних планів і фасадів будівель і споруд, схем розташування елементів конструкцій, планів розташування технологічного, енергетичного, санітарно-технічного і іншого устаткування не допускаються.

Якщо зображення (наприклад, план) не поміщається на аркуші прийнятого формату, то його ділять на декілька ділянок, розміщуючи їх на окремих листах. В цьому випадку на кожному аркуші, де показана ділянка зображення, наводять схему цілого зображення з необхідними координаційними осями і умовним позначенням (штрихуванням) показаного на даному аркуші ділянки зображення відповідно до рис. 2.20.

#G1 Примітка. Якщо креслення ділянок зображення поміщені в різних основних комплектах робочих креслень, то над номером аркуша вказують позначення відповідного основного комплекту.

Рис. 2.20. Схема цілого| зображення| із зазначенням| розглядуваної| ділянки|

Якщо плани поверхів багатоповерхової будівлі мають невеликі відмінності один від одного, то повністю виконують план один з поверхів, для інших поверхів виконують лише ті частини плану, які необхідні для показу відмінності від плану, зображеного повністю. Під найменуванням частково зображеного плану наводять напис: "Решту див. план (найменування повністю зображеного плану)".

У назвах планів поверхів будівлі або споруди вказують відмітку чистої підлоги, номера поверху, або позначення відповідної січної площини (наприклад: «План на відм|. 0,000», або «План 2-9 поверхів», або «План 3-3»).

При виконанні частини плану в назві вказують осі, що обмежують цю частину плану (наприклад: «План на відм|. 0,000 між осями 1 - 8 й А – Д»). Допускається в назві плану поверху вказувати призначення приміщень, розташованих на поверсі. У назвах розрізів будівлі (споруди) вказують позначення відповідної січної площини (наприклад: «Розріз 1 – 1»). У назвах фасадів будівлі і споруди вказують крайні осі, між якими розташований фасад. Першою вказується ліва вісь фасаду (наприклад: «Фасад 1 – 12»).