Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЕПСТВ / ЕП_Качан

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

281

специфiку його виробництва.

Профспiлки об’єднують працiвникiв пiдприємства незалежно вiд їхніх професiй. Зайнятicть тут гарантується бiльшою мiрою, нiж на зовнішньому ринку праці, а у свою чергу, сприяє підвищенню ефективностi використання трудового потенцiалу.

13.7. Сегментація ринку праці, її оцінки

Ринок праці обмежується певним економічним простором, який має чіткі територіальні, галузеві, демографічні, соціальні, національні та інші параметри.

Сегментація ринку праці — це поділ ринку робочої сили на окремі групи за певними критеріями, залежно від поставленої мети вивчення, аналізу чи управління.

Ринок праці сегментується за такими принципами: територіальний (географічний), професіонально-кваліфікаційний, соціальний, за ланками суспільного виробництва, за кількісним співвідношенням покупців та продавців товару (“робоча сила”), за умовами конкуренції.

Зточки зору територіального підходу виділяють такі ринки праці:

внутрішній — місцевий, регіональний, національний;

зовнішній — транснаціональний та світовий.

З точки зору ланки суспільного виробництва виділяють ринки праці:

внутріфірмовий;

галузевий;

національний.

Залежно від професій виділяють ринок:

робочих кадрів (працівники переважно фізичної праці);

спеціалістів та керівників.

За демографічним принципом ринок праці поділяється:

за статевою ознакою — чоловіки, жінки;

282

за віком — молодь, особи працездатного віку, особи передпенсійного віку.

За національним принципом: українці, росіяни, молдавани, болгари та

інші.

За рівнем освіти: з вищою, з середньою спеціальною, з середньою та неповною середньою освітою.

За часовим принципом: тимчасовий (погодинний, поденний, помісячний, сезонний), постійний (річний).

За юридично-правовими аспектами: офіційний (зареєстрований), неофіційний (відкритий або чорний) ринок праці.

13.8. Функції ринку працi

Ринок пpaцi впливає на розвиток господарства, дiє в певних напрямах; проявляється в рiзноманiтних формах i виконує рiзнi функцiї. Під останніми розумiють рiд та вид дiяльностi. Сучасний ринок праці виконує такi функцiї:

Суспiльного подiлу працi. Ринок працi розмежовує найманого працiвника та роботодавця, розподіляє найманих працiвникiв за професiями та кваліфікацією, галузями виробництва та регiонами.

Інформацiйну. Дaє учасникам процесу купiвлi-продажу товару, робочої сили iнформацiю щодо умов найму, рiвня зарплати, пропозиції робочих місць, якостi робочої сили тощо.

Посереднuцьку. Ринок працi встановлює зв’язок мiж роботодавцями та найманими працiвниками, якi виходять на ринок працi для задоволення взаємних інтересів i потреб.

Цiноутворюючу. Це основна функцiя ринку пpaцi, що встановлює рiвновагу мiж попитом i пропозицiєю робочої сили. Лише на ринку npaцi вiдбувається загальне визнання затрат пpaцi на вiдтворення товару “робоча сила” i визначається його вартість”.

Стuмулюючу. 3авдяки механiзму конкуренції ринок працi стимулює

283

більш ефективне використання трудових pecypciв з метою пiдвищення прибyтковостi виробництва, а також стимулює найманих працiвникiв пiдвищувати свiй професiйно-квалiфiкацiйний piвeнь.

Оздоровлюючу. 3авдяки конкуренції суспiльне виробництво звiльняється вiд економiчно слабких, нежиттєздатних пiдприємств. Ринок працi дозволяє одержувати перевагу в конкурентнiй боротьбi працiвникам з найбiльш високими якiсними показниками робочої сили. Саме ринок створює таку мотивацiю працi, яка, з одного боку, примушує працiвникiв триматися за робоче мiсце в умовах жорсткої конкуренцiї а з iншого — матерiально зацiкавлює, стимулює їx iнiцiативнiсть, компетентнiсть, квалiфiкованість.

Регулюючу. Певною мiрою ринок впливає на формування пропорцiй суспiльного виробництва, розвиток регiонiв, сприяючи переміщенню робочої сили з одних регiонiв галузей в iнші, бiльш ефективнi. Ринок працi регулює

Функції ринку праці

суспільного поділу праці

 

ціноутворююча

 

 

 

 

 

інформаційна

 

посередницька

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стимулююча

 

 

оздоровлююча

 

регулююча

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 13.2 Функції ринку праці

надлишки трудових pecypciв, їx оптимальне розміщення, а, отже, i ефективне використання. В Укpaїнi ринок праці ще повною мiрою не виконує вcix cвоїx функцiй; оскiльки знаходиться ще на стадії розвитку.

284

13.9. Гнучкість ринку праці

Гнучкість ринку праці це його здібність швидко адаптуватись до змін у співвідношенні попиту і пропозиції робочої сили за рахунок високих рівнів: загальної і професійної освіти, активності і мобільності робочої сили та зміни регламентованого робочого часу (дня, тижня, року). Гнучкість ринку праці – це водночас і гнучкість трудових відносин, які на ньому відбуваються.

Гнучкість ринку праці характеризується такими елементами:

висока територіальна та професійна мобільність працівників;

гнучкість витрат роботодавців на робочу силу, в тому числі мобільність рівня та структури заробітної плати відповідно до економічної ситуації;

гнучкість в управлінні персоналом на підприємствах (при наймі, ротації, звільненні, встановленні тривалості робочого часу);

демократизація і розмаїття форм зайнятості, включаючи нестандартні форми (самозайнятість, робота за викликами, домашнє робоче місце, неповний робочий день та інше);

високорозвинена система професійної підготовки та перепідготовки, зокрема освіти дорослих.

Гнучкі форми організації ринку праці дозволяють суспільству на макрорівні знизити гостроту проблем безробіття, надаючи можливість найбільш уразливим верствам населення отримувати доход, підтримувати рівень своєї кваліфікації та працездатності, зберігати соціальний статус; підприємству на мікрорівні вони дозволяють маніпулювати обсягом робочої сили, що використовується, не створюючи соціальної напруги внаслідок звільнення працівників при змінах потреб виробництва в робочій силі.

13.10. Роль державної служби зайнятості у регулюванні ринку праці

Для реалізації політики зайнятості населення і забезпечення громадян відповідними гарантіями на всій території України в порядку, визначеному

285

Кабінетом Міністрів України, створено Державну службу зайнятості, діяльність якої контролюють Міністерство праці та соціальної політики України і місцеві органи державної виконавчої влади.

Послуги, пов’язані із забезпеченням зайнятості населення, надаються державною службою безкоштовно. Діяльність цієї служби фінансується із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Державна служба зайнятості:

аналізує і прогнозує попит та пропозицію на робочу силу, інформує населення й державні органи управління про стан ринку праці;

консультує громадян, власників підприємств, установ і організацій або уповноважені ними органи, які звертаються до служби зайнятості, про можливість одержання роботи і забезпечення робочою силою;

веде облік вільних робочих місць громадян, які звертаються з питань працевлаштування;

надає допомогу громадянам у виборі роботи, власникам підприємств, установ, організацій або уповноваженим ними органам у підборі необхідних працівників;

організовує при потребі професійну підготовку і перепідготовку громадян у системі служби зайнятості або направляє їх до інших навчальних закладів, що ведуть підготовку та перепідготовку працівників, сприяє підприємствам у розвиткові та визначенні змісту курсів навчання й перепідготовки;

надає послуги з працевлаштування та професійної орієнтації працівникам, які бажають змінити професію або місце роботи (у зв'язку з пошуками високооплачуваної роботи, зміною умов режиму праці тощо), звільненим працівникам, незайнятому населенню, скеровує на громадські роботи;

реєструє безробітних і подає їм у межах своєї компетенції допомогу, в т.ч. і грошову, бере участь у підготовці перспективних і поточних

286

державних і територіальних програмах зайнятості та заходів щодо соціальної захищеності різних груп населення від безробіття. Структура державної служби зайнятості подана на рис. 13.3.

Міністерство праці і соціальної політики України

Державний центр зайнятості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кримський

 

Обласні центри

 

Київський та

республіканський

 

зайнятості – 24

 

Севастопольський

центр зайнятості –

 

 

 

 

міські центри

1

 

 

 

 

 

 

зайнятості – 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міські центри

 

Міські центри

 

Київські районні

зайнятості – 8

 

зайнятості – 95

 

центри зайнятості

Районні центри

 

Районні центри

 

– 10

зайнятості – 11

 

зайнятості – 59

 

 

 

 

Міські центри

 

Міські центри

 

 

 

 

зайнятості – 3

 

зайнятості – 404

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.13.3. Структура державної служби зайнятості населення

13.11. Основні конвенції МОП з питань регулювання ринку праці, їх характеристика

З розвитком ринкової економіки формувався світовий ринок праці, складалися загальноприйняті у світі ринкові відносини, які юридично закріплені у конвенціях і рекомендаціях Міжнародної організації праці (МОП) як складова частина міжнародного права. Визнання і дотримання міжнародних трудових норм є справою міжнародного престижу будь-якої держави, а також вихідним моментом у забезпеченні реальних прав і свобод громадян.

287

Участь України у діяльності МОП і використання наявного досвіду є вкрай необхідним та корисним і перш за все у період проведення економічних реформ.

У Декларації про Державний суверенітет України проголошено пріоритет загальновизнаних норм міжнародного права перед нормами внутрішньодержавного права. Закріплено це положення Законом України “Про дію міжнародних договорів на території України” від 10.12.1991 р., де зазначено, що прийняті і належним чином ратифіковані Україною міжнародні угоди складають невід'ємну частину національного законодавства України і використовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

Україна ратифікувала більше дев’яносто Конвенцій у царині ринку праці та його регулювання:

С2 Конвенція 1919 року про безробіття;

С44 Конвенція 1934 року про страхування на випадок безробіття;

С81 Конвенція 1947 року про інспекцію праці.

Запитання для самоконтролю

1.Як ви розумієте поняття “ринок праці”? Що продається і купується на ринку праці?

2.Назвіть та охарактеризуйте основні елементи ринку праці.

3.Що таке індивідуальна робоча сила? Що пропонує індивідуальний продавець на ринку праці?

4.Що включає в себе індивідуальний і сукупний попит на робочу силу? Від чого буде залежати попит на робочу силу?

5.Які ви знаєте методи стимулювання та скорочення попиту на робочу силу?

6.Що таке кон’юнктура ринку праці і якою вона буває?

7.Яка залежність величини пропозиції праці від розміру її оплати? Чим вона пояснюється?

8.У чому причини та які наслідки низької ціни робочої сили в Україні?

9.Спробуйте оцінити кон’юнктуру ринку праці вашого регіону за минулий рік.

288

10.У чому полягає відмінність між зовнішнім та внутрішнім ринком праці?

11.Що таке сегментація ринку праці? Які ви знаєте критерії поділу ринку праці? Практичне значення сегментації ринку праці.

12.Назвіть функції ринку праці, розкрийте їх зміст.

13.Проаналізуйте ступінь виконання кожної функції у Вашому регіоні (районі, місті, області). Які заходи треба, на Вашу, думку вжити для того, щоб поліпшити ситуацію на ринку праці?

14.У чому полягає гнучкість ринку праці?

15.Які основні функції Державної служби зайнятості?

16.Оцініть міжнародний досвід регулювання зайнятості з погляду доцільності його застосування в Україні.

Література

1.Васильченко В.С. Васильченко П.М. Ринок праці: теоретичні основи і державна практика (посібник для працівників дуржавної служби зайнятості) – київ, 2000.

2.Брич В.Я. Трансформація ринку праці та проблеми підвищення життєвого рівня населення: методологія, практика, шляхи вирішення.

– Тернопіль: Економічна думка, 2003

3.Економічний розвиток і державна політика. Практикум. Випуск 10. Ринок праці в умовах перехідної економіки. /Ю.М. Бажал. – К.: В-во

“К.І.С.” 2002.

4.Лібанова Е.М. Ринок праці (соціально-демографічні аспекти) К, 1996.

5.Петюх В.М. Ринок праці та зайнятість: Навчальний посібник. – К.:

МАУП, 1997.

6.Шевченко Л.С. Ринок праці. Проблеми зайнятості і безробіття. – Харків: Укр. юридична академія, 1993.

Терміни і поняття

9Гнучкий ринок праці

9Державна служба зайнятості

9Інфраструктура ринку праці

9Кон”юнктура ринку праці

9Попит на робочу силу

9Пропозиція робочої сили

9Ринок праці

9Ринок праці внутрішній

9Ринок праці зовнішній

9Сегментація ринку праці

9Трудодефіцитна кон”юнктура ринку праці

9Трудонадлишкова кон”юнктура ринку праці

9Ціна праці

9Функції ринку праці

289

ТЕМА 14. СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ ЗАЙНЯТОСТІ

14.1.Зайнятість як соціально-економічна категорія і передумова формування соціально-трудових відносин.

14.2.Економічна та соціальна сутність зайнятості.

14.3.Види і форми зайнятості.

14.4.Державне регулювання зайнятості.

14.5.Безробіття як економічна категорія. 14.6.Чинники формування безробіття.

14.7.Види безробіття.

14.8.Призначення державних, територіальних і базових програм зайнятості населення.

14.9.Заходи щодо реалізації державної політики зайнятості.

14.1.Зайнятість як соціально-економічна категорія і передумова формування соціально-трудових відносин

3айнятiсть населення – це певна сукупнiсть соцiально-трудових вiдносин мiж людьми з приводу забезпечення працездатного населення робочими мiсцями; формування, розподiлу i перерозподiлу трудових pecypciв з метою участi в суспiльно-кориснiй працi i забезпечення розширеного вiдтворення робочої сили. Ця сукупнiсть соцiально-трудових вiдносин знаходить свiй вияв у певних економiчних категорiях, таких, як iндивiдуальна (сiмейна), колективна трудова дiяльнiсть, процес працi, iнтенсивнiсть та продуктивнiсть працi, мобiльнiсть робочої сили, загальноосвiтня та професiйна пiдготовка кaдpiв, заробiтна плата та iн.

Звичайно зайнятiсть визначається як дiяльнiсть громадян, пов’язана iз задоволенням особистих i суспiльних потреб, i така, що, як правило, приносить прибуток.

290

Згiдно iз Законом Украiни “Про зайнятiсть населення” до зайнятого населення належать громадяни [7]:

тi, що працюють за наймом;

тi, що самостiйно забезпечують себе роботою;

обранi i призначенi на оплачуванi посади в органи державноi влади, управлiння i в громадських об’єднаннях;

тi, хто проходить службу в Збройних силах України та iнших вiйськових формуваннях, створених вiдповiдно до законодавства України;

тi, хто проходить професiйну пiдготовку, перепiдготовку i

пiдвищення квалiфiкацiї з вiдривом від виробництва;

учнi денних загальноосвiтнiх шкiл i студенти вищих навчальних закладiв.

Отже, до зaйнятого населення належать yci громадяни, зайнятi будьяким видом суспiльно-корисної дiяльностi.

Особи працездатного віку, якi працюють, а також незайнятi громадяни, що бажають трудитися i активно шукають роботу, вiдповiдно до класифiкацiї, що застосовується у мiжнароднiй статистицi, належать до категорії “економiчно активного населення”. Особи, що зайнятi іншою корисною діяльністю або просто не бажають брати участi у суспiльному виробництвi, належать до “економiчно неактивного населення”.

Кількість зайнятих характеризується рівнем зайнятості, який можна розрахувати двома способами:

1. Частка зайнятих у загальній чисельності населення

Рз = Чз / Чн × 100%,

(14.1.),

де Рз — рівень зайнятості, %; Чз — чисельність зайнятого населення, відповідно до балансу трудових

ресурсів, осіб; Чн — чисельність населення, відповідно до балансу трудових ресурсів,

осіб.

2. Частка зайнятих в економічно активному населенні

Соседние файлы в папке ЕПСТВ