Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

14 Ковальчук Очистка стічних вод

.pdf
Скачиваний:
429
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
12.16 Mб
Скачать

розрахунками. Звичайно витрата промивної води на один пісковий лоток складає 0,03-0,1 м3/с при напорі 4-6 м і тривалості змиву осаду 1-3 хв.

Рис. 5.11. Схема горизонтального піскоуловлювача з гідромеханічним видаленням осаду

Об’єм піскових приямків піскоуловлювачів розраховують на накопичення не більш ніж дводобового об’єму осаду. При застосуванні гідрозмиву приямки мають форму зрізаного конусу, а при застосуванні скребків - зрізаної піраміди з кутом похилу стінок приямка до горизонту не менше 60о.

Кількість піску, що затримується у піскоуловлювачах, визначають, виходячи з його питомої кількості в розрахунку на одного жителя (табл. 5.5). Вологість піску приймають 60 %, об’ємну вагу - 1,5 т/м3.

Із піскових приямків піскоуловлювачів осад видаляють за допомогою гідроелеваторів, ерліфтів, шнекових чи піскових насосів, багатоковшових екскаваторів.

Найчастіше осад відкачують гідроелеваторами, які виготовляються як нестандартизоване обладнання за кресленнями проектних організацій. Робоча рідина, в якості якої використовується освітлена чи очищена стічна вода, під тиском з великою швидкістю виходить із сопла, що створює розрідження і забезпечує підсмоктування осаду (рис. 5.13). У камері змішування,

121

куди надходить утворена суміш, відбувається перетворення кінетичної енергії потоку в енергію тиску. У дифузорі внаслідок зменшення швидкості потоку відбувається подальше підвищення тиску, що дозволяє транспортувати піщану пульпу до місця призначення. Тиск робочої рідини перед гідроелеватором повинен складати 0,2-0,4 МПа. На 1 м3 осаду, що видаляється із піскоуловлювачів, подається приблизно 20 м3 робочої рідини.

Рис. 5.12. Система гідромеханічного видалення осаду

Перед включенням гідроелеваторів у роботу осад в приямках заздалегідь скаламучується. Для цього в них прокладаються трубопроводи, обладнані соплами, направленими в основу приямків, по яких подається робоча рідина. Вивантаження осаду здійснюється не рідше одного разу в дві доби. Звичайно вивантаження осаду здійснюють один раз у зміну (через 7-8 год).

Зневоднення і підсушування осаду піскоуловлювачів здійснюється на піскових майданчиках чи у піскових бункерах. Далі осад транспортується в місця складування, розміщення яких погоджується з органами державного санітарного нагляду.

Піскові майданчики являють собою дреновані ділянки, огороджені валиками висотою 1-2 м (рис. 5.14). Вони розташовуються по можливості ближче до піскоуловлювачів. Для заїзду автотранспорту в них влаштовуються пандуси з ухилом 0,12-0,2. Розмір майданчиків визначається за навантаженням по осаду, яке приймається рівним 3 м3/(м2.рік). Число піскових майдан-

122

Рис. 5.13. Гідроелеватор для видалення піску із піскового приямка:

1 - напірний трубопровід робочої рідини; 2 - засувка; 3 - патрубок для прочистки звуженої частини гідроелеватора; 4 - пульпопровід; 5 - дифузор; 6 - пісковий приямок; 7 - змішувальна камера; 8 - сопло; 9 - підвідний патрубок

чиків повинно бути не менше двох. Передбачається, що осад періодично видаляється з піскових майданчиків протягом року. Дренажна вода з піскових майданчиків перекачується насосами в «голову» очисних споруд.

Для зневоднення осаду піскоуловлювачів можливе також влаштування накопичувачів із шаром напуску осаду до 3 м. Відстояну поверхневу воду випускають через спеціальні колодязі, обладнані водозливами з рухомою стінкою, - так звані «монахи».

123

Рис. 5.14. Пісковий майданчик

Піскові майданчики і накопичувачі є джерелом забруднення повітря й грунтових вод на території очисної станції, тому їх застосування в нинішній час обмежене. Сучасні способи обробки осаду піскоуловлювачів повинні передбачати відмивання, зневоднення і підсушування піску з наступним використанням його для планування місцевості або в будівництві.

Хороші результати дає відмивання піску у гідроциклонах. Для цього застосовують спеціальні гідроциклони із збільшеним отвором для введення гідросуміші і кутом конусності апарату 30-40о. При цьому вміст піску в осаді горизонтальних піскоуловлювачів може бути доведений до 95-97%.

Для відмивання та зневоднення піску на очисних станціях продуктивністю до 75000 м3/добу рекомендується застосовувати спеціальні циліндроконічні піскові бункери діаметром 1,5-2 м, пристосовані для наступного вивантаження піску в автотранспорт. Такі бункери виконуються по типу тангенційних піскоуловлювачів. Доцільним є застосування бункерів в поєднанні з напірними гідроциклонами діаметром 300 мм (напір пульпи перед гідроциклоном повинен складати 0,2 МПа) (рис. 5.15).

124

Рис. 5.16. Система для видалення води із піскового бункера:

1 - підвідна труба; 2 - відвідна труба; 3 - водозбірний лоток; 4 - рухомий стояк; 5 - шибер; 6 - електропривід; 7 - металеве кільце; 8 - сальник

Рис. 5.15. Піскові бункери:

1 - підвід води в систему опалення; 2 - відвід води з системи опалення; 3 - затвор з електроприводом; 4 - теплоізоляція; 5 - бункер; 6 - гідроциклон; 7 -під- від пульпи до гідроциклонів; 8 - відвід води від гідроциклонів; 9 - відвід дренажних вод

Для цілорічної експлуатації піскові бункери влаштовують в опалюваних приміщеннях з розрахунковою внутрішньою температурою 5 оС чи передбачають їх обігрівання за допомогою змійовиків. Місткість бункерів розраховується на 1,5-5-добове зберігання піску. Число піскових бункерів повинно бути не менше двох.

При експлуатації піскових бункерів найбільші труднощі виникають при видаленні відстояної води і вивантаженні піску в автотранспорт. Як показала практика, серед відомих пристроїв для вида-

125

лення відстояної води (дренажу) найбільш оптимальним є так званий «рухомий стояк» - вертикальна металева труба з овальним отвором, що переміщається вниз і вверх за допомогою електроприводу (рис. 5.16). Застосування цього пристрою дозволяє зменшити вологість піску до 60 %. Для покращання переміщення піску при вивантаженні кут похилу нижньої частини бункера повинен складати 60о, а діаметр люка для вивантаження - не менше 0,6 м [6]. Дренажна вода з піскових бункерів повинна повертатися в канал перед піскоуловлювачами.

Нова технологічна схема обробки осаду піскоуловлювачів розроблена на кафедрі водовідведення Московського державного будівельного університету [7]. Вона включає промивку осаду висхідним потоком води з наступним розділенням піску і органічних включень на барабанному сітчастому сепараторі з одночасним промиванням осаду водою (рис. 5.17).

Рис. 5.17. Схема обробки осаду піскоуловлювачів:

1 - піскоуловлювач; 2 - гідроелеватор; 3 - піскопромивач; 4 - повернення води; 5, 9 - промивна вода; 6 - повітря; 7 - осад у барабанний сепаратор; 8 - барабанний сепаратор сітчастий; 10 - органічний шлам із сепаратора; 11 - бункер для шламу; 12 - пісок; 13 - фільтрат; 14 - пропарочна камера для дезинфекції; 15 - стрічковий вакуум-фільтр; 16 - зневоднений пісок

5.7. Розрахунок піскоуловлювачів

Розрахунок горизонтальних піскоуловлювачів за спрощеним ме-

тодом здійснюється за тривалістю перебування в них стічних вод (не менше 30 с). Довжина піскоуловлювача при цьому визначається за формулою

L = υ max t, м,

(5.1)

де υ max = 0,3 м/с - швидкість руху стічних вод у піскоуловлювачі при їх максимальній витраті.

126

Загальна площа поперечного перетину піскоуловлювача складає

F =

Q / υ max , м2 ,

(5.2)

а ширина відділення піскоуловлювача -

 

B =

F / hp N , м,

(5.3)

де Q - розрахункова витрата стічних вод, м3/с; hp - робоча глибина піскоуло-

влювача, м; N - кількість відділень піскоуловлювача (не менше двох, причому всі робочі).

Ширину відділень горизонтальних піскоуловлювачів звичайно приймають в межах від 0,5 м до 2 м. Часто ширину відділень приймають в залежності від розмірів стандартних скребків. На крупних станціях піскоуловлювачі із скребками мають ширину 4-6 м.

Отримані розміри піскоуловлювача перевіряють на пропуск мінімальної витрати стічних вод, при якій швидкість потоку не повинна бути мен-

шою 0,15 м/с.

Далі необхідно розрахувати висоту шару осаду, який затримується у піскоуловлювачі hoc . Для цього спочатку визначають загальний об’єм Woc затримуваного осаду

 

N зp p

T

 

 

Woc =

зв

 

, м3 ,

(5.4)

1000

 

 

 

 

 

де Nзвзp - зведене число жителів за завислими речовинами;

p - кількість оса-

ду, що затримується у піскоуловлювачах в розрахунку на одного жителя, л/добу (табл. 5.5); T - число діб між чистками піскоуловлювача (звичайно приймається 0,33-2 доби).

Звідси

hoc

=

 

Woc

 

, м.

(5.5)

 

L B N

Загальна (будівельна) глибина піскоуловлювача визначається за фор-

мулою

h +

h+

 

 

 

H =

h , м,

(5.6)

 

б

p

oc

 

де hб - висота бортів над рівнем води у піскоуловлювачі (приймається 0,2-

0,4), м.

Розрахунок горизонтальних піскоуловлювачів за методом А.А.Карпінського дозволяє визначити їх розміри в залежності від мінімальної гідравлічної крупності піску, що підлягає затриманню.

Метод базується на елементарній теорії розрахунку горизонтальних відстійників (піскоуловлювач розглядається як горизонтальний відстійник), в

127

основу якої покладені дві передумови: 1) швидкість руху води у всіх точках будь-якого поперечного перетину відстійника однакова; 2) швидкість осадження частинок рівномірна впродовж всього часу їх осадження. При цих передумовах швидкість переміщення частинки у відстійнику є рівнодіючою вертикальної швидкості осадження частинки u і швидкості горизонтального руху води вздовж відстійника υ . Траєкторія руху частинки буде направле-

ною по цій рівнодіючій і являти собою пряму лінію (рис. 5.18).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У відстійнику із зада-

 

 

 

 

 

 

ною довжиною L та глиби-

 

 

 

 

 

 

ною H можливість затри-

 

 

 

 

 

 

мання частинки буде залежати

 

 

 

 

 

 

від

співвідношення швидко-

 

 

 

 

 

 

стей

υ

і u : будуть затриму-

 

 

 

 

 

 

ватись всі частинки, траєкто-

 

 

 

 

 

 

рія руху яких буде перетинати

 

 

 

 

 

 

дно довжиною

L , тобто бу-

 

 

 

 

 

 

дуть

 

затримані

частинки із

Рис. 5.18. Розрахункова схема горизонтального

гідравлічною крупністю uo і

більше. Із подібності трикут-

піскоуловлювача

 

 

ників AБB і ADС слідує

 

 

 

 

 

 

 

uo

=

H

, звідки L =

υ H .

 

 

(5.7)

 

 

 

 

 

 

υ

L

uo

 

 

 

 

Таким чином, найменша довжина відстійника чи піскоуловлювача, при якій забезпечується затримання частинок з гідравлічною крупністю uo і

більше, при заданій розрахунковій глибині Hs і швидкості руху рідини υ s , складає

Ls =

1000 Hs υ s

, м,

(5.8)

 

 

uo

 

де 1000 - коефіцієнт переводу розмірності uo з мм/с в м/с.

Формула (5.8) справедлива для ламінарного режиму руху рідини. Але

уреальних відстійниках взагалі, а в піскоуловлювачах зокрема, має місце турбулентний режим. Це призводить до того, що осадження частинок уповільнюється внаслідок наявності у потоці так званих «зважуючих швидкостей» чи вертикальних складових пульсації турбулентного потоку, направлених вгору - в сторону, протилежну напрямку осадження частинки. Зрозуміло, що

увипадку турбулентного режиму можна говорити лише про якусь середню швидкість осадження частинки.

128

А.А.Карпінським запропоновано враховувати зважуючу

швидкість

ω o при визначенні середньої швидкості осадження частинки

(5.9)

u = u2

ω 2 , мм / с,

o

o

 

де u - середня швидкість осадження частинок піску гідравлічною крупністю uo , що мають бути затримані у піскоуловлювачі, мм/с.

За А.А.Карпінським

ω o = 0,05υ max , мм / с,

(5.10)

де υ max - максимальна швидкість руху води у піскоуловлювачі, мм/с.

Розрахунок горизонтальних піскоуловлювачів за СНиП 2.04.0385 грунтується на методі А.А.Карпінського, однак формула для визначення довжини горизонтального піскоуловлювача у СНиП 2.04.03-85 наведена у дещо іншому вигляді

Ls =

1000

Ks Hs υ s

, м,

(5.11)

 

 

uo

 

 

 

 

 

де Ks - коефіцієнт, що враховує зважуючу швидкість і приймається у залежності від гідравлічної крупності затримуваного піску (табл. 5.9).

 

Значення коефіцієнта Ks

 

 

Таблиця 5.9

 

у формулі (5.11)

 

Діаметр

Гідравлічна

 

 

Значення Ks для піскоуловлювачів

частинок

крупність

 

горизонтальних

 

 

 

аерованих при B / H

піску, мм

uo , мм/с

 

 

 

 

 

 

1

 

1,25

 

1,5

0,15

13,2

 

 

-

 

 

 

2,62

 

2,5

 

2,39

0,2

18,7

 

 

1,7

 

 

 

2,43

 

2,25

 

2,08

0,25

24,2

 

 

1,3

 

 

 

-

 

-

 

-

Для інших розрахункових параметрів значення коефіцієнта

Ks мож-

на визначити за формулою

 

uo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ks

=

 

.

 

 

 

 

 

(5.12)

 

u2 ω

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o

 

 

 

 

 

 

 

Розміри непідтопленого водозливу з широким порогом, який влаштовується на вихідному каналі для підтримання у горизонтальному піскоуловлювачі постійної швидкості (див. рис 5.11), визначаються за формулами

129

/ Qmin ; m

 

 

h

 

k 2/3

h

min

 

 

P =

 

max

 

q

 

 

, м;

(5.13)

 

 

 

kq2/3

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bст =

 

 

 

 

Qmax

 

 

)3/2 , м,

(5.14)

m

2g (P +

h

 

 

 

 

 

 

 

 

max

 

 

 

де P - перепад між дном піскоуловлювача і порогом водозливу, м; bст - ширина водозливу, м; hmax і hmin - глибина води у піскоуловлювачі при максимальній Qmax і мінімальній Qmin витраті і швидкості руху води 0,3 м/с; kq = Qmax - коефіцієнт витрати водозливу, який залежить

від умов бокового стиснення і дорівнює 0,35-0,38.

Розрахунок горизонтальних піскоуловлювачів з коловим рухом рідини здійснюється аналогічно до розрахунку звичайних горизонтальних піскоуловлювачів. При цьому розрахункова довжина піскоуловлювача дорівнює довжині кола, проведеного по середині відстійного жолоба.

Розрахунок тангенційних піскоуловлювачів здійснюється за гід-

равлічним навантаженням на поверхню піскоуловлювача в плані.

Потрібна площа піскоуловлювачів в плані визначається за формулою

F = Q / qo , м2 ,

(5.15)

де Q - розрахункова витрата стічних вод, м3/год;

qo - розрахункове гідравлі-

чне навантаження, м3/(м2.год).

Розрахункове гідравлічне навантаження на поверхню тангенційних піскоуловлювачів в плані рекомендується приймати в межах 90-130 м3/(м2.год) (на малих очисних станціях - 60-80 м3/(м2.год)) [5]. За СНиП 2.04.03-85 розрахунок тангенційних піскоуловлювачів рекомендується здійснювати за гідравлічним навантаженням 110 м3/(м2.год).

Діаметр піскоуловлювача повинен складати

D = F / 0,785 N , м,

(5.16)

де N - кількість піскоуловлювачів (не менше двох).

Діаметр тангенційних піскоуловлювачів не повинен перевищувати 6 м, а робоча глибина приймається не більшою величини радіусу.

Розрахунок аерованих піскоуловлювачів здійснюється також за формулами (5.2) і (5.8), але швидкість поступального руху стічних вод при їх

максимальній витраті υ max приймається рівною 0,08-0,12 м/с, а розрахункова глибина Hs приймається рівною половині гідравлічної глибини. Коефіцієнт Ks приймається в залежності від відношення ширини піскоуловлювача Bs

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]