Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

14 Ковальчук Очистка стічних вод

.pdf
Скачиваний:
429
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
12.16 Mб
Скачать

багатьох випадках для видалення важкоокислюваних і неокислюваних органічних забруднень, іонів важких металів і інших забруднень, що не видаляються біохімічним шляхом.

Для доочистки біологічно очищених стічних вод використовуються наступні основні методи:

1. Фільтрування через сітчасті фільтри (мікрофільтри, барабанні сітки);

2.Фільтрування через зернисті завантаження (пісок, керамзит, антрацит, вугілля, спінений полістирол);

3.Доочистка в біоставках;

4.Фізико-хімічна доочистка, для якої, крім вже згаданих вище методів фізи- ко-хімічної очистки стічних вод, застосовують також методи іонного об-

міну і гіперфільтрації.

Ефективність різних способів очистки стічних вод наведена в таблиці

3.1.

Ефективність різних способів очистки стічних вод

Таблиця 3.1

 

 

Споруди

 

Зменшення, %

 

 

БПКповн

концентрацій

 

вмісту

 

збовтаних проб

завислих речовин

 

бактерій

Решітки

5-10

5-20

 

10-20

Відстійники

25-40

40-70

 

27-75

Високонавантажувані біофільтри

65-90

65-92

 

70-90

Краплинні біофільтри

80-95

70-92

 

90-95

Аеротенки на неповну очистку

50-75

80

 

70-90

Аеротенки на повну очистку

85-95

85-95

 

90-98

Поля фільтрації

90-95

85-95

 

95-98

Хлорування біологічно очище-

-

-

 

98-99

них стічних вод

 

 

 

 

При очистці чи доочистці стічних вод будь-яким із розглянутих методів утворюються осади (шлами), в яких сконцентрована основна маса домішок і забруднень, вилучених із стічних вод.

Крупні покидьки з решіток вивозяться на звалища, спалюються, або після подрібнення спрямовуються в метантенки для наступного зброджування разом з іншими осадами очисної станції. Осад із піскоуловлювачів, що вміщує пісок і інші мінеральні домішки, подається на піскові майданчики де зневоднюється в природних умовах і далі вивозиться для утилізації.

Сирий осад первинних відстійників вміщує до 60 % всіх нерозчинних домішок стічних вод. Вміст органічної речовини у сирому осаді складає в середньому 30 %. У сирому осаді міститься велика кількість яєць гельмінтів і хвороботворних бактерій. При біологічній очистці стічних вод в аеротенках утворюється надлишковий активний мул, а на біофільтрах - надлишкова біо-

71

плівка. У складі сухої речовини цих осадів 70-80 % - це органічна речовина, з якої приблизно половина - це білкові продукти. Значна кількість осадів утворюється при фізико-хімічній очистці стічних вод. Крім забруднень, що вилучаються із стічних вод, такі осади містять також ще і гідроксиди алюмінію чи заліза, інші сполуки, що утворюються в процесі реагентної обробки.

Сирий осад первинних відстійників, надлишковий активний мул і надлишкова біоплівка легко загнивають з утворенням неприємних запахів, надзвичайно небезпечні у санітарно-гігієнічному відношенні, погано зневоднюються, мають високу вологість, значні об’єми і тому потребують спеціальної обробки, передусім стабілізації. Загальна кількість осадів, що утворюються на міських очисних станціях, складає 1-3 % від витрати очищуваних стічних вод.

Основними методами обробки осадів міських стічних вод є їх ущільнення, стабілізація, кондиціонування, зневоднення, термічне сушіння і спалювання.

Ущільнення здійснюють з метою зниження вологості, об’єму і маси сирих осадів. Звичайно ущільнюють надлишковий активний мул, який має вологість 99,2-99,7 % (концентрація сухої речовини 3-8 г/л). Вологість ущільненого мулу складає 94-98 %. В окремих випадках ущільнюють суміш надлишкового активного мулу і сирого осаду. Для ущільнення використовують гравітаційні і флотаційні методи, а також згущення у полі відцентрових сил на центрифугах і сепараторах.

Стабілізація (мінералізація) осадів здійснюється з метою запобігання їх загниванню, а також зменшення маси сухої речовини за рахунок мінералізації (розкладання) частини органічних речовин осаду.

Основними методами стабілізації осадів їх анаеробне зброджування, аеробна, хімічна чи високотемпературна стабілізація.

Анаеробне зброджування осадів здійснюється в метантенках, двоярусних відстійниках, перегнивачах. В результаті зброджування під дією анаеробних мікроорганізмів розкладається до 40-50 % органічної речовини осаду з

утворенням метану CH4 і вуглекислоти CO2 . Органічна речовина, що ли-

шилась, стає стабільною.

Аеробна стабілізація осадів здійснюється в спорудах, які називаються аеробними стабілізаторами. При інтенсивній аерації активного мулу чи його суміші з сирим осадом первинних відстійників відбувається біохімічне окислення частини органічних речовин осаду (30-40 %), внаслідок чого він стає стабільним.

Хімічна стабілізація полягає у змішуванні осадів з вапном. Внаслідок цього рН осадів зростає до 11,5, що призводить до припинення біохімічних процесів їх загнивання. Стабілізація осадів може досягатись також їх хлору-

72

ванням чи витримуванням протягом певного часу при підвищених температурах.

Кондиціонування сирих чи стабілізованих осадів здійснюють з метою покращання їх водовіддаючих властивостей. З цією метою осади піддають промиванню, обробці коагулянтами чи флокулянтами, високотемпературній обробці, заморожуванню-таненню.

Зневоднення здійснюють шляхом природного підсушування стабілізованих осадів на мулових майданчиках до вологості 80-85 % чи шляхом механічного зневоднення попередньо кондиціонованих стабілізованих чи сирих осадів на вакуум-фільтрах, фільтр-пресах або центрифугах до вологості

65-75 %.

При необхідності, для додаткового зниження вологості осадів до 5- 40 % після їх механічного зневоднення, застосовується термічне сушіння осадів у спеціальних сушарках. Спалювання осадів у спеціальних печах здійснюється при неможливості їх утилізації, нестачі територій для заховання чи при наявності в осадах токсичних домішок.

3.2. Технологічні схеми очисних споруд

Очисна станція є комплексом споруд, пристроїв і комунікацій, які служать для очистки стічних вод, обробки утворюваних при цьому осадів, а також допоміжних об’єктів, необхідних для здійснення, управління і контролю технологічних процесів, створення відповідних умов роботи обслуговуючого персоналу, забезпечення станції електроенергією, теплом, матеріалами і реагентами.

Комплекс споруд для очистки стічних вод і обробки осадів, розміщений у певній технологічній послідовності, називають технологічною схемою. Звичайно технологічна схема включає в себе споруди для механічної і біологічної очистки, доочистки і знезаражування стічних вод, обробки осадів (рис. 3.1). Технологічна схема очистки стічних вод приймається у відповідності до норм проектування окремих споруд і техніко-економічних розрахунків в залежності від:

-складу та властивостей стічних вод;

-необхідного ступеня очистки стічних вод;

-продуктивності очисної станції;

-потужності водойми, в яку скидаються очищені стічні води;

-методу утилізації утворюваних осадів;

-місцевих умов (геології, рівня грунтових вод, рельєфу місцевості, розмірів майданчика під очисні споруди й розмірів санітарно-захисної зони, наявності джерел енергопостачання, комунікацій тощо).

73

Рис. 3.1. Блок-схема процесу очистки міських стічних вод:

1 - очищувані стічні води; 2 - очищені стічні води; 3 - осади, утворювані в процесі очистки стічних вод

Споруди для очистки стічних вод розміщуються за висотою на майданчику очисних споруд таким чином, щоб очищувані стічні води із однієї споруди в іншу надходили самопливом.

Не зважаючи на значний діапазон можливих продуктивностей очисних станцій, відомі коливання складу та властивостей стічних вод і зміни необхідного ступеня їх очистки, різноманітні місцеві умови, існує однак декілька найбільш уживаних технологічних схем очистки міських стічних вод, які будуть розглянуті нижче.

 

 

 

Таблиця 3.2

Площі, необхідні для розміщення очисних станцій, га

Витрата стічних

Тільки механічна

Поля фільтрації

Аеротенки чи високона-

вод, м3/добу

очистка

 

вантажувані біофільтри

5000

0,5-0,7

30-50

1-1,25

10000

0,8-1,2

60-100

1,5-2

15000

1-1,5

90-150

1,85-2,5

20000

1,2-1,8

120-200

2,2-3

30000

1,6-2,5

180-300

3-4,5

40000

2-3,2

240-400

4-6

50000

2,5-3,8

300-500

5-7,5

75000

3,75-5

450-750

7,5-10

100000

5-6,25

600-1000

10-12,5

Найпростіша з них - технологічна схема очистки міських стічних вод у природних умовах, зображена на рис. 3.2. Вона застосовується при витратах очищуваних стічних вод до 10000 м3/добу при наявності достатніх розмірів майданчика під очисні споруди (табл. 3.2).

74

Рис. 3.2. Технологічна схема очистки стічних вод у природних умовах:

1 - очищувані стічні води; 2 - решітка; 3 - покидьки; 4 - піскоуловлювач; 5 - технічна вода; 6 - двоярусний відстійник (освітлювач-перегнивач); 7 - насосна станція; 8 - поля фільтрації (біоставки); 9 - змішувач; 10 - хлораторна; 11 - контактний резервуар; 12 - очищені стічні води; 13 - осад з контактного резервуару; 14 - стабілізований осад; 15 - муловий майданчик; 16 - зневоднений осад; 17 - дренажна вода; 18 - зневоднений пісок; 19 - пісковий майданчик; 20 - піщана пульпа

Попередня механічна очистка стічних вод від крупних покидьків, піску і нерозчинних осаджуваних домішок здійснюється послідовно на решітках, у піскоуловлювачах і в двоярусних відстійниках чи освітлювачахперегнивачах, у яких одночасно з освітленням стічних вод відбувається анаеробне зброджування затримуваного осаду. Затримувані покидьки утилізуються шляхом заховання у грунт, пісок підсушується на піскових майданчиках, стабілізований осад із двоярусних відстійників чи освітлювачів-перегнивачів підсушується на мулових майданчиках.

Основним елементом технологічної схеми, що розглядається, є споруди для повної біологічної очистки стічних вод у природних умовах: поля фільтрації (зрошення) чи біологічні ставки.

На полях фільтрації біологічна очистка відбувається при фільтруванні стічних вод через шар грунту. У верхньому його прошарку товщиною до 0,3 м, в який проникає атмосферний кисень, розвиваються аеробні мікроорганізми, що окислюють органічні речовини стічних вод. Очищені стічні води відводяться через дренажну систему. В окремих випадках стічні води повніс-

75

тю фільтруються в грунт, тобто скидання очищених стічних вод у водойми немає.

У біологічних ставках біологічна очистка стічних вод здійснюється завдяки процесам, аналогічним до тих процесів, які відбуваються при самоочищенні водойм. Органічні речовини окислюються бактеріями, в процесах очистки стічних вод приймають участь також водорості, найпростіші, вища водна рослинність.

Для знезаражування біологічно очищені стічні води змішують з хлором і витримують у контакті з ним протягом 30 хв у контактних резервуарах. Утворюваний при цьому осад подається на мулові майданчики. При хорошій

Рис. 3.3. Технологічна схема очистки стічних вод із застосуванням аеротенків продовженої аерації:

1 - очищувані стічні води; 2 - решітка; 3 - покидьки; 4 - піскоуловлювач; 5 - аеротенк продовженої аерації; 6 - повітродувна станція; 7 - технічна вода; 8 - вторинний відстійник; 9 - насосна станція; 10 - змішувач; 11 - хлораторна; 12 - контактний резервуар; 13 - очищені стічні води; 14 - осад з контактного резервуару; 15 - надлишковий активний мул; 16 - зворотний активний мул; 17 - мулозгущувач; 18 - мулова вода; 19 - ущільнений надлишковий активний мул; 20 - муловий майданчик; 21 - зневоднений осад; 22 - дренажна вода; 23 - зневоднений пісок; 24 - пісковий майданчик; 25 - піщана пульпа

76

роботі полів фільтрації відбувається практично повне знезаражування стічних вод, і їх хлорування можна не передбачати.

При витратах очищуваних стічних вод до 10000 м3/добу, коли відсутні площі для влаштування полів фільтрації чи біологічних ставків, очистку здійснюють за схемами, наведеними на рис. 3.3 і 3.4.

Рис. 3.4. Технологічна схема очистки стічних вод із застосуванням біофільтрів:

1 - очищувані стічні води; 2 - решітка; 3 - дробарка; 4 - піскоуловлювач; 5 - технічна вода; 6 - двоярусний відстійник (освітлювач-перегнивач); 7 - насосна станція; 8 - біофільтр; 9 - вторинний відстійник; 10 - змішувач; 11 - хлораторна; 12 - контактний резервуар; 13 - очищені стічні води; 14 - рециркуляційна вода; 15 - осад з контактного резервуару; 16 - надлишкова біоплівка; 17 - муловий майданчик; 18 - зневоднений осад; 19 - дренажна вода; 20 - зневоднений пісок; 21 - пісковий майданчик; 22 - стабілізований осад; 23 - піщана пульпа

У відповідності до технологічної схеми, наведеної на рис. 3.3, повна біологічна очистка попередньо не освітлених стічних вод здійснюється в аеротенках продовженої аерації так званим активним мулом - біоценозом аеробних мікроорганізмів (головним чином бактерій), який утворює скупчення у вигляді пластівців. В таких аеротенках одночасно з окисленням розчинних і колоїдних органічних забруднень відбувається також і біохімічне окислення частини беззольної речовини нерозчинних грубодисперсних домішок, внаслідок чого надлишковий активний мул стає стабільним і подається для підсушування на мулові майданчики після ущільнення в мулозгущувачах без будь-якої додаткової стабілізації.

77

Гравітаційне відділення активного мулу від очищених стічних вод здійснюється у вторинних відстійниках, звідки він перекачується знову в аеротенки, де приймає участь в очистці нових порцій стічних вод (зворотний чи рециркуляційний мул). Для біологічної очистки стічних вод за розглядуваною схемою можна застосовувати аеротенки-відстійники, тобто аеротенки із вбудованими вторинними відстійниками. У цьому випадку у технологічній схемі може бути відсутній мулозгущувач, а надлишковий активний мул - направлятися безпосередньо на мулові майданчики.

На рис. 3.4 зображена технологічна схема, в якій повна біологічна очистка стічних вод здійснюється на біофільтрах.

Біофільтр - це споруда для біологічної очистки стічних вод, у якій аеробні мікроорганізми-мінералізатори у вигляді тонкої біологічної плівки закріплюються на поверхні спеціального завантаження (гравій, щебінь, листи пластмаси й ін.), у пори якого надходить повітря. Стічні води зазнають біологічної очистки, рухаючись по поверхні завантаження, вкритого біоплівкою, зверху-вниз біофільтра у вигляді окремих краплин, струминок чи плівок. У необхідних випадках на біофільтрах здійснюється рециркуляція очищених стічних вод. Рециркуляційна вода забирається із каналу після вторинних відстійників і змішується із стічними водами, які подаються на біофільтр.

Відпрацьована надлишкова біоплівка у вигляді окремих фрагментів відривається від поверхні завантаження і виноситься очищеною водою у вторинні відстійники. Затримана там біоплівка перекачується в камери бродіння двоярусних відстійників чи освітлювачів-перегнивачів, де піддається анаеробному зброджуванню. Там же відбувається і часткова мінералізація покидьків, які після вилучення із стічних вод подрібнюються, знову скидаються в канал перед решіткою, проходять піскоуловлювачі і далі затримуються у двоярусних відстійниках чи освітлювачах-перегнивачах.

Слід підкреслити, що у розглядуваній схемі замість біофільтрів також можна застосовувати і аеротенки. У цьому випадку із вторинного відстійника необхідно перекачувати в аеротенки зворотний активний мул, а надлишковий активний мул, як і надлишкову біоплівку, подавати у камери бродіння двоярусних відстійників чи освітлювачів-перегнивачів.

Технологічна схема очистки стічних вод, наведена на рис. 3.5, має найбільше поширення на вітчизняних міських очисних станціях середньої і великої продуктивності.

У відповідності до розглядуваної схеми механічна очистка стічних вод здійснюється на решітках, у піскоуловлювачах і у первинних відстійниках. Повна біологічна очистка стічних вод здійснюється в аеротенках.

Якщо досягнутий ступінь очистки стічних вод виявляється недостатнім для їх безперешкодного скиду у водойму, біологічно очищені води піддають додатковій очистці. Звичайно доочистку стічних вод здійснюють на

78

зернистих фільтрах, а промивну воду фільтрів перекачують на початок очисних споруд.

Сирий осад первинних відстійників перекачується в метантенки, де піддається анаеробному зброджуванню разом з ущільненим надлишковим активним мулом. Біогаз, утворюваний в процесі зброджування осадів, збира-

Рис. 3.5. Технологічна схема очистки стічних вод із застосуванням аеротенків:

1 - очищувані стічні води; 2 - решітка; 3 - дробарка; 4 - піскоуловлювач; 5 - первинний відстійник; 6 - технічна вода; 7 - насосна станція; 8 - повітродувна станція; 9 - аеротенк; 10 - вторинний відстійник; 11 - промивна вода; 12 - станція доочистки стічних вод; 13 - змішувач; 14 - хлораторна; 15 - контактний резервуар; 16 - очищені стічні води; 17 - осад з контактного резервуару; 18 - надлишковий активний мул; 19 - зворотний активний мул; 20 - ущільнений надлишковий активний мул; 21 - мулозгущувач; 22 - мулова вода; 23 - сирий осад з первинного відстійника; 24 - метантенк; 25 - гаряча вода (пара); 26 - котельня; 27 - газгольдер; 28 - біогаз; 29 - зброджений осад; 30 - муловий майданчик; 31 - зневоднений осад; 32 - дренажна вода; 33 - зневоднений пісок; 34 - пісковий майданчик; 35 - піщана пульпа

79

ється в газгольдерах, звідки надходить у котельну, де спалюється. Це покриває частину потреб очисної станції у теплі для підтримання оптимального температурного режиму в метантенках і опалення будівель.

У розглядуваній технологічній схемі замість метантенків можна використовувати аеробні стабілізатори, в яких стабілізації частіше всього піддається суміш надлишкового активного мулу і сирого осаду первинних відстійників. У цьому випадку біогаз не утворюється, не потрібні газгольдери, але котельна влаштовується для опалення будівель очисної станції. Замість мулових майданчиків у технологічній схемі можуть використовуватись споруди для механічного зневоднення осаду (вакуум-фільтри, фільтр-преси, центрифуги).

На середніх очисних станціях при витратах очищуваних стічних вод до 50000 м3/добу біологічна очистка стічних вод замість аеротенків може здійснюватись на біофільтрах. Основні елементи цієї технологічної схеми подібні до попередньої, але з неї виключаються мулозгущувачі. Вологість

Рис. 3.6. Технологічна схема фізико-хімічної очистки стічних вод:

1 - очищувані стічні води; 2 - решітка; 3 - дробарка; 4 - піскоуловлювач; 5 - змішувач; 6 - реагентне господарство; 7 - технічна вода; 8 - відстійник (освітлювач чи флотаційна камера); 9 - насосна станція; 10 - фільтр; 11 - промивна вода; 12 - хлораторна; 13 - контактний резервуар; 14 - очищені стічні води; 15 - осад з контактного резервуару; 16 - реагентний осад; 17 - споруди для зневоднення осаду; 18 - зневоднений осад; 19 - дренажна вода; 20 - зневоднений пісок; 21 - пісковий майданчик; 22 - піщана пульпа

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]