Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
155.75 Кб
Скачать

2.2. Організаційно-правові основи функціонування дп «Кременчуцьке лісове господарство»

Державне підприємство «Кременчуцьке лісове господарство» створене на підставі наказу Міністерства лісового господарства України від 31.10.1991 №133 «Про організаційну структуру управління лісовим господарством України», засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного комітету лісового господарства України та входить до сфери управління Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Підприємство є юридичною особою. Права і обов’язки юридичної особи підприємство набуває з дня його державної реєстрації.

Організаційно-правова форма – державне підприємство.

Форма власності – державна.

Статутний капітал становить 1 553 000 грн.

Підприємство здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного

законодавства України та Статуту підприємства, який затверджений Органом управління майном.

Участь підприємства в асоціаціях, корпораціях, концернах та інших об’єднаннях здійснюється за рішенням Органу управління майном у встановленому законом порядку.

Підприємство веде самостійний баланс та іншу відповідну документацію, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням.

Підприємство несе відповідальність за своїми зобов’язаннями усім належним йому майном згідно з чинним законодавством.

Підприємство має право укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем в загальному, господарському та третейському судах.

ДП «Кременчуцьке лісове господарство» створено з метою:

а) ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

б) охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству.

Основними напрямками діяльності підприємства є:

а) проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід;

б) здійснення заходів із заміни малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні, залісення малопродуктивних земель;

в) організація лісонасінневої справи і лісових розсадників;

г) збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, що виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та рекреаційні функції;

д) виробництво продукції та товарів народного споживання, проведення

лісозаготівельних та лісопильно-деревообробних робіт;

е) ведення мисливського господарства та контроль за дотриманням правил полювання;

є) здійснення біотехнічних заходів, що спрямовані на підвищення продуктивності і поліпшення якості угідь та зростання чисельності мисливських тварин;

ж) здійснення капітального будівництва, ефективне використання виробничих фондів і капітальних вкладень, технічного переозброєння підприємства;

з) торговельна діяльність у сфері оптової, роздрібної, комісійної торгівлі та громадського харчування по реалізації продукції, продовольчих і непродовольчих товарів;

и) проведення робіт щодо сертифікації продукції та її штрихкодованого маркування;

і) розробка та реалізація інноваційних проектів з метою вдосконалення виробництва;

Продукція підприємства:

а) інструменти, корпуси та рукоятки інструментів, частини та рукоятки мітел і щіток, колодки та розтяжки взуття;

б) споруди збірні з деревини;

в) дерев’яні вироби з мозаїкою та інкрустацією, футляри з деревини для ювелірних, ножових і подібних виробів, статуетки та інші прикраси з деревини;

г) ящики, коробки, тара гратчаста, барабани і подібна дерев’яна тара;

д) деревина листяних порід у вигляді погонажу, профільованого уздовж будь-якого з ребер чи площин;

е) інші вироби з деревини;

є) пара та гаряча вода (теплоенергія вироблена і відпущена).

Широка номенклатура і висока якість виробів лісового господарства дає можливість реалізувати продукцію не тільки на Україні, а й за кордон.

Основними споживачами являються:

а) ТОВ «Кроно Україна»;

б) Фішер-Мукачево;

в) ТОВ «Інвест»;

г) ТОВ «Слобожанська»;

д) «Royaltron LLP» – Англія;

е) «SALETEAM INC» – Китай.

ДП «Кременчуцьке лісове господарство» постійно працює в режимі по збільшенню обсягів виробництва і реалізації продукції, зниженню собівартості продукції та покращенню її якості, що дає можливість встановлювати на підприємстві ціни прийнятні для покупців. Реалізація необробленої деревини щоквартально буде проводитись на регіональних аукціонних торгах.

Організаційна структура управління — склад, взаємозв'язки та супідрядність організаційних одиниць апарату управління, які виконують різні функції управління організацією.

Організаційна структура ДП «Кременчуцьке лісове господарство» зображена на рис. 2.6, де найвищим органом підприємства є Директор. Далі йдуть головний інженер, головний лісничий, головний економіст та головний бухгалтер. Головному інженерові підпорядковується виробничий відділ, головному лісничому – лісовий відділ, головному економісту – планово-економічний відділ, а головному бухгалтеру – бухгалтерія. Відділ охорони праці підпорядковується головному інженеру з охорони праці.

Виробнича структура підприємства зображена на рисунку 2.7, де показано, що підприємство поділяється на основне, допоміжне та обслуговуюче виробництво. До основного виробництва відносяться лісництва (Ново-Орлицьке, Кобеляцьке, Кишенківське, Кременчуцьке, Крюківське, Салівське, Комсомольське, Градизьке, Радянське). Допоміжне виробництво складається з ремонтно-механічної майстерні та столярного цеху. До обслуговуючого виробництва належить автотранспортний цех, склад та енергетичних цех.

Рисунок 2.7 – Виробнича структура управління ДП «Кременчуцьке лісове господарство»