Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР_Розр_ПНЧ_ОСХ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
509.95 Кб
Скачать

2. Розрахунок ємностей каскаду.

Блокувальна ємність в колі емітера.

Значення ємності Се визначається із співвідношення Се=1/(2πfнRвх.тр).

По таблиці номінальних значень [1] вибираємо номінальну величину Сеном≥Се, тип конденсатора [1] і записуємо в специфікацію. Наприклад: К50-3-5мкФ-12В.

Розділювальна ємність Ср2.

Розділювальна ємність вихідного кола підсилювача розраховується із співвідношення Ср2=1/(2πfн(Rк+Rн)). Після вибору номінальної величини і типу конденсатора записуємо в специфікацію.

Розділювальна ємність вхідного кола Ср1.

Розділювальна ємність вхідного кола підсилювача розраховується із співвідношення Ср1=1/(2πfн(Rс+Rвх.е)), де Rвх.е- вхідний опір каскаду при включенні транзистора з ЗЕ. Вхідний опір каскаду Rвх.е з урахуванням опору базового подільника розраховується із співвідношення 1/Rвх.е=1/Rвх.тр+1/Rб1ном+1/Rб2ном.

Після вибору номінальної величини і типу конденсатора записуємо в специфікацію.

Ємність фільтру.

Ємність фільтру Сф визначається із співвідношення Сф=10/2πfнRф. Після вибору номінальної величини і типу конденсатора записуємо в специфікацію.

9. Розрахунок коефіцієнтів підсилення по напрузі і струму.

Коефіцієнти підсилення по напрузі і струму згідно визначення відповідно дорівнюють: КU=Uвихm/Uвхm, КІвихmвхm.

Амплітуда струму сигналу у вхідному колі, з урахуванням втрат в базовому подільнику, розраховується за слідуючим співвідношенням: Івхmбm+Uбm(1/Rб1ном+1/Rб2ном), де Ібm=(ІбМаксбМін)/2, Uбm- амплітуда напруги сигналу на базі транзистора.

Амплітуду напруги сигналу у вхідному колі Uвхm, враховуючи шунтування опору резистора в колі емітера практично нульовим ( в смузі пропускання ) опором Се, можна прийняти рівною Uбm.

В вихідному колі підсилювача, враховуючи схему заміщення вихідного кола ( в смузі пропускання ), можна прийняти, що амплітуда напруги на навантаженні -Uвихm дорівнює значенню UКm. Амплітуда струму в навантаженні може бути розрахованою за формулою: Івихmкm-Uкm(1/Rкном+1/Rвих тр), де Rвих тр - вихідний опір транзистора, який розраховується графічно, тобто чисельно дорівнює котангенсу кута нахилу (до вісі напруг) дотичної в робочій точці вихідної ВАХ (рис. 4).

10. Розрахунок частотної характеристики підсилювача.

Якісно частотна характеристика підсилювача ПНЧ розраховується за співвідношенням, яке отримується з аналізу схеми заміщення вихідного кола (рис. 2) по змінній складовій сигналу.

Рис. 2

В цій схемі заміщення ми нехтуємо конденсатором Ср1, що не впливає на якісний вигляд нормованої АЧХ і дозволяє отримувати приблизні значення граничних частот. Відповідно до схеми заміщення частотну характеристику можна отримати як К(f)= Uвих/І, тобто, як залежність від частоти коливань комплексного опору вихідного кола ПНЧ. Виходячи з цього:

,

де ,,.

Розрахунок частотної характеристики за цими співвідношеннями проводиться на ЕОМ із складанням програми на будь – якій мові програмування ( за вибором курсанта ). Значення Rк, Rвих тр, Ср2 беруться розраховані номінальні, Rн, Сн – із завдання. В результаті повинні бути побудовані АЧХ - |К(f)| і ФЧХ – θ(f)=arg(К(f)) підсилювача. Приклад отриманих характеристик приведений на рис. 3. Потрібно відмітити, що у побудовах бажано застосовувати логарифмічний масштаб по осі частот, так як характеристики будуються в широкому діапазоні частот ( рекомендується 0 – 20 кГц ). З графіків необхідно визначити граничні частоти смуги пропускання підсилювача (fвгр та fнгр визначаються на нормованій АЧХ по рівню 0.707), порівняти їх із завданням і зробити висновки. Графіки привести на окремому аркуші курсової роботи.

Рис. 3