Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
109.64 Кб
Скачать

72.Вправи для опрацювання елементів граматики в початковій школі.

Вправи з метою навчання грамоти: І. Прийоми аналізу: 1. виділення звуку, де він є словом (жуки літали і гуділи ж-ж-ж), 2. чітка вимова слів з підсиленням або подовженням звуку, 3. підкреслена вимова раптових звуків у кінці слова, складу, 4. виділення звуку із слова, в якому цей звук слабопов’язаний з іншими – голосні звуки, приголосні звуки, поєднання звуків, 5. спостереження за артикуляцією звуків, 6. добір слів з подібним звуком, 7. порівняння слів за звучанням; ІІ. Прийоми синтезу: 1. виділення складу чи слова перед їх читанням, 2. додавання різних складів до одного й того ж складу, 3. нарощування голосних і приголосних або складів на початку слова, 4. порівняння з вимовою і зоровим сприйняттям слів, 5. підготовка мовних органів до – а) а, о, у, и, е – приголосні з ними вимовляються твердо, б) і, я, ю, є – м’яко вимовляються.

73.Навести види вправ для роботи над реченням в початковій школі.

Вправи на закріплення поняття про речення:

1. Поширте речення за запитанням. (Ось ми бачимо (що?))

2. Закінчити розпочате речення (Ми відпочивали біля… До нас прибіг…)

3. Поширте речення добираючи слова з дужок (Насунула чорна …(хмара, хмарина, хмарка). Знявся гучний … (вітер, вітерець, вітрисько). Задріботіли … (крапки, крапинки) дощу.)

Вправи для засвоювання типів речення (типи речень розглядаються у 3 класі):

1. Скласти розповідне речення із поданих слів

2. Визначити які речення вживаються у казці «Лисичка і Журавель»

3. Прочитати текст неподілений на речення і визначити скільки їх в тексті

4. Складіть речення за малюнком

5. Складіть розповідне, питальне, окличне речення

6. Передайте усно або на письмі розмову між двома друзями, вживаючи речення запитання і речення відповіді

7. Скласти зв’язку розповідь про прогулянку до лісу

74.Вправи для роботи над темою „Будова слова”

Суфікс та корінь – для повторення: прочитати, пояснити (ліс - лісок); списати, підкреслити схожі слова – а) виписати в стовпчик, підкреслити спільну частину, т.б. споріднені слова, б) виписати слова з однаковим коренем, т.б. одно корінні слова; для закріплення: рекомендуються перфокарти, підкреслити зайве слово, кожну спільну частину; від слова-назви предмету утворити слово-ознаку або дію, доповнити слова в реченні спорідненими, підкреслити. Префікс і суфікс – виписування слів з однаковими преф. і суф., утворити нові слова з допомогою префіксів.

75.Запропонуйте види нестандартних уроків, які можуть бути проведені при вивченні навчальних тем «Клас Риби», «Клас Земноводні», «Клас Плазуни».

Прагнення вчителів досягти найкращих результатів у розв’язанні освітніх, розвивальних та виховних завдань спонукає їх до творення нестандартних уроків, структура яких не може бути підведена під алгоритм класичного уроку, що включає організаційну частину, перевірку домашнього завдання, вивчення нового матеріалу та його закріплення, повідомлення домашнього завдання, а також традиційних уроків, яких виділено 6 типів (урок набуття нових знань, урок застосування набутих знань, урок формування практичних вмінь та навичок, урок систематизації та узагальнення, урок контролю та комбінований урок). Не вкладаються вони і в рамки особистісно зорієнтованого та інтерактивного навчання, які теж мають чітко визначену структуру. Ці уроки одержали назву нестандартних. Кожен з них має свою композицію та свій сценарій. Їх можна об’єднати у групи: 1) Уроки-ігри ( ділові, рольові, спортивні);2) Уроки-сценарії відомих телепередач (Брейн-ринг, Поле чудес, Телеміст, КВК); 3) Уроки-пошуки, в основу яких покладена самостійна підготовка учнів (урок-подорож, урок-диспут, урок-екскурсія, урок фантазія). У групі уроків із провідним видом ігрової діяльності учнів особливе місце посідають уроки, побудовані із застосуванням моделюючих вправ, які відрізняються від ігор тим, що мають на меті забезпечення розуміння учнями певних важливих процесів за рахунок можливості взяти в них участь. У більшості моделюючих вправ учні грають реальних персонажів: споживачів виробників, урядовців. Перед ними ставлять цілі, до реалізації яких вони повинні прагнути. Щоб моделююча вправа була більш ефективною та реалістичною, школярі мають дотримуватись певних правил. Моделюючі вправи – це комплексний вид пізнавальної діяльності. Успіх залежить від того, наскільки грамотно побудована вправа, а також від готовності вчителя допомогти класу розіграти ролі та зрозуміти зміст гри. Структура нетрадиційного уроку: 1 етап – орієнтаційний (вивчення або повторення понять, які представлені у моделюючих вправах; пояснення мети). 2 етап – підготовчий (визначення ролей, оголошення правил, оголошення порядку проведення гри). 3 етап – проведення гри (проведення нетрадиційного уроку, виправлення помилок, якщо є). 4 етап – аналізування (аналіз подій, які відбуваються під час уроку, обговорення труднощів та шляхів їх подолання, аналіз процесу).