Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Класифікація виробничих процесів

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
98.65 Кб
Скачать

Класифікація виробничих процесів : за призначенням, перебігом у часі та ступенем оптимізації

Виробничий процес – це сукупність організованих в певній послідовності взаємопов’язаних процесів праці і природних процесів, в результаті яких вихідні матеріали перетворюються на готову продукцію.

Основними елементами виробничого процесу є предмети та засоби праці і власне сама праця

Процес виробництва на підприємствах здійснюють різноманітні виробничі процеси, які поділяються за такими ознаками: за призначенням, перебігом у часі і ступенем механізації

За призначенням виробничі процеси поділяють на основні, допоміжні, обслуговуючі.

Основні процеси – це процеси безпосереднього виготовлення основної продукції підприємства, що визначає профіль його діяльності. На підприємствах обробних галузей промисловості основний процес поділяється на стадії: заготівельну, обробну, складальну. На підприємствах машинобудівної промисловості до заготівельної стадії відносять виготовлення виливків, поковок; до обробної – механічна і термічна обробка; до складальної – складання вузлів, машин з окремих деталей, регулювання механізмів.

Допоміжні виробничі процеси забезпечують основні процеси необхідним технологічним оснащенням (виготовляють інструменти і нестандартне пристосування), проводять ремонт технологічного устаткування і виготовляють запасні частини для ремонту.

Обслуговуючі виробничі процеси забезпечують нормальні умови для ефективного здійснення основних і допоміжних виробничих процесів (виконують транспортні і складські операції, контроль якості продукції).

За ступенем механізації розрізняють ручні, механізовані, автоматизовані та автоматичні виробничі процеси.

Ручні процеси здійснюються безпосередньо робітником;

механізовані – виконуються робітником за допомогою машин, механізмів;

автоматизовані процеси виконуються машинами під наглядом робітників,

автоматичні процеси здійснюються за попередньо розробленими програмами без участі робітників.

За перебігом в часі виробничі процеси поділяються на: дискретні (перервні), неперервні.

Дискретним процесом називається процес послідовної зміни дискретних і аналогових станів для всієї сукупності об'єктів цього процесу під впливом послідовно застосовуваним до них в дискретні моменти часу миттєвим і немгновенним управлінням.

По можливості зміни стратегії управління процесом дискретні процеси підрозділяються на керовані і неуправялемие (ознака керованості),

по передбачуваності протікання процесу - на випадкові (ймовірні) і детерміновані (ознака поведінки),

а за часом його протікання - на нескінченні, обмежені в часі і миттєві (ознака тривалості).

Особливість неперервних процесів полягає в тому, що їм не властиве чітко виражене чергування (у часі здійснення) робочого і допоміжного ходів. У них завжди можна виділити групу допоміжних ходів, які здійснюються одночасно з робочими, і групу допоміжних ходів, що періодично повторюються, залежно від результатів робочого ходу.