Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft политекономикаWord (2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

15.Підприємництво у ринковій економіці

Підприємництво - явище досить широке і багатовимірне. Тому в теорії поняття "підприємництво" розглядається як різноаспектне

Метою підприємницької діяльності є максимізація доходу в результаті спрямування зусиль підприємця на певний об'єкт. Об'єкт підприємництва - сукупність певних видів економічної діяльності, в межах якої шляхом комбінації ресурсів підприємець домагається максимізації доходу.

16.Банки і їх функції в умовах ринку

Банки – це особливі фінансові інститути, що акумулюють грошові кошти та інші нагромадження (золоті запаси, цінні папери та ін.), надають кредити, здійснюють грошові розрахунки, випуск в обіг грошей та цінних паперів, операції з золотом та інші функції. Банки – це підприємства, що виконують посередницькі функції при здійсненні платежів і кредитних операцій між суб’єктами економічної діяльності. Як юридичні особи вони економічно незалежні від органів державної влади у рішеннях, пов’язаних з їхньою оперативною діяльністю, а діють у межах чинного законодавства.

Основними функціями банків є:1)посередництво в кредиті; Функція посередництва в кредиті полягає у перерозподілі банками грошових коштів, що тимчасово вивільняються в процесі кругообороту капіталів підприємств і доходів населення. Банки виконують роль посередників між тими суб’єктами ринку, які нагромаджують тимчасово вільні кошти, і тими учасниками економічного обороту, які тимчасово потребують додаткового капіталу. 2) акумулювання вільних коштів і перетворення їх в капітал; Стимули до нагромадження і заощадження грошових ресурсів формуються на основі гнучкої політики банків, що пропонують власникам коштів зручну форму зберігання грошей у вигляді різноманітних депозитів, які приносять дохід у формі проценту. 3) посередництво в платежахФункція посередництва у платежах полягає в організації банками безготівкових розрахунків між суб’єктами ринку шляхом перерахування коштів по їхніх рахунках або заліку взаємних вимог. Підприємства, організації, населення, державні установи, утримуючи свої кошти на банківських рахунках, активно використовують їх як засіб взаєморозрахунків, що суттєво знижує загальні витрати обігу в економіці.;4)створення кредитних засобів обігу. Створення кредитних засобів обігу полягає в тому, що банки на основі кредитно-розрахункових операцій забезпечують потреби господарського обороту належною кількістю платіжних засобів у формі кредитних грошей. Дані операції пов’язані з депозитно-чековою емісією, суть якої полягає в тому, що банк, надаючи кредит клієнту, зараховує суму позики на його розрахунковий рахунок.

17.Особливості підприємництва у сільському господарстві

У сільському госпо¬дарстві земля є голов¬ним засобом виробниц¬тва. У землеробстві економічний процес відтворення незалежно від його суспіль¬ного характеру завжди взаємодіє з природним. Тому підприємець повинен добре знати і вміло використовува¬ти не тільки економічні закони, а й закони природі/І. Адже тут об'єктом діяльності людини є живі організми: рослини і твари¬ни; їх біологічні процеси протікають за певними законами природи, а вплив людини на ці процеси обмежений. У сільському господарстві неможливо прискорити виробничий процес, як у промисловості. Особливістю сільськогосподарського виробництва є його сезонність. У певних межах її можна згладжувати шляхом виготовлення інших продуктів, які мають неоднакові час вироб¬ництва і робочий період. Йдеться про таку організацію вироб¬ництва, яка поєднує основні й допоміжні галузі, промислові підприємства і промисли залежно від економічних і природних умов. У сільському господарстві також дуже важливим в своєчасне виконання робіт (наприклад, сівба, збір урожаю, догляд тварин з інтервалами, які визначаються природою, тощо). Науково-технічна революція здійснюється на основі ринко¬вих механізмів, що в сільському господарстві передбачає не ПРОСТО використання техніки, а створення системи машин. Система машин повинна враховувати особливості й специфіку виробництва кожного виду продукції в їх поєднанні, виходячи з принципу максимального використання робочих машин, агрегатів, транспортних засобів. Дуже важливо також забезпечувати максимальну кількість необхідних засобів виробництва в і строки, з тим щоб виконати всі роботи в оптимальний не допустити втрат врожаю внаслідок, скажімо, при посіві чи збиранні врожаю. Тому в сільському необхідна більша маса засобів виробництва, висока енергоозброєність праці.

У сільському господарстві підприємець обмежений правом виробництва тих чи інших продуктів природними умовами цієї галузі. . Підприємництво в сільському господарстві відрізняється і тим, що земля як особливий і обов'язковий засіб виробництва обмежена в просторі. Цей фактор поряд із зростанням потреб на продовольчі товари визначає необхідність інтенсифікації, сільського господарства як основної форми виробництва.