Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Вступ

Актуальність теми. Гітара – один з найулюбленіших і найпопулярніших інструментів у багатьох країнах світу. Історія гітарного мистецтва наповнена багатими подіями, творчими пошуками, постійним вдосконаленням як самого інструменту, так і техніки гри на ньому.

Свій зовнішній вигляд, близький до сучасного, гітара ухвалила лише в XVIII столітті. Її попередниками по праву вважаються такі щипкові інструменти, як лютня, ліра, грецька кіфара, італійська віола та іспанська віела. Нині існує кілька основних різновидів гітари: класична шестиструнна ("іспанська"), семиструнна ("русская"), а також "гавайська", джаз-гітара, електрогітара. Батьківщиною найбільш поширеної в світі шестиструнної гітари є Іспанія, а батьківщиною семиструнної справедливо вважається Росія.

Актуальність дослідження обумовлена розвитком сучасної композиторської та виконавської академічної гітарної творчості в Україні, а також відсутністю комплексних музикознавчих досліджень, спеціальних наукових розвідок, присвячених українській гітарній традиції, яка є складовою народно-інструментального мистецтва.

Ступінь дослідженості: даною темою займалися наступні дослідники: Фернандо Сор, Діонісіо Агуадо, Фердінандо Каруллі, Мауро Джульані, Маттео Каркассі, Андрій Остапенко, Микола Михайленко та інші.

Обєкт дослідження: процес становлення та розвитку гітарного мистецтва в Україні.

Предмет дослідження: шляхи впровадження мистецтва гри на гітарі у навчально-виховний процес.

Мета роботи: довести значимість популяризації та визначну роль гітарного мистецтва в музичному виконавстві України, привернути увагу до яскравих постатей виконавців на гітарі.

Завдання:

  • провести пошукову роботу та опрацювати науково-методичну літературу щодо досліджуваної теми;

  • проаналізувати думки, погляди, висловлювання дослідників, публіцистів по вивченню мистецької діяльності гітаристів України;

  • висвітлити історію розвитку гітарного мистецтва;

  • розглянути діяльність перших гітарних шкіл України;

Методи: метод наукового пошуку, аналізу та синтезу, узагальнення, порівняння, спостереження.

1. Класична гітара у світовій музиці

1.1 Історія виникнення гітари

Перші свідоцтва в країнах Стародавнього Сходу.

Струнні щипкові інструменти, обладнані шийкою, з'явилися дуже давно. Найбільш ранні свідоцтва про них - це скульптурні зображення у Месопотамії, які відносяться приблизно до 2 тисячоліття до н. е.. Це були інструменти з невеликим корпусом, що був зроблений з панцира черепахи або з гарбуза і був обтягнутий, цілком ймовірно, шкірою. Подібного роду інструменти існують і в наші дні у деяких країнах: на Балканах - тамбуріца, в Ірані - сітар, у Туреччині - саз, у Греції – базука, у Центральній Азії і на півночі Індії - двострунний дутар. Він використовується в наші дні в Ірані, Узбекистані, Таджикистані, Туркменії. У дутара закруглений донизу і усічений у верхній частині корпус і довга шийка, в яку угвинчені колки.

Вирішальним моментом в історії розвитку інструменту є поява нового резонаторного корпусу, що складається тепер вже з трьох частин: деки, верхньої деки і двох обичайок, які їх з'єднують. Перші зміни інструменту відбулися в Китаї у III або IV столітті н. е. з появою юкина (сімейство юаня) верхня дека якого була зроблена з цілісної дерев'яної пластини. У Стародавньому Китаї широко використовувались різні види лютні з довгою шийкою. Особливу увагу привертає так званий Нефер (що в перекладі означає "краса"). Цей інструмент, за його мигдалеподібний витягнутий корпус, теж можна вважати одним з попередників нашої гітари. З цього часу інструменти, подібні до гітари, поширюються і на Середньому Сході. Прекрасний зразок одного з таких інструментів відображений на фресці буддійського монастиря Ертама поблизу Термеза (Узбекистан), фрагмент якої зберігається в Петербурзькому Ермітажі. Однак поки ще не існує точного датування цієї фрески: вона може бути віднесена до періоду між I століттям до н. е. і III століттям н. е..

Недостатність і розрізненість достовірних даних ускладнює наукове вивчення передісторії гітари. Музикознавці схиляються до думки, що вона народилася на Середньому Сході і звідти розповсюдилася по Азії і Європі. Важлива роль у цьому процесі належить і Єгипту. Як зазначає дослідник К. Омо, "починаючи з IX століття на заході цієї країни європейська лютня називається Китаро". Очевидною є спорідненість між нефером і першими інструментами, зображеними на іспанських манускриптах. Нашестя арабів могло послужити причиною поширення щипкових інструментів (це стосується і лютні) у Північній Африці, Південній Європі, але не можна виключити і певного впливу Малої Азії на цей процес - через греко-романський світ.

Ранні відомості в Західній Європі.

Як в античному світі, так і в середньовічній Європі появу інструментів, попередників гітари, та їх подальшу еволюцію впродовж перших століть християнської ери, неможливо простежити через відсутність достовірних даних. Якщо вірити деяким дослідникам, перше зображення такого інструменту належить до II століття. Мова йде про барельєф, який прикрашає надгробну стелу в Меріді (Іспанія). Можна розрізнити лише верхню частину інструменту. Конструкція його така, що цілком припустиме і більш пізнє датування. Насправді, інструменти з такою розвиненою конструкцією можна побачити лише дванадцять століть потому.

Більш архаїчним здається представлений в Утрехтській псалтирі (820 – 830 рр.) "сітар з грифом", який художник-мініатюрист прагнув зобразити з орнаментальною пишністю. Знаменита Штутгартська псалтир, виконана кількома десятиліттями пізніше, (ймовірно, у Франції, в Скрипторіумі абатства Сен-Жермен-де-Пре у 830 – 860 рр.) містить цікаві мініатюри. На них можна побачити десять прекрасних інструментів, які вже впевнено можна назвати гітарами. Будова гітари вже у ті часи набуває своїх основних рис: резонатор корпусу, шийка і колкова система оформлюються як самостійні частини; струни (від трьох до шести) прикріплюються до круглого виступу, який вміщується на нижньому краї корпусу. Звук видобувався за допомогою довгого плектра.

Латинське слово cithara, яким було названо інструменти в Псалтирі, походить від грецького слова кіфара, що задовго до середньовіччя використовувалось для позначення різновидів гітари. Назви kitaire, quitaire, quitarre були введені в ужиток після 1250 року.

Подібні зображення інструментів - попередників гітари, ми знаходимо лише в X - XI століттях в Іспанії. Їхня конструкція виглядає не настільки розвиненою.

Починаючи з X століття зображення струнних щипкових інструментів стає загальноприйнятим. Ми можемо виявити формування і поширення певного типу інструменту, який по загальному вигляду і способу гри нагадує стародавній Нефер. Його струни (три або чотири) прикріплені до напівкруглої підставки на деці і натягнуті за допомогою об'ємистих кілків, вставлених в колкову систему. Трохи пізніше з'являється інший тип інструменту, схожий з віолою.

Таким чином, ми бачимо, що інструменти даного періоду поєднували в собі риси віоли, віуели і гітари. Звук видобувався різними способами: пальцями, плектром або смичком. Поступово відшліфовується більш точна техніка, яка, пристосовуючись до будови інструменту, у свою чергу, потягне за собою вдосконалення його конструкції. Це призведе до остаточного формування сімейств струнних інструментів.

Починаючи з середини XIII століття відомості про еволюцію гітари, про її властивості, про роль її в музичному житті стають більш точними. Перші іконографічні документи походять з Іспанії.

Іспанія. Тут зберігся мініатюрами прикрашений рукопис "Кантиги Святої Марії" (бл. 1250 р.), що представляє собою зібрання пісень на честь Діви Марії, які склав або запозичив з інших джерел король Кастилії Альфонс X Мудрий (1230-1284 рр.). У рукописі невідомий художник зобразив придворних менестрелів у момент гри на гітарах.

У "Книзі Благої любові" знаменитого протоієрея з Іти Хуана Руїса, виділяються два види інструментів: гітара мавританська і гітара латинська.

Мавританська гітара овальної форми схожа на інструменти, зображені в манускриптах Беатуса: її нижня дека випукла, металеві струни прикріплені біля основи корпусу. Грають на ній переважно за допомогою плектра, що викликає різкість звучання, на яку скаржились виконавці та слухачі, про яку згадував у своїх роботах Хуан Руїс. Однак такий інструмент сподобався Христофору Альфонсу, хоча гітара на той час не знаходить широкого поширення серед сільських музикантів. Вона, навпаки, припадає до душі коронованим особам, про що і свідчать зображення на мініатюрах.

Мавританська гітара з рукописного збірника "Кантиги" має форму і будову рідкісної краси, її широкий корпус має декілька декоративних резонаторних отворів. Струни кріпляться за допомогою напівкруглого струнотримача або невеликих кнопок, проходять через підставку і намотуються на кілки, вставлені в об'ємисту колкову систему.

Однак згадані вище мініатюри не дають уявлення про прийоми гри. Але вже в той час стає обов'язковим похиле положення інструмента, звук видобувається як за допомогою плектра, так і за допомогою пальців. Смичок виходить з ужитку.

Латинська гітара була більш складною за формою: овальна плоска дека в нижній частині звужується у напрямку до грифа. Жильні струни на ній защипували зазвичай пальцями. ЇЇ занадто м'яке звучання, на думку Хуана Руїса, не підходило для акомпанування співу арабів. Цей інструмент, навпаки, був до вподоби любителям витонченої музики того часу. Завдяки особливостям своєї конструкції і звучання, латинська гітара вважається більш близькою попередницею сучасної класичної гітари.

Країни Північно-Західної Європи. Зображення гітари на мініатюрах свідчать про те, що цей інструмент починають постійно використовувати у Франції, в Англії, в Німеччині. Скульптурні зображення, що і досі прикрашають великі храми і готичні собори зберегли для нас інформацію про інструменти, на яких грали у той час. Мистецтво кам'яного декору переживало в ту пору період свого повного розквіту, і скульптори часто зверталися до образів музикуючих ангелів. Собори Шартра, Реймса, Страсбурга, Колоні, Екзетера, Беверлі і багато інших демонструють справжнє відтворення інструментів у камені. Серед них найчастіше зустрічається гітара. Можна виділити два її види. Перший, складної форми, був названий англійським музикознавцем М. Ремнанті «аркушем падуба» (гостролиста). Краї корпусу цього інструмента своїм візерунковим поєднанням плавних і гострокутних вигинів нагадують обриси аркуша. У другого виду гітари лінії бічних країв більш прямі й рівні. Досить проста шийка закінчується на скульптурних зображеннях плоскою кілковою системою, що продиктовано, без сумніву, властивістю матеріалу, з якого виконані ці барельєфи.

У цей час також з'являються гітари менш типової форми. В Англії, наприклад, охоче конструюють інструменти з масивним корпусом і декоративно-оформленою верхньою частиною. Форма колкової системи так сильно заокруглена, що іноді з'єднується з декою. Саме такий зразок інструменту ми бачимо в руках музикуючого ангела на мініатюрі з Псалтиря Роббера де Ліля (бл. 1300-1320 рр., Лондон). Незабаром гітара стане змінюватися в бік спрощення. Етапи цього процесу ми можемо простежити у Псалтирі королеви Марії (бл. 1310-1320 рр.). На початку збірки гітара зображується у формі цистри (цистра - від франц. cistre - струнний щипковий музичний інструмент). Вона має корпус грушоподібної форми, що нагадує сучасну мандоліну, плоскі деки, круглий резонаторний отвір у вигляді різьбленої розетки, коротку шийку, яка закінчується серповидною голівкою, гриф з ладами. Згодом корпус інструменту стає більш тонким, елегантної форми, з довгою тонкою шийкою, що закінчується колковою системою. Інструмент стає подібним до латинських гітар з рукопису "Кантиги Святої Марії". Можна зробити висновок, що способи кріплення струн на той час були різними. Іноді вони кріпилися до підставки, як у сучасної гітари, іноді - до виступу закругленої форми або у вигляді трилисника біля основи корпусу. Іноді струнотримач був подібний до такого, який надалі буде використовуватися для скрипки і припускав наявність підставки. Частіше за все виконавці тримали інструмент горизонтально і видобували звук за допомогою плектра.

Єдиний зразок гітари тієї епохи уцілів. Цей інструмент, так званий guittern, зберігається в Лондоні в Британському музеї. За своїм зовнішнім виглядом він близький до гітари, знайомої нам по мініатюрам з Псалтирі Роббера де Ліля. Проте інструмент багаторазово піддавався переробкам і реставраціям, тому важко уявити його первісний вигляд.

Відродження

У той час будова більшості музичних інструментів продовжує еволюціонувати. Гітара, починаючи з 1470 року, вже має вигляд близький до сучасного. Твори образотворчого мистецтва, в першу чергу, італійського походження донесли до нас риси такого інструменту.

Чудовий зразок гітари XV століття відображений у мозаїці, що прикрашає стіни невеликої студії Ізабелли Дєсте в Мантуї. Однак цей інструмент здається більш громіздким і менш вишуканим в порівнянні з тим, який можна побачити на фресках, зроблених Пінтуріккьо близько 1492-1495 років в апартаментах Борджіа у Ватикані. Істинно сучасною виглядає гітара в руках поета Аккіліні на гравюрі майстра Маркантоніо Раймонді, виконаної через приблизно п'ятнадцять років (бл. 1510 р.). На всіх зображеннях того часу, де музикант-гітарист представлений у момент гри, як і раніше переважає горизонтальне положення інструменту. Гра пальцями починає брати гору над грою плектром.

Перший золотий вік. XVI століття - знаменний період у розвитку гітари, хоча цей час не привносить істотних нововведень у будові інструменту. Якщо до цих пір гітара займала почесне, але не першорядне місце поруч з віолою, ребекою, арфою, лютнею і псалтеріоном, то тепер вона раптово висувається на перший план. Ця важлива зміна відбувається близько 1540 року. Дуже швидко мода на гітару поширюється у Західній Європі, завойовуючи Фландрію, Англію, Італію. Іспанія в цей список не потрапляє.