Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВВШ_Заочний / Методичні рекомендації / Метод.реком. засоби навчання.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Комп’ютерні засоби навчання

З поглядом на сучасність комп’ютери стали виділятися в окремі засоби. Вони стають універсальним інструментом опрацювання інформації – це підготовка і опрацювання текстів, зберігання і пошук інформації, виконання обчислень, підтримка локальних і глобальних процесів комунікацій, електронні підручники і енциклопедії, робота з банками даних, електронна пошта тощо.

Пакети прикладних програм, мультимедійні навчальні програми– це вже готові комп’ютерні програми, найчастіше вони не відповідають навчальній програмі дисципліни і тому не можуть використовуватися на навчальному занятті. Але ці програми несуть у собі багато додаткової інформації і можуть використовуватися для самостійної позааудиторної роботи студентів.

Електронні слайди, опорні схеми, електронні підручники та енциклопедії зручніші у використанні, ніж наочні посібники. Їх можна використовувати для самостійної роботи, або як додатковий матеріал до конспектів лекцій та ін. Сьогодні електронні підручники здебільшого створюються у вигляді гіпертексту, тому студент має змогу сам обирати темп вивчення матеріалу, визначати методику і технологію навчання. Електронний підручник можна розглядати тільки як додатковий засіб, що суттєво підвищує рівень викладання і засвоєння матеріалу.

Системи автоматизованого контролю знань. Одним з найбільш розповсюджених видів таких систем є комп’ютерне тестування. Для проведення комп’ютерного тестування є спеціальні автоматизовані системи. Кращі з таких систем відповідають наступним вимогам:

  • систему можна встановити на будь-якому комп’ютері;

  • проста у використанні, але має систему кодованого доступу;

  • не має обмежень на кількість питань, складених викладачами;

  • реєструє студента, який складає тест;

  • обирає із допоміжного файла обмежену кількість питань випадково;

  • обмежує час відповіді на одне питання;

  • може проаналізувати правильність відповіді;

  • виставляє оцінку.

За допомогою комп’ютерного тестування можна проводити як підсумковий, так і поточний контроль.

Сучасні технології суттєво вплинули і на підходи до проведення занять. Одним з ефективних методів навчання є комп’ютерні симуляції(навчальні ділові ігри, побудовані на базі спеціального програмного забезпечення). Комп’ютерні симуляції є фактично динамічними кейсами, у яких ситуація не фіксується, а кожного разу моделюється викладачем.

4. Методичні рекомендації щодо використання проекторів на різних етапах навчального заняття

Наочні посібники у вигляді слайдів можуть бути використані на таких етапах занять:

  1. Організаційно-вступна частина.

  2. Мотивація пізнавальної діяльності.

  3. Актуалізація опорних знань.

  4. Пояснення нового матеріалу.

  5. Систематизація та закріплення матеріалу.

  6. Пояснення завдань для самостійної роботи.

Організаційно-вступна частина

У вступній частині, коли необхідно пояснити студентам ціль і зміст навчального заняття, доцільно показати слайд із зазначенням теми і переліку питань для вивчення. Показ цієї інформації на екрані прискорює конспектування.

Мотивація пізнавальної діяльності

Мотиваційно-пізнавальна діяльність викладача формує зацікавленість студента до сприйняття інформації, що надається на лекції або відводиться на самостійне вивчення. Формування зацікавленості може відбуватися різними шляхами:

  • роз'яснення значення інформації для майбутньої фахової діяльності;

  • демонстрація задач, що можуть бути та були вирішені за допомогою даної інформації;

  • демонстрація інформації у вигляді графіків або діаграм, що показують прибутковість, економічний або будь-який інший ефект від її застосування.

Актуалізаціяопорних знань

Для відновлення понять, на які спирається студент при засвоєнні матеріалу, доцільно демонструвати пов'язані з цими поняттями зображення, що використані при їх формуванні.

Пояснення нового матеріалу

При поясненні нового матеріалу наочний посібник є зоровою опорою, що допомагає найбільш повно засвоїти матеріал.

Зображення на екрані може виступати основним джерелом інформації.

У цьому випадку викладач повинен назвати основні частини об'єкта, їхні особливості, виділити головну інформацію, встановити взаємозв'язок між основними частинами. По мірі зростання підготовки студентів варто залучати їх до обговорення наочних посібників і скорочувати коментар викладача.

Зображення на екрані може бути рівнозначним словам викладача.

У цьому випадку викладач пояснює, узагальнює і доповнює те, що показано на екрані. Наприклад, викладач по наведеній схемі формує поняття про об'єкти даного класу. У цьому випадку він спочатку пояснює загальну схему об'єкта, а потім демонструє 1-2 реальних зображення об'єктів даного класу.

Зображення на екрані може доповнювати слова викладача.

При вивченні загальних понять основним джерелом знань є слова викладача, а зображення на екрані дозволяє продемонструвати їхню умовну схему або конкретні прояви.

Доцільність використання текстових наочних посібників:

  • уході пояснення нового матеріалу – нові визначення, основні характеристики об'єкта вивчення;

  • уситуаціях, коли матеріал складний, а підручник відсутній, є єдиним джерелом вивчення матеріалу при самостійній роботі. Зміст слайда – це тези, які у стислій формі повинні бути занотовані в конспекті. Цей прийом варто застосовувати тоді, коли студенти ще не навчилися правильно й оперативно вести конспект лекції. У таких випадках викладачу варто пояснити матеріал , а потім дати час для запису зі слайда;

  • увипадках, коли традиційно використовується дошка:

  • для подачі вихідних даних контрольних, самостійних або домашніх робіт;

  • для подачі термінів, що важко сприймаються на слух;

  • для подачі формул.

Використання текстових слайдів замість записів на дошці дає можливість викладачу постійно підтримувати контакт зі студентами, стежити за їхніми діями та оперативно реагувати на зміни в їх поведінці, тому що викладач постійно знаходиться обличчям до аудиторії.

Систематизація і закріплення матеріалу

Систематизація і закріплення матеріалу необхідні для кращого запам'ятовування і чіткого структурування. З цією метою наприкінці лекції викладач робить огляд вивченого матеріалу, підкреслюючи основні положення та їх взаємозв'язок. При цьому повторення матеріалу відбувається з демонстрацією найбільш важливої інформації на слайдах.