Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
312.83 Кб
Скачать

2. Структура і зміст дипломної роботи

Загальними вимогами до дипломної роботи є:

  • наявність елементів самостійного дослідження конкретної сфери господарських правовідносин;

  • логічна послідовність викладення матеріалу;

  • переконливість аргументації;

  • стислість і чіткість формулювань, які виключають можливість неоднозначного тлумачення;

  • конкретність викладення результатів дослідження;

  • обґрунтованість рекомендацій і пропозицій;

  • належне оформлення результатів дослідження;

  • наявність всіх необхідних супроводжувальних документів;

  • виконання і подання на кафедру в термін, передбачений графіком її виконання, затвердженим кафедрою і деканатом.

У роботі повинні бути відображеними:

  • актуальність теми, відповідність її сучасному стану юридичної науки, а також перспективам розвитку, практичним завданням сфери господарювання;

  • чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведених автором досліджень, експериментів;

  • вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми;

  • вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі;

  • узагальнення результатів, їх обґрунтування, висновки та практичні рекомендації;

  • наукова та практична цінність виконаної роботи.

Дипломна робота повинна складатись із таких частин:

  1. титульний аркуш;

  2. список авторів;

  3. завдання на дипломну роботу;

  4. анотація;

  5. зміст;

  6. вступ;

  7. основні розділи, що включають спеціальні підрозділи (параграфи) дослідження;

  1. висновки;

  1. список використаної літератури;

  2. додатки.

Титульний аркуш

Титульний аркуш є першою сторінкою дипломної роботи. Він має єдину форму для всіх дипломних робіт і оформлюється відповідно до зразка (Додатки Г, Д).

Назва теми дипломної роботи на титульному аркуші повинна точно відповідати формулюванню теми у наказі ректора університету та індивідуальному завданні на дипломну роботу.

Список авторів

Якщо дипломна робота виконується одним автором, то відомості про нього указуються на титулі. У разі виконання комплексної роботи, список авторів вміщують безпосередньо за титулом, на новій сторінці. В ньому наводять імена (або перші літери імен) та прізвища авторів.

Завдання на дипломну роботу

Завдання на дипломну роботу заповнюється на друкарській машинці, ПК за зразком (Додаток Б). Термін подання закінченої роботи повинен відповідати терміну, зазначеному у наказі ректора університету.

Анотація

Анотація знайомить читача із змістом роботи, це - короткий виклад суті дипломної роботи, який розкриває її основну ідею та практичне значення.

Вона повинна бути короткою, інформативною і вміщувати відомості, що дають можливість читачеві вирішити, чи треба читати всю роботу.

Анотація розміщується безпосередньо за списком авторів з нової сторінки. При відсутності списку авторів анотацію вміщують за титулом.

До анотації входять:

  • відомості про обсяг роботи, число частин роботи, число ілюстрацій, таблиць, додатків, число джерел згідно переліку посилань (всі відомості приводяться з урахуванням даних додатків);

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів (якщо є в тому потреба).

Текст анотації повинен відображати інформацію, що міститься в роботі, як правило, в такій послідовності:

  • об'єкт дослідження чи розробки;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • результати та їх новизна;

  • основні конструктивні положення;

  • ступінь впровадження;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • область застосування;

  • результативність застосування;

  • значимість роботи та висновки;

  • прогнозні передбачення про розвиток об'єкта дослідження та розробки. Та частина анотації, відомості з якої відсутні, опускається.

Обсяг анотації повинен бути не більш 500 слів. Бажано, щоб вона розмістилася на одній сторінці формату А4.

Ключові слова, які важливі для розкриття суті роботи та умов її розповсюдження, якщо вони формулюються, розміщуються після тексту анотації.

Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих прописними літерами в називному відмінку в рядок, через коми.

Зразок оформлення анотації наведено в Додатку В.

Зміст

Зміст розміщують з нової сторінки безпосередньо після анотації.

Зміст включає:

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів;

  • вступ;

  • поступовий перелік назв всіх розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів (якщо вони мають заголовки);

  • висновки, рекомендації;

  • перелік використаних літературних джерел;

  • додатки із зазначенням номеру сторінки, з якої починається відповідний матеріал. Зразок змісту наведений у додатку Г.

Всі прийняті в роботі малопоширені умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють в переліку, який розміщують з нової сторінки безпосередньо після змісту. Незалежно від цього при першому згадуванні цих елементів у тексті роботи наводять їх розшифровку.

Вступ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, що вивчається, її практична значущість; визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження; розглядаються методи, за допомогою яких воно проводилось; розкривається структура роботи, її основний зміст.

Частиною вступу є огляд літератури з теми дослідження, в який включають найбільш цінні, актуальні роботи. Закінчити огляд треба коротким висновком про ступінь висвітлення в літературі основних аспектів теми.

При з'ясуванні об'єкта, предмета і мети дослідження необхідно зважати на те, що між ними і темою дипломної роботи є системні логічні зв'язки. Об'єктом дослідження є вся сукупність відношень різних аспектів теорії і практики науки, яка слугує джерелом необхідної інформації. Предмет дослідження - це тільки ті суттєві зв'язки та відношення, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними, визначальними для конкретного дослідження. Таким чином, предмет дослідження є вужчим, ніж об'єкт.

Визначаючи об'єкт, треба знайти відповідь на запитання: що розглядається? Разом з тим предмет визначає аспект розгляду, дає уявлення про зміст розгляду об'єкта дослідження, про те, які нові відношення, властивості, аспекти і функції об'єкта розкриваються. Іншими словами, об'єктом виступає те, що досліджується. А предметом - те, що в цьому об'єкті має наукове пояснення.

Предметом дослідження є одна з актуальних проблем сучасної юридичної практики, яка відповідає задачам та умінням фахівця, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики відповідного рівня за відповідною спеціалізацією.

Об’єктом дослідження має бути суб’єкт господарювання, діяльність якого повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми.

Вступ доцільно писати після того, як написана основна частина дипломної роботи.

Загальний обсяг вступу – 3-5 сторінок.

Текст основної частини роботи

Правильна та логічна структура дипломної роботи - це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури складний і може тривати протягом усієї роботи над дослідженням.

Текст основної частини роботи має бути розділений на декілька розділів. Зазвичай дипломна робота має включати такі розділи:

І. Теоретичний

II. Аналітико-дослідницький розділ

Характеристика ... (предмет дослідження) на ... (об'єкт дослідження). Сучасний стан ... (предмет дослідження) на ... (об'єкт дослідження).

Дослідження ... (предмету) на ... (об'єкт дослідження).

III Проектно-рекомендаційний розділ

Удосконалення ... (предмет дослідження) на ... (об'єкт дослідження). Шляхи вдосконалення ... (предмет дослідження) на ... (об'єкт дослідження).

Готуючись до викладення тексту дипломної роботи, доцільно ще раз уважно прочитати її назву, що містить проблему, яка повинна бути розкрита. Проаналізований та систематизований матеріал викладається відповідно до змісту у вигляді окремих розділів і підрозділів (глав і параграфів). Кожний розділ висвітлює самостійне питання, а підрозділ (параграф) - окрему частину цього питання.

Тема має бути розкрита без пропуску логічних ланок, тому починаючи працювати над розділом, треба відмітити його головну ідею, а також тези кожного підрозділу. Тези необхідно підтверджувати фактами, думками різних авторів, результатами анкетування та експерименту, аналізом конкретного практичного досвіду.

Вивчення та конспектування літератури з теми дипломної роботи завершується написанням теоретичних розділів роботи, а результати теоретичних досліджень та аналізу матеріалів з практики господарювання є базою для формування власного погляду на проблему, вироблення пропозицій, рекомендацій.

Аналізуючи науково-дослідницьку літературу, студентам слід пам'ятати, що юридичні науки постійно розвиваються і збагачуються новими положеннями і висновками, а іноді змінюють свої основоположні методологічні і теоретичні підходи, як це сталось у зв'язку з переорієнтацією економіки України на ринок. Тому при аналізі монографій, брошур, журнальних статей тощо необхідно враховувати рік їх видання. Починати вивчення літератури слід з останніх років видання. Тільки після цього, у разі необхідності, можна звертатись до більш ранніх публікацій, якщо це зумовлено необхідністю проведення ретроспективного аналізу еволюції розвитку суспільних відносин.

Читаючи видання, треба уважно стежити за ходом авторської думки, вміти відрізняти головні положення від доказів й ілюстративного матеріалу. Часто статті з наукових збірок складні для сприйняття, тому необхідно їх читати кілька разів, намагаючись виділити головну ідею та аргументи, якими автор її доводить. Конспектуючи матеріал, слід постійно пам'ятати тему дипломної роботи, щоб виписувати тільки те, що має відношення до теми дослідження. Чим ширше і різноманітніше буде коло джерел, якими студент користувався, тим вищою є теоретична та практична цінність його дослідження.

Після того як літературу проаналізовано, студенту слід скласти список літературних джерел (бібліографію). При написанні роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали, які наводяться в роботі.

Загальний обсяг тексту основної частини роботи – 100-105 сторінок.

Висновки

Логічним завершенням дипломної роботи є висновки. Висновки і пропозиції є найбільш важливими теоретичними положеннями, які містять формулювання розв'язаної проблеми, оцінку результатів дослідження з точки зору відповідності меті дипломної роботи та поставленим у вступі завданням, проблеми практичного характеру, а також - пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму діяльності організації, які детально обґрунтовані у розділі 3 дипломної роботи.

Практичні пропозиції щодо вирішення конкретних питань проблеми мають бути аргументованими, мати критичну оцінку порівняно з існуючими варіантами вирішення, у тому числі з точки зору їх ефективності, прийнятності, наявності матеріальної чи іншої бази для можливостей реалізації.

Обсяг висновків 3-5 сторінок.

Список використаної літератури

Список використаної літератури відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми, є візитною карткою автора роботи, його професійним обличчям, свідчить про рівень володіння навичками роботи з науковою літературою. Список повинен містити бібліографічний опис джерел, використаних студентом під час роботи над темою - монографічні, нормативно-методичні, законодавчі, статистичні матеріали. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту. В тексті роботи слід давати у дужках посилання на номери списку. При згадуванні в тексті прізвищ (учених-дослідників, практиків) ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем (В.М. Іванов, а не Іванов В.М., як це прийнято в списках літератури).

До списку повинно бути включено 35-40 джерел.

Додатки

В додатки вміщується матеріал, який:

  • є необхідним для повноти роботи, але в основній частині роботи може змінити порядок думок та послідовність викладення матеріалу;

  • не може бути послідовно вміщений в основній частині роботи через великий обсяг або трудоємний спосіб відтворення;

  • може бути виключений для широкого кола читачів, але є необхідним для спеціалістів даної області.

До додатків можуть бути включені:

  • додаткові ілюстрації та таблиці;

  • оригінальні фото, мікрофільми, проміжні докази, формули, розрахунки, акти впровадження, копії виробничих завдань, програми робіт, інструкції, методики, зразки юридичних та інших документів тощо;

  • додатковий перелік джерел, на які не було посилань у роботі, але які викликають інтерес;

  • описання оригінальної, рідкісної літератури, яка використовувались під час дослідження.