Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
312.83 Кб
Скачать

48

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ННІ Права та безпеки

КАФЕДРА ЕКОНОМІКОРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО НАПИСАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ

ДИПЛОМНИХ РОБІТ

для студентів Юридичного факультету

денної та заочної форм навчання

Дніпропетровськ 2011

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ І ЗАХИСТУ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

(для студентів ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ "ПРАВОЗНАВСТВО)

Напрям підготовки Право

Спеціальність 7.060101 Правознавство

(шифр та найменування)

Форма навчання очна (на основі освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

(стаціонарна, заочна)

Затверджено

науково-методичною радою Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Протокол №___ від __________

Загальні вимоги та методичні рекомендації до написання і захисту дипломних робіт (для студентів за спеціальністю „Правознавство”) /Автор-укладач: канд. екон. наук Л.П.Якименко.- Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2005.- 44 с.

Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо написання і захисту дипломних робіт для студентів зі спеціальності „Правознавство” та викладачів університету складені у відповідності до ДСТУ 3008-95: „Документація. Звіти у сфері науки і техніки: структура і правила оформлення”. Вони містять рекомендації щодо порядку виконання дипломної роботи, збору, систематизації студентами матеріалу, вихідних джерел інформації, літератури, правил оформлення дипломної роботи та процедури захисту дипломних робіт.

Рецензенти:

Васильченко В.В. - канд. юрид. наук, доцент, професор кафедри цивільного права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Н.В.Рябцева – канд. екон. наук, доцент кафедри політичної економії Національної металургійної академії України

Відповідальний за випуск: Ведєрніков Ю.А. – канд. юрид. наук, доцент, перший проректор з навчальної та методичної роботи Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 6

1. Підготовка до дипломної роботи та основні

етапи її виконання 7

1.1. Організація виконання дипломної роботи 7

1.2. Основні етапи виконання дипломної роботи 8

2. Структура і зміст дипломної роботи 11

3. Вимоги до оформлення дипломної роботи 17

4. Підготовка дипломної роботи до захисту 25

4.1. Підготовка супровідної документації до дипломної роботи 25

4.2. Підготовка дипломних робіт до захисту, що

здійснюється на випускаючій кафедрі 28

5. Процедура захисту дипломних робіт 29

6. Підведення підсумків захисту дипломних

робіт 32

7. Порядок і правила повторного захисту

дипломної роботи 32

8. Порядок зберігання дипломних робіт 32

ДОДАТКИ 34

Загальні положення

Дипломна робота - це самостійне дослідження, підсумковий результат теоретичних і професійних знань та вмінь студента, прояв його творчих аналітичних якостей, що дає можливість оцінити набуті ним знання та вміння застосувати їх на практиці.

Метою дипломної роботи є систематизація, закріплення і розкриття теоретичних та практичних знань студента зі спеціальності, опанування методикою дослідження та експериментування при вирішенні конкретних наукових, управлінських і виробничих завдань, уміння оцінювати реальний стан розвитку суспільних правовідносин, робити аргументовані висновки та обґрунтовувати пропозиції на перспективу.

Для правознавців у галузі господарської діяльності дипломна робота означає професійно зрілу розробку актуальних питань теорії та практики правового врегулювання суспільних відносин в сфері господарювання, уміння використовувати досвід із світової юридичної практики, обґрунтовувати рекомендації щодо необхідності вдосконалення законодавства в контексті інтеграції економіки України у світове господарство, знаходити резерви кращої, ефективної організації роботи вітчизняних підприємств і використання всіх видів їхніх ресурсів правовому полі.

Дипломна робота повинна мати чітку структуру, яка б охоплювала все коло досліджуваних питань, що в комплексі складають конкретну науково-дослідницьку проблему. Така робота є безпосереднім проявом активної та цілеспрямованої участі студента в науково-дослідній роботі, що має конкретне значення і вагомо впливає на формування спеціаліста, котрий уміє творчо мислити, робити власні висновки.

У методологічному відношенні дипломна робота повинна бути продовженням і завершенням окремих попередніх розробок студента, виконаних під час підготовки ним курсових робіт, а також проведення ним науково-дослідних робіт на кафедрі.

Під час виконання дипломної роботи студент повинен не тільки підвищити свої професійні знання, одержати самостійний результат, а й розширити кругозір, пізнати, що таке творча праця. Помічником і наставником у цьому процесі виступає науковий керівник. Але, як би не сподівався студент на свого керівника, він, як безпосередній виконавець, відповідає за результати роботи, в котрій оцінюється саме його праця. Дипломна робота одночасно ілюструє рівень фахової підготовки спеціаліста і ступінь його готовності до самостійної роботи в умовах ринкової економіки.

1. Підготовка до дипломної роботи та основні етапи її виконання

1.1. Організація виконання дипломної роботи

Загальне керівництво організацією дипломування здійснюється першим проректором з навчальної та методичної роботи, деканом, начальником кафедри, які організовують виконання дипломної роботи, здійснюють методологічний інструктаж керівників. Керівництво дипломними роботами здійснюється викладачами.

Основними обов'язками наукового керівника дипломної роботи є:

  • участь у закріпленні тем дипломних робіт, розробці і видачі індивідуальних завдань на дипломну роботу кожному студенту;

  • надання допомоги студентам у визначенні переліку питань і матеріалів, які вони повинні вивчити і зібрати під час переддипломної практики;

  • консультації студентів з питань порядку і послідовності виконання дипломної роботи, обсягу і змісту текстової частини, особливо – конструктивної частини роботи, допомога студентам у розподілі часу на виконання окремих частин роботи тощо;

  • надання допомоги студентам у підборі літератури, якою вони повинні користуватися при виконанні дипломних робіт;

  • регулярна перевірка дотримання графіків виконання дипломних робіт;

  • надання відзиву на дипломну роботу;

  • присутність на при попередньому і основному захисті студентами дипломних робіт.

Крім наукового керівника дипломної роботи, також можуть бути призначені консультанти з окремих розділів роботи.

Основними обов'язками консультанта дипломної роботи є:

  • визначення і узгодження з керівником дипломної роботи змісту відповідних розділів роботи;

  • забезпечення регулярних консультацій;

  • контроль та своєчасне інформування випускаючої кафедри про відставання студента у виконанні відповідних частин дипломної роботи;

  • забезпечення виконання і оформлення студентом відповідної частини дипломної роботи згідно з правилами;

  • своєчасна перевірка відповідних частин дипломної роботи.

Основними обов’язками студента є:

- вчасний вибір теми дослідження та отримання завдання на випускаючій кафедрі;

- своєчасне ознайомлення із загальними вимогами та методичними рекомендаціями щодо написання і захисту дипломних робіт;

- узгодження часу прибуття на консультації з науковим керівником та консультантом та своєчасне прибуття на призначені ними консультації;

- своєчасне і якісне виконання всього обсягу роботи, зазначеного у завданні;

- звітування згідно з графіком перед науковим керівником (а у разі відставання від графіку – на засіданні кафедри) про виконану ним роботу;

- вчасне повідомлення керівника дипломної роботи та консультанта про труднощі у виконанні дипломної роботи;

- сумлінна підготовка до захисту дипломної роботи.

Безпосередній контроль за виконанням дипломної роботи здійснює науковий керівник, керуючись розробленим календарним планом. Окрім того, це робить і кафедра, заслуховуючи на засіданнях інформацію наукових керівників або самих дипломників про хід виконання роботи. У процесі цього контролю визначається, як виконавець справляється з роботою, які у нього виникли труднощі наукового чи технічного характеру та які запобіжні заходи треба використати для їх подолання.

Якщо виникли непереборні труднощі, чи дослідження привело в тупик чи вивело на шляхи, відмінні від завдання, кафедра має право змінити тему та скоректувати хід роботи в новому напрямку.

Якщо ж виявлено, що дипломнику не під силу виконання роботи з причин неорганізованості чи недисциплінованості, кафедра має право клопотати про відсторонення його від виконання роботи. В такому разі на підставі службової записки начальника кафедри видається відповідний наказ по академії.