Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
312.83 Кб
Скачать

1.2. Основні етапи виконання дипломної роботи

З метою більш раціональної організації роботи, правильного розподілу часу, його планування, глибокої і своєчасної розробки обраної теми студентам варто засвоїти такий алгоритм виконання дипломної роботи:

1. вибір теми і об'єкта дослідження, затвердження теми;

2. опрацювання літературних джерел і складання попереднього плану роботи;

3. розробка завдання на дипломну роботу, складання календарного плану виконання;

4. збирання фактичного матеріалу під час переддипломної практики на об'єкті дослідження;

5. обробка фактичного матеріалу;

6. написання першого варіанту тексту, подання його на ознайомлення науковому керівникові;

7. усунення недоліків, написання остаточного варіанту тексту, літературне й технічне оформлення дипломної роботи;

8. подання роботи на перевірку керівнику та отримання його відзиву;

9. подання роботи на кафедру;

10. зовнішнє рецензування роботи;

11. підготовка доповіді та ілюстративного матеріалу для захисту роботи.

Підготовку до написання дипломної роботи починають з вибору теми. Ознайомлення студентів з тематикою дипломних робіт відбувається на випускаючій кафедрі, яка розробляє та уточнює перелік типових тем дипломних робіт (див Додаток А).

Тематика дипломних робіт розробляється відповідно до професійних завдань, зафіксованих у освітньо-кваліфікаційній характеристиці рівня спеціаліста, завдань вдосконалення правової системи та національного законодавства, напрямку наукових досліджень кафедри та сучасних проблем суб’єктів суспільних правовідносин, на базі яких проводиться дослідження. Тематика дипломних робіт щорічно коригується з урахуванням набутого на кафедрі досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт, і рекомендацій Державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

Дипломна робота може виконуватись за замовленням підприємств, установ. Теми дипломних робіт можуть бути заявлені до розробки листом-заявкою УМВС в області, управління юстиції, прокуратури, суду, податкової інспекції тощо, юридичної служби підприємства, установи, якщо останні є об’єктом дослідження студента.

Типова тематика служить лише орієнтиром під час вибору майбутнього предмета дослідження. Вирішальне значення має самостійний вибір студента-випускника. Він може запропонувати власну тему, якої немає у переліку, обґрунтувавши доцільність її розробки. Така тема розглядається і затверджується на засіданні кафедри.

Вибір теми має бути усвідомленим і виваженим, обумовленим особистими здібностями та інтересами студента, а також логічним продовженням попередніх наукових досліджень: курсових робіт, рефератів, доповідей на наукових конференціях та семінарах, проблемних розробок у міжнародних центрах наукових досліджень, зв'язками у сучасних інформаційних технологіях тощо.

Дипломна робота за однією тематикою може виконуватися кількома студентами (робочою групою) - так звана комплексна робота, за умови масштабності чи глобальності дослідження. Обов'язковою умовою виконання такого проекту є використання різного практичного матеріалу. Цілі, задачі та хід виконання дипломних робіт при цьому визначаються одним керівником.

Такі роботи примушують студентів оволодівати методами системного аналізу та синтезу, осмислення багатогранності поставленої проблеми, дослідження всіх сторін якої дає можливість виявити якісну картину взаємодії різних факторів. Саме це спонукає до творчої праці, до формування зважених висновків і до одержання нових результатів. Комплексні роботи можуть бути кафедральними, міжкафедральними та міжвузівськими.

Комплексна дипломна робота досліджує єдину проблему і складається з головної та локальних частин, кожна з яких оформляється як окрема дипломна робота (див. зразок в Додатку Д).

Для керівництва всією комплексною роботою кафедра призначає наукового керівника з числа самих ерудованих та досвідчених викладачів. Для керівництва кожною зі складових дипломних робіт може затверджуватися окремий керівник.

Всі ці дипломні роботи мають спільний вступ з наголосом на кожну окрему тему дослідження, і кожен дипломник захищає перед ДЕК своє дослідження.

Студент повинен подати письмову заяву на ім’я начальника кафедри про закріплення за ним теми дипломної роботи, на підставі якої начальник кафедри призначає керівника і консультантів (за необхідності).

Теми дипломних робіт затверджуються наказом ректора за поданням кафедри та деканату у встановлені строки і надалі змінам і коригуванню не підлягають.

Виконання завдань дослідження неможливе без ознайомлення з основними літературними джерелами з теми дипломної роботи. Необхідна для виконання дипломної роботи література підбирається студентами самостійно, з використанням для цього алфавітного, предметного та систематизованого каталогів бібліотек.

Частину літератури, яка висвітлює тему, можна запозичити зі списку, рекомендованого кафедрою. Консультацію з питань добору літератури студент може одержувати у наукового керівника чи у працівників бібліотеки.

З метою повного висвітлення теми необхідно використовувати різні джерела пошуку: каталоги і картотеки кафедр та бібліотеки вищого навчального закладу, а також провідних наукових бібліотек, бібліотечні посібники, прикнижні та пристатейні списки літератури, виноски і посилання в підручниках, монографіях, словниках та ін., покажчики змісту річних комплектів спеціальних періодичних видань, електронні каталоги бібліотек тощо.

Результатом джерелознавчих пошуків є з'ясування стану вивченості обраної теми сучасною наукою, конкретніше і точніше визначення напрямів та основних розділів свого дослідження, складання попереднього плану дослідження.

Після видання наказу науковий керівник разом із студентом оформлюють бланк-завдання на дипломну роботу студента. Завдання розробляється за затвердженою формою, яку студент отримує на кафедрі (Додаток Б). Ці завдання розглядаються на випускаючій кафедрі, підписуються керівником дипломної роботи, консультантами (за необхідності) і студентом та видаються кожному студенту, як правили, не пізніше, ніж за шість місяців до захисту.

На основі завдання студент складає графік виконання дипломної роботи за етапами, зазначаючи обсяги та терміни виконання. У завданні відображаються такі питання:

  • назва проблеми (теми);

  • постановка завдань та вихідні дані;

  • найменування суб’єкта господарювання, на матеріалах якого виконується дипломна робота;

  • методи дослідження;

  • план дипломної роботи (з вказуванням розділів, параграфів та термінів звіту про їх виконання);

  • перелік фактичних матеріалів, що є основою для написання роботи;

  • календарний графік виконання та подання до захисту роботи. У завдання може бути включена специфічна проблема, що висвітлюється у дипломній роботі через її важливість для дослідження та висновків;

  • форму кінцевих результатів (складання документів, формування рекомендацій, таблиці, графічний матеріал, схеми та моделі, тощо);

  • поетапне та остаточне оформлення роботи.

Календарний графік виконання дипломної роботи розробляється також за затвердженою формою, яку студент отримує на кафедрі.

Мінімальний термін написання дипломної роботи – 5 тижнів.

Правильні, науково обґрунтовані висновки про економічні процеси та явища, суспільні відносини можна зробити лише на підставі всебічного вивчення великої кількості фактичного матеріалу. Його аналіз дозволяє краще розкрити зв'язок теорії з практикою.

Збір вихідного матеріалу для дипломної роботи, його попереднє узагальнення і систематизацію студент повинен провести самостійно. Під час практики студенту необхідно ознайомитися з нормативно-довідковими матеріалами, вивчити законодавчі акти та нормативно-інструктивні документи, проаналізувати результати діяльності юридичного відділу, фінансово-господарської діяльності підприємства установи.