Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Охрана праці.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
391.17 Кб
Скачать

1. Мета та завдання розділу «охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» дипломних робіт спеціалістів і магістрів

Концепція «Безпека життя і діяльності людини» передбачає, що випускник вищого навчального закладу з дипломом про вищу освіту повинен забезпечити необхідний рівень безпеки як для себе, так і для осіб, за яких він відповідає на виробництві.

Захист випускної кваліфікаційної роботи з розділом ОПБНС є підсумковим заходом державної атестації випускника (спеціаліста, магістра) з охорони праці. Таким чином, мета та завдання розділу співпадають з метою та завданнями вивчення дисциплін «Охорона праці в галузі», «Цивільний захист» та всього комплексу дисциплін з безпеки життя і діяльності людини, які викладені в Типових навчальних програмах цих нормативних дисциплін: мета вивчення дисциплін полягає у формуванні у майбутніх фахівців (спеціалістів і магістрів) умінь та компетенцій для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, засвоєнні студентами новітніх теорій, методів і технологій з прогнозування надзвичайних ситуацій (НС), побудови моделей їх розвитку, визначення рівня ризику та обґрунтування комплексу заходів, спрямованих на відвернення НС, захисту персоналу, населення, матеріальних та культурних цінностей в умовах НС, локалізації та ліквідації їхніх наслідків, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці і цивільного захисту в конкретній галузі.

Написання розділу з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях спрямоване на систематизацію теоретичних знань й застосування їх при розробці заходів для конкретних умов за темою дипломної роботи.

Завдання вивчення дисципліни передбачає забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах конкретних галузей господарювання через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку. В цьому контексті розглядається і відповідний розділ дипломної роботи магістра або спеціаліста.

2. Загальні положення

Розробка Розділу повинна засвідчити досягнення поставленої мети: вміння майбутнього спеціаліста (магістра) вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіння основними професійними компетенціями з охорони праці та цивільного захисту.

Погодження завдання

Завдання до дипломної роботи з розділу ОПБНС видає консультант кафедри менеджменту, у якому передбачається розробка конкретних питань аудиту організації охорони праці та заходів цивільного захисту, нормативно-правової бази охорони праці та цивільного захисту на об’єкті дослідження, гiгiєни праці i виробничої санiтарiї (у тому числі фiзiологiї, психології, ергономіки i технічної естетики), техніки безпеки, пожежної безпеки, безпеки в надзвичайних ситуаціях на об’єкті практики дипломника, а також наголошується на необхідності впровадження міжнародних норм в галузі охорони праці. Завдання, як і сам Розділ, повинні співвідноситись зі змістом основних тем Типових програм нормативних дисциплін «Охорона праці в галузі» та «Цивільний захист», стати їх додатковою характеристикою. Завдання до виконання четвертого розділу дипломної роботи визначається окремим пунктом в індивідуальному завданні до виконання дипломної роботи згідно зразка, розробленого випускаючою кафедрою. Факт отримання Завдання засвідчується підписом викладача-консультанта з написання розділу ОПБНС.

У процесі виконання завдання студент одержує консультації у викладача-консультанта (відповідно до графіка консультацій). Факт виконання студентом-дипломником розділу ОПБНС викладач-консультант візує підписом на титульному аркуші зброшурованої дипломної роботи. Без зазначеного підпису дипломна робота до захисту не допускається.

Оформлення розділу

Розділ ОПБНС є обов'язковою складовою частиною дипломної роботи спеціалістів (магістрів). У структурі дипломної роботи він наводиться останнім.

Вимоги до оформлення Розділу стандартні, що застосовуються до написання дипломної роботи в цілому. Обсяг Розділу складає 8-12 сторінок.

При розподілі загального обсягу Розділу на частини, присвячені різним питанням, слід прагнути до рівномірності розподілу матеріалу між ними.

Кожна логічна частина виокремлюється відповідною назвою питання, яке буде розкриватись по тексту, позначається окремими пунктами плану та нумерується.

Після кожного розрахунку, таблиці або графіка повинні наводитись інтерпретація отриманих результатів та короткі висновки щодо динаміки показників, та причин, що визвали ці зміни. На основі зазначених проміжних висновків формується загальний висновок, який розміщується наприкінці Розділу. У списку використаної літератури (наводиться в загальному списку дипломної роботи) мають бути зафіксовані літературні джерела, дійсно використані при підготовці даного розділу з обов'язковим посиланням в тексті Розділу на цитований або використаний матеріал. Правила оформлення посилань стандартні.

Великі за розміром розрахунки, таблиці, графіки виносяться в додатки.

Додатки до розділу ОПБНС наводяться в загальному переліку додатків до дипломної роботи.

Вимоги до змісту

Основні зусилля при написанні аналітичної частини Розділу повинні бути спрямовані на з’ясування відповідності між дійсним станом охорони праці та організації безпеки в надзвичайних ситуаціях на об’єкті дослідження та нормативними вимогами, критеріями. Підсумком повинні стати пропозиції щодо покращення ситуації або подальших шляхів розвитку охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях на підприємстві (в установі, організації).

У тексті Розділу необхідно уникати загальних міркувань, пояснень загальновідомих термінів, переписування норм, правил, інструкцій тощо. В той же час, усі розробки та пропозиції з питань охорони та безпеки праці, запропоновані у Розділі, повинні відповідати діючим державним, галузевим стандартам у галузі охорони праці та цивільного захисту, а також міждержавним нормативним актам, ратифікованим в Україні, і посилатись на них.

Запропоновані заходи та висновки повинні мати обґрунтування й бути конкретними та прийнятними до використання на реальному об'єкті. Запропоновані рішення можуть ілюструватись графічним матеріалом, оформлюватись в таблиці.

Об’єкт дослідження та інформаційні джерела

Об’єктом дослідження і джерелом первинних даних є структурний підрозділ (і приміщення, де знаходилось робоче місце практиканта) підприємства, установи чи організації, на яких студент проходив переддипломну практику.

Для написання даного розділу використовують нормативно-правову базу з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях в Україні (Закони, державні, галузеві стандарти, санітарні норми тощо), теоретичні першоджерела (підручники, монографії, статті в періодичних виданнях та зі сторінок Інтернету), матеріали і досвід, накопичені при проходженні переддипломної практики.

Критерії оцінювання та захист

Максимальна кількість балів, що може отримати студент за роботу над Розділом, складає 10 балів. Поелементний розподіл загальної кількості балів – Додаток А.

Оцінку змістовних та організаційних аспектів роботи виставляє викладач-консультант, яка є попередньою і в процесі захисту підлягає підтвердженню або уточненню.

Оцінювання якості захисту Розділу відбувається членами ДЕК безпосередньо на захисті.

Загальна оцінка Розділу визначається під час обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК.

Для захисту Розділу готується коротка доповідь, яка повинна супроводжуватись візуальною презентацією основних положень, викладених у Розділі.

Час захисту Розділу визначається студентом самостійно, з урахування нормативу загального часу захисту диплома.