Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИС-мет_лаб.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
114.18 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

Лабораторне заняття – це вид навчального заняття, на якому студент під керівництвом викладача особисто проводить досліди з метою практичного з’ясування окремих теоретичних положень навчальної дисципліни, набуває практичних навичок роботи з обчислювальною технікою, методикою експериментальних досліджень у конкретній предметній галузі.

Лабораторні заняття з дисципліни “Інформаційні системи і технології на підприємствах” проводяться з метою закріплення теоретичних знань з дисципліни, оволодіння інструментальними засобами комп’ютерного розв’язання економічних задач і придбання практичних навичок використання сучасних автоматизованих інформаційних систем і технологій для пошуку інформації і формування управлінських рішень при інформаційному обслуговуванні управлінської діяльності на підприємствах.

Лабораторні заняття проводяться зі студентами в комп’ютерній аудиторії по ключових темах дисципліни. На лабораторних заняттях відповідно до теми розглядаються питання практичного використання інструментальних засобів комп’ютерних технологій з акцентом на особливості й специфіку їх застосування на підприємствах. Для цього в часи лабораторних занять студентам пропонується виконати ряд вправи (завдань), що сприяє засвоєнню теоретичного матеріалу, придбанню студентами практичних навичок і якісному виконанню робіт індивідуального домашнього завдання.

Методичні рекомендації призначені для надання допомоги студентам при виконанні завдань, які пропонуються до виконання на лабораторних заняттях, і містять до кожної тематичної роботи контрольні питання, сутність завдання, первинні дані по варіантах, короткі теоретичні відомості, переклад термінів, послідовність і методику виконання завдань, необхідні приклади і пояснення.

Тематика лабораторних занять охоплює основні теми дисципліни. Завдання взаємозалежні, згруповані за тематичним напрямком і потребують для свого виконання крім знань теоретичного матеріалу також базових знань комп’ютерної техніки (MSOffice).

Кожна тематична робота містить кілька варіантів первинних даних.

Номер варіантавизначається:

  • для студентів денноїформи навчання –останньою цифрою порядкового номера студента по журналу;

  • для студентів заочноїформи навчання –останньою цифрою номера залікової книжкистудента.

Лабораторні заняття носять наскрізний і взаємопов'язаний характер, що означає, що знання, уміння та навички, придбані в ході виконання завдань попередніх лабораторних робіт, використаються на наступних заняттях.

Етапами підготовки і проведення лабораторного заняття є:

  • проведення поточного контролю підготовленості студентів до виконання конкретної лабораторної роботи;

  • виконання конкретних завдань у відповідності з запропонованою тематикою;

  • оформлення індивідуального звіту з виконаної роботи та його захист перед викладачем;

  • оцінювання викладачем результатів роботи студентів.

Підготовка студентів до лабораторних занять полягає:

  • у вивченні теоретичного матеріалу дисципліни по конспекту лекцій і по рекомендованій викладачем навчальної й спеціальній тематичній літературі по темі лабораторного заняття;

  • в ознайомленні з темою й метою заняття, питаннями й змістом завдань (задач, вправ, ситуацій) до початку лабораторного заняття.

При підготовці студентів до лабораторного заняття необхідно звернути увагу на наступне:

  • тема заняття;

  • ціль заняття;

  • контрольні питання;

  • вміст завдань.

На початку лабораторного заняття студенти відповідають на контрольні питання. У ході тестування усвідомлюється сутність ключових понять, термінів і визначеньтеоретичного матеріалу.

Для придбання практичних навичок студентам пропонується виконати на лабораторних заняттях ряд завдань, які складаються із задач, вправ і ситуацій по темі, що проробляється. Навчальний процес організується за синхронною поточно-груповою схемою. Ключові методичні питання завдань відпрацьовуються безпосередньо на лабораторних заняттях груповим та індивідуальним методом і потребують подальшого доопрацювання вдома. Оформлення індивідуального звіту з виконаної роботи також виконується вдома.

Кілька порад:

  • починайте розв’язання завдання з його з'ясування через з'ясування сутності конкретних понять, визначень, термінів;

  • методика рішення конкретного завдання може приводитися в даних рекомендаціях, у конспекті лекцій або в навчальній літературі. У деяких випадках пропонується самостійно скласти методику рішення, що є, як правило, слідством теоретичного з'ясування;

  • розберіться в методиці розв’язання завдання, що позбавить вас від механічного виконання завдання;

  • виконайте роботу самостійно, що дасть вам необхідні навички й дозволить досягти мети навчання.

Звітність по кожній виконаній тематичній роботі включає:

  • демонстрацію на комп’ютері отриманих результатів і придбаних умінь;

  • оформлення окремого письмового індивідуального звіту, який підлягає захисту в індивідуальному порядку.

Рекомендується наступна структура індивідуального звіту з виконаної лабораторної роботи:

  • титульний аркуш з обов'язковим зазначенням номера по журналу (номера залікової книжки);

  • лист завдання згідно з обраним варіантом (дослівно копіюється з методичних рекомендацій, включаючи індивідуальні первинні дані згідно з обраним варіантом);

  • контрольні питання і відповіді на контрольні питання по формі “питання – відповідь”;

  • розрахунково-пояснювальна частина, основними структурними елементами якої є роздруковані отримані результати, результати розрахунків (аналітичні, графічні), формули, таблиці, необхідні пояснення по роботі.

Таблиці (діаграми) забезпечуються написами (підписами).

Всі величини, що вказуються в таблицях, на діаграмах, а також всі розрахункові значення повинні приводитися з відповідною одиницею виміру.

Вимоги до знань, умінь та навичок, якими повинен володіти фахівець після виконання лабораторних робіт, наведені до кожної лабораторної роботи окремо.