Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП / задание к теме 7.DOC
Скачиваний:
22
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

Тема 7 вимірювання електричних величин

7.6 Вимірювання кута зсуву фаз та коефіцієнту потужності

Таблиця 7.6.а

питання, завдання

Питання, завдання

вірної

відповіді

1

Які прилади застосовуються для вимірювання кута зсуву фаз та коефіцієнту потужності?

2

Які непрямі методи застосовуються для вимірювання кута зсуву фаз та коефіцієнту потужності?

3

Охарактеризуйте непрямий метод «амперметра – вольтметра – ватметра» для вимірювання коефіцієнту потужності в однофазному колі змінного струму.

4

Охарактеризуйте непрямий метод «амперметра – вольтметра – ватметра» для вимірювання коефіцієнту потужності в три фазному колі змінного струму при симетричному характері навантаження.

5

Охарактеризуйте непрямий метод «двох ватметрів» для вимірювання коефіцієнту потужності в три фазному три провідному колі змінного струму.

6

Опишіть конструктивні особливості та принцип дії електродинамічного фазометра.

7

Як визначається середньо зважений коефіцієнт потужності у трифазних колах змінного струму?

8

У трифазне три провідне коло змінного струму з рівномірним навантаженням фаз включено два ватметри, показання яких 82 Вт і 285 Вт.

Визначте коефіцієнт потужності кола.

9

На електростанції встановлені індукційні лічильники активної і реактивної енергії. За рік роботи показання лічильників збільшилися відповідно на 220 000 кВт·год та на 68 000 кВт·год. Визначити середньо зважений коефіцієнт потужності.

10

В однофазному колі змінного струму за даними вимірювань були отримані такі показання: амперметр - 3,5 А, вольтметр – 145 В, ватметр – 95 Вт. Визначити коефіцієнт потужності кола.

Відповіді на запитання до теми 7

7.6 Вимірювання кута зсуву фаз та коефіцієнту потужності

Таблиця 6.6.б

вірної

відповіді

Відповідь

1

*U

Вимірювання здійснюються за схемою, яка наведена на рисунку. Амперметр та обмотка струму ватметра включаються до кола послідовно навантаженню на фазу L1, вольтметр - паралельно між двома фазами, а обмотка напруги ватметра – паралельно до навантаження, яке підключене на фазу L1. Аналітично коефіцієнт потужності за показаннями приладів визначається за виразом:

2

Вимірювання здійснюються за

схемою, яка наведена на рисунку.

Ватметри до кола включаються за cos - схемою вимірювання активної потужності. Аналітично коефіцієнт потужності за показаннями приладів визначається за виразом:

3

0,72

4

Прилади прямої дії:

- електромеханічні фазометри:

електродинамічний,

електромагнітний;

- електронний фазометр.

Продовження таблиці 7.6.б

вірної

відповіді

Відповідь

5

Електродинамічний фазометр – це електродинамічний логометр, у якого до кіл рухомих котушок включені елементи з різними реактивними опорами. Для того, щоб струм відставав від напруги на кут β1.послідовно з першою котушкою струму вмикається активно – індуктивне навантаження. Струм у другій котушці повинен випереджувати напруги на кут β2. Тому то послідовно з другою котушкою вмикається активно – ємнісне навантаження, як результат , а I1 = I2., а кут відхилення рухомої частини приладу залежить тільки від значення коефіцієнту потужності.

6

0,19

7

Середньо зважений коефіцієнт потужності визначається за показаннями трьох фазних індукційних лічильників активної та реактивної енергії, які включені через вимірювальні трансформатори напруги та струму, за поточний період. Аналітично коефіцієнт потужності визначається за виразами:,

де витрата активної енергії дорівнює:

та витрата реактивної енергії дорівнює:

8

0,96

9

Непрямі методи вимірювання: метод визначення середньо

зваженого коефіцієнту потужності за показаннями трифазних лічильників, метод двох ватметрів, які включені за cos - схемою, метод “амперметра - вольтметра - ватметра» для однофазних та три фазних кіл змінного струму.

10

Вимірювання здійснюються за схемою, яка наведена на рисунку.

Амперметр та обмотка струму ватметра включаються до кола послідовно навантаженню, вольтметр та обмотка напруги ватметра – паралельно. Аналітично коефіцієнт потужності за показаннями приладів визначається за виразом:

Код перевірки результатів =

Завдання практично – стереотипного рівня