Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Suprun_A_S / диплом.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

31

ЗМІСТ

ВСТУП

5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ

7

1.1 Сутність, необхідність та види оцінки фінансового стану підприємств

7

1.2 Інформаційна база оцінки фінансового стану підприємств

15

1.3 Методи і прийоми оцінки фінансового стану підприємств

19

РОЗДІЛ 2.ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПСП «БАНІВКА» ПРИМОРСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

23

2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства

23

2.1 Оцінка динаміки та структури майна підприємства

36

2.3 Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства

47

2.4 Оцінка фінансової стійкості і ділової активності підприємства

57

2.5 Аналіз рентабельності підприємства

74

РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ І ОПЕРАЦІЙНОГО ОБЛІКУ ПСП «БАНІВКА» ПРИМОРСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

80

3.1 Діагностика банкрутства і визначення точки беззбиткового виробництва підприємства

80

3.2 Розробка плану по збільшенню виробництва продукції на підприємстві

87

3.3 Впровадження комп’ютерної програми 1С: Бухгалтерія 7.8

93

3.4 Система Клієнт-банк для електронної обробки інформації на підприємстві

102

РОЗДІЛ 4. Охорона праці та довкілля

110

4.1 Вибір джерел фінансування і витрати ПСП «Банівка» на заходи з охорони праці

110

4.2 Забезпечення екологічної безпеки в ПСП «Банівка»

113

4.3 Фінансування заходів на охорону навколишнього середовища ПСП «Банівка»

115

РОЗДІЛ 5. ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

118

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

125

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

128

ДОДАТКИ

132

ВСТУП

Протягом останніх років тривало становлення ринкової системи господарювання. Активніше здійснювалися економічні реформи, виявлено нові аспекти реформування форм власності і структурної перебудови економіки України.

У сучасних умовах кожне підприємство повинно чітко орієнтуватися у складному лабіринті ринкових відносин, правильно оцінювати виробничий та економічний потенціал, стратегію подальшого розвитку, фінансовий стан як свого підприємства так і підприємств-партнерів.

Актуальність теми дипломної роботи «Оцінка фінансового стану та шляхи його покращення на прикладі ПСП «Банівка»» визначається в тому, що фінансовий стан підприємства – це здатність, спроможність підприємства фінансувати свою діяльність. Він характеризується забезпеченням фінансовими ресурсами, які необхідні для нормального функціонування підприємства, доцільністю їх розміщення та ефективність використання, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними та фізичними особами, платоспроможністю та фінансовою стійкістю.

Питанням оцінки фінансового стану підприємства присвячено безліч праць авторів різних країн. Засновниками розробки й розвитку цього питання вважають представників англо-американської школи (Р. Фоулк, Дж. Кеннон, Р. Сміт, Дж. Хорріган, фахівці фірми Дюпон і т.д.). У Росії останні дослідження з цих пи­тань висвітлено у працях В.В. Ковальова, А.Д. Шеремета, Р.С. Сайфуліна, О.С. Стоянової й інших авторів, в Україні — у працях С.Ф. Покропивного, A.M. Поддєрьогіна, Т.Г. Беня, С.Б. Довбні та інших.

Головною метою дипломної роботи є оцінка фінансового стану підприємства, перспектива та напрямки його покращення на майбутнє, а також вивчення і аналіз показників, що характеризують фінансовий стан будь-якого підприємства.

При написанні дипломної роботи найважливішими є такі завдання:

  1. ознайомлення з теоретичними аспектами фінансового стану підприємств;

  2. оцінка структури майна і фінансової стійкості підприємства;

  3. проведення аналізу ліквідності балансу і рентабельності підприємства;

  4. розрахування і вивчення основних показників, що характеризують фінансовий стан підприємства та ефективність його діяльності за 2004-2008 роки;

  5. діагностика банкрутства і визначення точки беззбиткового виробництва підприємства;

  6. виявлення резервів та розробка заходів щодо покращення фінансового стану підприємства у наступному періоді.

Об’єктом дослідження дипломної роботі виступає приватне сільськогосподарське підприємство «Банівка» Приморського району Запорізької області - це самостійно господарюючий суб’єкт, який організований у відповідності з чинним законодавством України, тобто є юридичною особою, займається підприємницькою діяльністю і функціонує на принципах комерційного розрахунку. В основі комерційного розрахунку закладено принцип підвищення ефективності виробництва в межах підприємства, а саме намагання отримати максимум ефекту при мінімумі затрат і обмежених ресурсах, а також маркетингова спрямованість діяльності, яка визначає поведінку на ринку.

Суб'єктами фінансової оцінки є аналітики, які зацікавлені в діяльності під­приємства: управлінський персонал, банки, контролюючі органи різних рівнів (га­лузеві, фінансові, податкові, статистичні та ін.), акціонери тощо.

Предметом дипломної роботи виступають механізм оцінки фінансового стану підприємства, його адаптації до сучасних значень і цілей розвитку.

Джерелами дослідження є фінансова звітність підприємства, яка складена за даними фінансового обліку з метою надання зовнішнім та внутрішнім користувачам узага­льненої інформації про фінансовий стан у зручному і зрозумілому вигляді, для прийняття ними певних ділових рішень.

Аналіз вітчизняних і закордонних літературних джерел дав змогу виокреми­ти такі методи оцінки фінансового стану підприємства: коефіцієнтний; комп­лексний; інтегральний; беззбитковий; рівноважний та інші.

Структура роботи складається з вступу, п’яти розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Дипломна робота містить 52 таблиці, 10 рисунків, форми фінансової бухгалтерської звітності.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ

1.1 Сутність, необхідність та види оцінки фінансового стану підприємств

Одним з інструментів з'ясування реальної конкурентоспроможності під­приємства є аналіз його фінансового стану, оскільки навіть прибуткове підпри­ємство постійно постає перед необхідністю аналізу доходів і витрат. Ринкова економіка приводить у рух усі ресурси, коли кожна вкладена в підприємство гривня сприяє зростанню прибутку. Щоб забезпечити певну стійкість на ринку, необхідно постійно аналізувати фінансовий стан, проводити обґрунтоване нау­кове дослідження фінансових відносин і руху фінансових ресурсів у процесі гос­подарської і торговельної діяльності кожного підприємства. Аналізуючи фінан­совий стан підприємства, слід чітко розрізняти фінансову діяльність і фінансо­вий стан підприємства [43].

Фінансовий стан — це результат фінансово-виробничої діяльності. Він харак­теризується розміром засобів підприємства, їх розміщенням і джерелами утворен­ня, залежить від виконання матеріально-технічного постачання, виробництва, реа­лізації та прибутку.

Фінансовий стан підприємства — це показник його фінансової конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, вико­нання зобов'язань перед державою та іншими підприємствами.

Фінансовий стан підприємства як комплексне поняття, що є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показ­ників, які відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. Тому під фінансовим станом підприємства розуміють його спроможність фінансу­вати свою діяльність. Оптимізація фінансового стану є однією з умов успішного розвитку підприємства в майбутньому, а погіршення фінансового стану свідчить про загрозу його можливого банкрутства.

Оцінка фінансового стану — узагальнюючий показник економічної діяльнос­ті підприємства, що характеризує його ділову активність і надійність як партнера.

Фінансова діяльність підприємства базується на фінансовому плані, полягає в організації поповнення, руху та використання коштів за цільовим призначенням, планування фінансових ресурсів, контролі за їх використанням.

Фінансове планування — процес наукового обґрунтування руху фінансо­вих ресурсів і відповідних фінансових відносин. Воно покликане вирішувати такі завдання:

  • обґрунтування обсягу фінансових ресурсів для виконання виробничої про­грами і реалізації продукції, розширення виробництва, вирішення соціаль­них завдань;

  • визначення фінансових взаємовідносин з фінансовою системою і контролюючим або координуючим органом;

  • встановлення оптимальних пропорцій у розподілі грошових коштів на внут­рішньогосподарські потреби, переобладнання і розширення виробництва, матеріальне заохочення робітників, виконання фінансових зобов'язань пе­ред бюджетом;

  • виявлення внутрішніх резервів росту грошових нагромаджень. Фінансове планування включає:

  • складання перспективних, поточних і оперативних фінансових планів;

  • касове планування;

  • кредитну заяву;

  • розробку та доведення окремих фінансових показників до окремих підрозді­лів і контроль за їх виконанням [27].

Фінансовий план можна вважати виконаним, коли виконані: всі показники розділу «Доходи та надходження»; основні показники розділу «Витрати і відраху­вання»; повністю проведені платежі в бюджет.

У традиційному розумінні сутність фінансового аналізу полягає в оцінці та прогнозуванні фінансового стану підприємства за даними бухгалтерського обліку та певної звітності. Системний аналіз фінансового стану підприємства є основою для управління фінансами підприємства і охоплює такі головні напрямки:

  • оцінка фінансових потреб підприємства;

  • розподіл потоків грошових коштів залежно від конкретних планів підприємст­ва, визначення додаткових обсягів залучених фінансових ресурсів та каналів їх одержання — кредити, пошук внутрішніх резервів, додатковий випуск ак­цій, облігацій;

  • забезпечення системи фінансової звітності, яка об'єктивно відображала б про­цеси та забезпечувала б контроль за фінансовим станом підприємства. Фінан­совий аналіз дозволяє своєчасно вирішувати питання поліпшення поточного руху фінансових ресурсів, їх формування та використання, поточного та довгострокового планування діяльності. На його основі будується фінансове забезпечення стратегії підприємства на перспективний період. Без фінансового аналізу неможливі планування, прогнозування, бюджетні асигнування, ефективне розміщення фінансових ресурсів, аудит.

Фінансова оцінка відіграє важливу роль в економічній діяльності підприємства. Вона дає змогу:

  • виявити резерви поліпшення фінансового стану;

  • об'єктивно оцінювати раціональне використання усіх видів фінансових ресурсів;

  • своєчасно вживати заходи щодо підвищення платоспроможності підприємства;

  • забезпечувати оптимальний виробничий та соціальний розвиток колективу за рахунок використання виявлених у процесі аналізу резервів;

  • забезпечувати обґрунтоване планування фінансового оздоровлення підприємства [31].

Об'єктом фінансової оцінки є певне підприємство, установа чи суб'єкт господарювання або фінансова операція.

Суб'єктами фінансової оцінки є аналітики, які зацікавлені в діяльності під­приємства: управлінський персонал, банки, контролюючі органи різних рівнів (га­лузеві, фінансові, податкові, статистичні та ін.), акціонери тощо.

Фінансовий стан може бути стійким, нестійким та кризовим залежно від ди­наміки рівнів існуючої системи показників. У ринковій економіці фінансовий стан підприємства - це, по суті, з одного боку - кінцеві результати його діяль­ності, а з іншого - характеристика його фінансової конкурентоспроможності, використання фінансових ресурсів і капіталу, виконання зобов'язань перед дер­жавою та іншими суб'єктами господарювання (власники, кредитори, керівники (адміністрація), персонал (службовці), постачальники, покупці (клієнти), подат­кова адміністрація) [43].

Таблиця 1.1

Мета фінансової оцінки залежно від інтересів партнерів підприємства

Основні партнери

Внесок

Компенсація, що вимагається

Мета фінансового аналізу

Власники

Власний капітал

Дивіденди

Фінансові результати, фінансова стійкість підприємства

Кредитори

Позичковий капітал

Відсотки

Ліквідність (платоспроможність), мобільність коштів для сплати боргів

Керівники

Компетентність і кваліфікованість, організаційні здібності

Оплата праці та частина прибутку понад посадовий оклад

Інформація в повному обсязі

Персонал

Виконання робіт згідно з розподілом праці

Оплата праці, премії, соціальні умови

Фінансові результати та його ліквідність

Постачальники

Постачання засобів та предметів праці

Договірна ціна

Фінансовий стан та ліквідність підприємства

Покупці

Збут продукції, товарів, робіт, послуг

Договірна ціна

Фінансовий стан і наявність запасів готової продукції та товарів

Податкова адміністрація

Послуги

Сплата податків в повному обсязі та в зазначений термін

Фінансові результати

Мета фінансової оцінки - всебічна оцінка фінансового стану підприєм­ства, його ділової активності для пошуку резервів підвищення рентабельності виробництва і збільшення прибутку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами; розробка об'єктивних передбачень та прогнозів майбутніх умов функціонуван­ня підприємства; визначення дохідності фірми для порівняння її з аналогічни­ми показниками інших підприємств чи оцінка підприємства з точки зору його ринкової вартості; своєчасне виявлення та усунення недоліків у фінансовій діяль­ності для пошуку шляхів поліпшення фінансового стану підприємства та його платоспроможності; виявлення змін у фінансовому стані в просторі і часі; виз­начення і прогнозування основних факторів, які впливають на фінансовий стан підприємства. Основна мета проведення фінансової оцінки залежить від інте­ресів партнерів (табл. 1.1).

Для досягнення мети у комплексі необхідно розв'язати такі завдання:

  • оцінка фінансових результатів підприємства (результативності діяльності);

  • загальна оцінка фінансової стійкості суб'єкта господарювання;

  • оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стій­кості підприємства;

  • дослідження ефективності використання майна (капіталу) та забезпеченість оборотними коштами підприємства;

  • оцінка конкурентоспроможності підприємства;

  • аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цін­них паперів;

  • визначення ефективності використання фінансових ресурсів;

  • загальна оцінка фінансового стану і факторів його зміни;

  • вивчення співвідношення між джерелами оборотних коштів, їх розміщення і ефективності використання;

  • дотримання підприємством фінансової, розрахункової і кредитної дисципліни;

  • визначення ліквідності та фінансової стійкості підприємства;

  • довго- і короткострокове прогнозування стійкості і фінансового стану.

  • перевірка виконання зобов'язань за розрахунками з бюджетом, банками, кре­диторами, а також використання засобів за цільовим призначенням;

  • виявлення резервів покращання фінансового стану на основі залучення дже­рел і прискорення оборотності оборотних засобів;

  • розробка заходів щодо використання виявлених резервів і контроль за їх впровадженням.

Для розв'язання цих завдань вивчаються:

  • наявність, склад і структура оборотних коштів підприємства, причини та нас­лідки їх змін;

  • стан, структура і зміни довгострокових активів;

  • наявність і структура поточних активів у сферах виробництва та обороту, причини та наслідки їх змін;

  • платоспроможність і фінансова гнучкість;

  • ефективність використання активів;

  • окупність інвестицій.

Завдання аналізу залежно від його мети та специфіки підприємства розв'язу­ються на основі дослідження динаміки абсолютних і відносних показників, які формують відповідні блоки схеми аналізу фінансового стану [33].

Види фінансової оцінки та її користувачі. Класифікація видів фінансової оцінки визначається різними ознаками (табл. 1.2).

Таблиця 1.2

Класифікація видів фінансової оцінки

Ознака

Вид фінансової оцінки

За користувачами

- зовнішні;

- внутрішні

За метою дослідження

- діагностичні;

-експрес-аналіз;

- деталізований аналіз.

За часом

- попередній;

- наступний (ретроспективний):

а) оперативний;

б) підсумковий.

Користувачі інформації поділяються на внутрішніх та зовнішніх (табл. 1.3). Такий роз­поділ визначається, залежно від того, як вирішуються господарсько-фінансові питання в рі­зних економічних системах.

Таблиця 1.3

Користувачі бухгалтерської інформації

Типи

Внутрішні користувачі

Зовнішні користувачі

Адміністративна економіка

Адміністрація підприємства

Податкові органи, міністерства, органи статистики та інші державні органи

Ринкова економіка

Управлінський персонал підприємства

Акціонери, кредитори, постачальники, покупці, представники податкових та інших державних служб і позабюджетних фондів, службовці підприємства

Зовнішній фінансовий аналіз розкриває зміст фінансових показників у їхньому зв'язку з виробництвом, спираючись на періодичну публічну (регламентовану державою) звітність підприємства. Основною його метою є оцінювання та економічна діагностика фінансового стану підприємства заданими фінансової звітності.

Внутрішній фінансовий аналіз використовує всі існуючі джерела інформації. Основна його мета - визначити фінансовий стан підприємства, оцінити ефективність використання не обіговий і обігових активів, ефективність використання власних та позикових коштів, ви­значити фінансову структуру. Основне призначення результатів цього аналізу - прийняти правильні управлінські рішення, спланувати фінансовий стан підприємства, що забезпечує планомірне надходження грошових коштів, отримати максимально можливий прибуток, уникнути ризику банкрутства.

Діагностичний аналіз - засіб встановлення характеру порушень нормального функці­онування підприємства на основі типових ознак, які характерні тільки для даного порушення (такі аналізи ще називають трафаретними).

Експрес-аналіз використовується для швидкого оцінювання фінансового стану підпри­ємства за основними розрахунковими показниками на основі їх порівняння з базовими (еталонними). Цей аналіз проводиться в декілька етапів (табл. 1.4).

Таблиця 1.4

Експрес-аналіз фінансового стану

Етапи

Характеристика

Підготовчий

Ознайомлення із загальними умовами функціонування підпри­ємства, аудиторськими висновками, наявністю форм, додатків, реквізитів, підписів, правильністю заповнення.

Попередній

Огляд звітності для виявлення «хворих» статей балансу, ви­значення найбільш значних структурно-часових змін за допо­могою вертикального та горизонтального аналізу.

Основний

Аналіз коефіцієнтів та порівняння їх з нормативними (еталонними) значеннями і на основі типових ознак визначення причин порушень (базується на існуванні залежності між окремими статтями звітності, що мають певний економічний вплив)

Заключний

Даються висновки та рекомендації.

Деталізований аналіз доповнює та розширює експрес-аналіз. Основна його мета - де­тально охарактеризувати майновий та фінансовий стан суб'єкта господарювання, результа­ти його діяльності, визначити вплив факторів, виявлення ресурсів, можливості розвитку під­приємства. Основні етапи аналізу наведено в табл. 1.5.

Таблиця 1.5

Деталізований аналіз фінансового стану

Етапи

Характеристика

Попередній огляд економічного та фінансового стану

Характеристика фінансово-господарської діяльності, виявлення «хворих» статей балансу

Аналіз економічного потенціалу суб’єкта господарювання

- Оцінювання майнового стану.

- Оцінювання фінансового стану (вертикальний та горизонтальний аналіз балансу, оцінювання ліквідності та фінансової стійкості)

Аналіз результативності

- Оцінювання основної діяльності.

- Аналіз економічного потенціалу підприємства.

- Аналіз рентабельності та конкурентоспроможності.

- Аналіз стану на ринку цінних паперів.

Попередній аналіз забезпечує рішення завдання стратегічного управління. Цей аналіз проводять до здійснення фінансових операцій. За основними прогнозними показниками ро­звитку підприємства розраховують прогнозну фінансову звітність, на її основі визначають можливий фінансовий стан і, таким чином, обґрунтовують управлінські рішення і планові завдання, а також оцінюють фінансову перспективу підприємства, запобігають небажаним результатам.

Зовнішні користувачі використовують результати попереднього аналізу для мінімізації ризиків за позиками та внесками, а також для необхідного диференціювання відсоткових ставок. Внутрішні користувачі - для одержання певної кількості найбільш інформованих по­казників, щоб мати об'єктивну оцінку фінансового стану підприємства для прийняття необ­хідних управлінських рішень.

Наступний, ретроспективний аналіз проводиться після здійснення фінансових опе­рацій. Застосовуються для контролю за використання плану, виявлення резервів, об'єктив­ного оцінювання фінансової діяльності підприємства.

Ретроспективний аналіз поділяють на оперативний (ситуаційний) і підсумковий.

Оперативний (ситуаційний) аналіз здійснюють відразу після проведення фінансових операцій або зміни ситуації за короткі відрізки часу (добу, зміну, декаду та ін.). Його мета - оперативно виявити недоліки і вплив на фінансові операції.

Підсумковий аналіз - проводять за звітний період (місяць, квартал, рік). Цінність його полягає в тому, що діяльність підприємства вивчається комплексно і всебічно за звітними даними за певний період [43].

Соседние файлы в папке Diplom_Suprun_A_S