Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

10.5. Виносний елемент.

Рис. 10.9 (а) Виносний елемент.

Виносний елемент - додаткове окреме зображення (звичайно збільшене) будь-якої частини предмету, яка вимога графічного та інших пояснень у відношенні до форми, розмірів та інших, даних (рис.10.9 (а)).

Виносний елемент може утримувати подробиці, не вказані на відповідному зображенні та може відрізнятися від нього за змістом(наприклад, зображення може бути видом, а виносний елемент розрізом та навпаки). (Рис. 10.9 (б))

10.6. Умовності та спрощення

10.6.1. Якщо вид, розріз або переріз с зображеннями симетричної деталі, то допускається викреслювати не набагато більше половини зображення з проведенням лінії обриву (рис.10.10) або половину зображення без проведення лінії обриву. На місці головного виду доцільно розташувати з'єднання виду з розрізом; це надає можливість показати видимим ребро чотирикутної призми.

Рис. 10.11. Зображення однакових елементів.

10.6.2. Якщо деталь має декілька однакових, рівномірно розташованих елементів, то на її зображені повністю показують один-два таких елемента, а останні елементи показують спрощено та умовно (рис.10.11); зуб'я, які потрапляють до розрізу на зображенні не штрихують, коло западин зуб'ів проводять суцільною тонкою лінією; число зуб'ів z записують на полі креслення або у спеціальній таблиці.

10.6.3. При наявності у деталі кількох однакових отворів один з них показують повністю; для останніх проводять тільки центрові лінії, які необхідні для нанесення розмірів (рис.10.4а). Число отворів вказують на поличці лінії - виноски перед розміром діаметра отвору, слово "отвір" пишуть скорочено, наприклад: 4 отв. 10.

10.6.4. Такі деталі як гвинти, заклепки, шпонки, не пустотілі вали та шпинделі, шатуни, рукоятки i т.ін. при поздовжньому розрізі показують не перерізаними.

10.6.5. Такі елементи, як спиці маховиків, шківів, зубчастих коліс, тонкі стінки типу ребер жорсткості (рис.10.12) та інші показують не заштрихованими, якщо січна площина направлена вздовж осі або довгої сторони такого елемента.

Рис. 10.12. Зображення спиць.

10.6.6. Допускається незначна конусність або уклін зображати зі збільшенням.

10.6.7. На кресленні допускається спрощено зображати проекції лінії перетину поверхонь, якщо не потрібно точної їх побудови (якщо, наприклад, по кресленню не будується розгортка поверхні). У цих випадках лекальні криві замінюють ланками кіл або прямими лініями.

Соседние файлы в папке Лекції по на черталке