Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

7.Примітки до річної фінансової звітності

Необхідною умовою складання фінансової звітності є повне висвітлення інформації про операції та події, що можуть вплинути на прийняття фінансових рішень користувачами інформації, а також достовірна оцінка минулих, поточних й майбутніх подій.

Принцип повного висвітлення передбачено ст.4 Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", де записано, що фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

Між звітною датою та датою затвердження фінансової звітності є проміжок часу, протягом якого в діяльності підприємства можуть відбуватися події, які вплинуть на облікові оцінки і облікову політику, може виникнути потреба у виправленні помилок, допущених у попередніх звітних періодах.

Внаслідок зазначених причин інформація не повинна втратити якісної характеристики, а тому П(С)БО - 6, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99р. №137, встановлено порядок коригування фінансової звітності або розкриття інформації в проміжках.

Виправлення помилок допущених при складанні фінансових звітів у попередніх періодах, здійснюється коригуванням сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду.

Помилки виникають переважно внаслідок арифметичних розрахунків, неправильного застосування принципів обліку або навмисно.

При виправленні помилок простежується вплив допущеної помилки на фінансові результати і похідні розрахунки, а саме податок на прибуток, формування резервного капіталу.

При виправленні помилок бухгалтер підприємства :

1. визначає суму помилки, допущеної в попередні звітні періоди, що призводить до коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду.

2. Відображує суму коригування нерозподіленого прибутку за попередній звітній період у Балансі.

3. Відображує суму коригування нерозподіленого прибутку за попередній звітній період у Звіті про власний капітал.

4. Розкриває інформацію про вплив помилки і коригування в Примітках до річної фінансової звітності.

Наслідки зміни в облікових оцінках включаються до тієї самої статті Звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки.

Наслідки зміни облікових оцінок включаються до Звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбувалася зміна, а також в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Одним із важливих аспектів впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку є розширення прав підприємства у формуванні облікової політики.

При формуванні облікової політики підприємство повинно використовувати однакові методи обліку безперервно впродовж періоду діяльності. Виходячи з принципу послідовності, для ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності використовуються методи обліку, які ґрунтуються на певних оцінках. Внаслідок невизначеності підприємницької діяльності не всі статті фінансової звітності можуть бути точно виміряні, їх можна тільки попередньо оцінити.

Облікова оцінка, як правило, застосовується для оцінки сумнівної дебіторської заборгованості за товари, роботи (послуги), нарахуванням резерву, визначенням терміну корисної експлуатації необоротних активів при нарахуванні амортизації тощо. Потреба в перегляді попередньої оцінки виникає у зв'язку зі зміною обставин, на яких ґрунтується оцінка, появою нової інформації. Перегляд облікових оцінок не впливає на суму нерозподіленого прибутку минулого періоду, оскільки стосується поточного і майбутнього періодів. Внаслідок зміни облікової оцінки змінюється сума витрат поточного і наступних звітних періодів, а тому зміст бухгалтерського запису залишається без змін, а уточнюється сума.

Згідно із загальним положеннями П(С)БО - 6 подією після дати балансу є подія, яка відбулась між датою балансу і датою затвердження фінансової звітності та вплинула або може вплинути на фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

При формуванні фінансової звітності інформація про значні події має бути доведена до відома, щоб не допустити виправлення її.

Часовою межею відсікання господарських операцій і подій, які приймаються до уваги при складанні звітності, є дата затвердження звітності.

Події після дати балансу можуть призвести до позитивних або негативних результатів (доходів чи витрат).

Отже, розглянемо орієнтований перелік подій після дати балансу:

— події, які надають додаткову інформацію про обставини, що існували на дату балансу:

1. оголошення банкрутом дебітора господарства, заборгованість якого раніше була визнана сумнівною;

2. переоцінка активів після звітної дати, яка свідчить про стійке зниження їх вартості, визначеної на дату балансу;

3. продаж запасів, який свідчить про необґрунтованість оцінки чистої вартості їх реалізації на дату балансу;

4. отримання від страхової організації матеріалів про уточнення розміру страхового відшкодування, переговори щодо якого велись на звітну дату.

— події, які вказують на обставини, що виникли після дати балансу:

1. прийняття рішення щодо організації господарства;

2. рішення про припинення операцій, які становлять значну частину основної діяльності підприємства;

3. знищення активів господарства внаслідок пожежі, аварії, стихійного лиха або іншої надзвичайної події;

4. не прогнозовані зміни індексу цін і валютних курсів;

5. прийняття законодавчих актів, які впливають на діяльність підприємства;

Таким чином, порядок складання фінансової звітності наступний:

1. закриття рахунків доходів і витрат та визначення чистого фінансового результату звітного періоду на рахунку 79 „Фінансові результати";

2. визначення залишків на рахунках балансу;

3. коригування даних обліку з результатами річної інвентаризації;

4. складання пробного балансу;

5. складання балансу;

6. складання Звіту про фінансові результати;

7. коригування залишку нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду у зв'язку зі зміною облікової політики, виправленням помилок під час складання звіту за попередній період;

8. складання Звіту про власний капітал;

9. складання Звіту про рух грошових коштів;

10. коригування показників звітності або формування приміток у зв'язку з подіями, що сталися після дати балансу;

11. перевірка узгодженості показників звітності.

1. Порядок подання, розгляду і затвердження звітності

Однією з головних вимог, що ставляться до звітності підприємств й організацій всіх форм власності, являється повнота і достовірність її показників. Тому до початку складання звітності проводиться значна підготовча робота. Насамперед перевіряють повноту відображення в поточному обліку господарських операцій, оформлених відповідними документами, і завершити облікові записи: уточнити розподіл витрат і доходів між сумісними звітними періодами; перевірити стан розрахунків і списати у встановленому порядку нереальну дебіторську заборгованість, а також кредиторську заборгованість, по якій минули строки позовної давності; розподілити витрати по обслуговуванню виробництва і управлінню; визначити фактичну собівартість випущеної із виробництва та реалізованої продукції (робіт, послуг); визначити і списати фінансовий результат (прибутки, збитки) від реалізації та позареалізаційних операцій; списати (при складанні річного звіту) використаний протягом року прибутку.

Після цього перевіряють правильність облікових записів, взаємно звіряють дані аналітичного і синтетичного обліку і роблять виправні записи для усунення виявлених помилок (якщо вони мали місце).

Перед складанням річного звіту обов'язково проводять повну інвентаризацію господарських засобів, їх джерел, стану розрахунків з дебіторами і кредиторами і відображають її результати в обліку. Суми статей балансу по розрахунках з фінансовими, податковими органами, установами банків повинні бути узгоджені з ними і відрегульовані. За діючим Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні передбачено повну інвентаризацію проводити в максимально наближені до складання річного звіту строки (з 1 жовтня по 1 січня). Отже, якісна відмінність між поточним і річним балансом полягає в тому, що перший складають в основному за даними поточного обліку, а показники річного балансу обов'язково підтверджуються результатами інвентаризації, що забезпечує їх достовірність.

Баланс та інші форми звітності підписуються керівником і головним бухгалтером, які несуть повну відповідальність за достовірність звітних показників і своєчасне подання звітності.

Квартальну і річну звітність подають:

1. засновникам - відповідно до установчих документів;

2. органу державної статистики (за місцем знаходження господарства);

3. органу, до сфери управління якого воно відноситься.

Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" - основоположний документ, яким мають керуватись бухгалтери й керівники підприємств, організацій. Відповідно до закону на основі даних бухгалтерського обліку складається і подається фінансова звітність щоквартально.

Квартальна фінансова звітність складається з Балансу і Звіту про фінансові результати. Показники квартальної фінансової звітності складаються наростаючим підсумком з початку звітного року за січень-березень, за січень-червень, за січень-вересень.

На виконання згаданого закону постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000року №419 затверджено Порядок подання фінансової звітності. Квартальна фінансова звітність подається підприємствами не пізніше 25 числа місяця, що йде за звітним кварталом. Конкретні терміни подання фінансової звітності встановлює керівник.

Датою подання фінансової звітності вважається день фактичної передачі її за належністю, а в разі надсилання її поштою - дата отримання звітності адресатом зазначена на штемпелі відомства зв'язку, що обслуговує адресата.

У разі, якщо дата подання звітності збігається з вихідним (святковим) днем, терміном подання є перший робочий день після вихідного (святкового) дня.

Подання фінансової звітності супроводжується листом за підписом керівник господарства або його заступника. У листі вказують перелік форм фінансової звітності та обсяг (кількість сторінок). У рядках фінансової звітності, які не мають показників, ставиться прочерк. Фінансова звітність подається в єдиному грошовому вимірнику - у тисячах гривень. Кожну форму фінансової звітності підписують керівник підприємства і головний бухгалтер. У фінансовій звітності наводяться показники за аналогічний період попереднього року.

Показники балансу і звіту про фінансові результати, які при визначенні підсумків вираховуються (вважаються від'ємними), у звітності наводяться в дужках.

Річна фінансова звітність включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, приміток до річної фінансової звітності, та фінансової звітності за сегментами.

До річної звітності додається пояснювальна записка, об'єм якої не перевищує 15-20 сторінок, де викладені основні фактори, що вплинули в звітному році на підсумкові результати діяльності господарства. Також в пояснювальній записці розкрито заходи щодо забезпечення виконання плану виробництва продукції, зниження її собівартості, підвищення продуктивності праці, рентабельності, збереження оборотних активів, ліквідації понаднормативних запасів товарно-матеріальних цінностей. Подається аналіз фінансового стану підприємства, що охоплює наступні питання:

1. стан власних оборотних активів;

2. виконання нормативів оборотних активів;

3. оборотність оборотних активів;

4. використання кредитів банку;

5. стан розрахункових відносин;

6. використання засобів неосновної діяльності;

7. непланове залучення та розміщення засобів;

8. платоспроможність підприємства та резерви поліпшення його фінансового стану.

над пояснювальною запискою працюють одночасно із складанням річного звіту в міру підрахунку та внесення в річний звіт тих або інших показників. Схема пояснювальної записки до річного звіту наступна:

1,2. Рослинництво, тваринництво:

- виконання виробничої програми;

- заходи щодо виконання плану виробництва, зниження собівартості продукції та підвищення продуктивності праці;

3. Допоміжні виробництва.

4. Промислові виробництва.

5. Постачання та складське господарство:

- виконання плану постачання;

- заходи щодо виконання плану постачання;

- робота з нормування запасів і витрат матеріальних цінностей;

- факти нестач і крадіжок та заходи боротьби з ними;

- результати інвентаризації матеріальних цінностей.

6. Технічний прогрес:

- механізація і автоматизація виробництва;

- заходи щодо кращого використання основних засобів.

7. Фінансовий стан господарства:

- виконання фінансового плану;

- стан власних оборотних засобів, виконання нормативів оборотних активів, оборотність оборотних активів;

- використання засобів неосновної діяльності;

- непланове залучення та розміщення засобів;

- заходи щодо поліпшення фінансових показників діяльності.

Річна фінансова звітність подається не пізніше 1 березня року наступного за звітним.

Річну фінансову звітність перед представленням у відповідні інстанції розглядають і затверджують. При перевірці звітності встановлюють:

1. правильність оформлення звіту;

2. наявність всіх звітних форм;

3. взаємозв'язок і погодженість між окремими звітними показниками (так, сума прибутку, відображена в балансі господарства (форма 1), повинна відповідати цьому показнику у Звіті про фінансові результати).

За підсумками розглянутого звіту можуть бути внесені рішення про їх виправлення. Виправлення даних звіту і балансу за минулий рік до його затвердження виконують в звітах за той же рік з одночасним внесенням необхідних виправлень в записи за грудень. У випадку необхідності внесення змін після затвердження звіту, виправлення виконують у звітах, що складаються за звітний рік, в якому виявлено помилку.

Як і квартальній звітності, в річній звітності приводять всі передбачені показники. Якщо не заповнюється та чи інша стаття через відсутність у господарстві відповідних активів, пасивів, операцій, то вона позначається прочерком. В річній фінансовій звітності повинна забезпечуватись спів ставність і порівняння звітних даних з показниками за відповідний період минулого року або з даними на початок року.

Отже, річна і квартальна фінансова звітності виконуються згідно Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Перед складанням бухгалтерської звітності в господарстві згідно чинним положенням необхідно насамперед провести інвентаризацію в установленому порядку, списати її результати, виконати відповідні записи із закриття рахунків бухгалтерського обліку. Перед поданням у відповідні органи вона розглядається і затверджується.

Питання для самоперевірки:

1. На яких принципах базується підготовка фінансової звітності?

2. Яка мета складання фінансової звітності?

3. Який перелік фінансової звітності встановлений національними стандартами?

4. Який період визначається звітним? Чи одноковий він для всіх підприємств?

5. Що розуміють під поняттям облікова політика?

6. Що є метою складання Балансу?

7. Які етапи складання річної фінансової звітності існують?

8. Хто має право підписувати фінансову звітність?

9. Що є метою складання Звіту про власний капітал?

10. Для чого складаються Примітки до фінансової звітності