Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

13 Облік розрахунків з іншими дебіторами

Облік розрахунків з іншими дебіторами ведеться на рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами". На цьому рахунку ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за виданими авансами, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членам кредитних спілок і за іншими операціями.

Рахунок 37 має такі субрахунки:

371 "Розрахунки за виданими авансами" - обліковують аванси, видані іншим підприємствам.

372 "Розрахунки з підзвітними особами" - обліковують розрахунки з підзвітними особами.

373 "Розрахунки за нарахованими доходами" - обліковують нараховані дивіденди, відсотки, роялті, що підлягають одержанню.

374 "Розрахунки за претензіями" - обліковують розрахунки за претензіями, пред'явленими постачальниками та підрядниками, а також за пред'явленими штрафами, пенею, неустойками.

375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків" - обліковують розрахунки з відшкодування підприємству збитків внаслідок нестач і втрат від псування цінностей, якщо винуватця виявлено.

376 "Розрахунки за позиками членам кредитних спілок" - обліковують розрахунки за позиками членам кредитних спілок.

377 "Розрахунки з іншими дебіторами", - обліковують розрахунки за операціями, що пов'язані зі спільною діяльністю, розрахунки з працівниками (окрім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки.

Видачу позик працівникові підприємства відображають в обліку записом:

Дт 377"Розрахунки з іншими дебіторами"

Кт 301 "Каса в національній валюті".

на суму погашення позики

Дт 301 "Каса в національній валюті"

Кт 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

Аналітичний облік розрахунків з іншими дебіторами ведуть окремо за підприємствами, організаціями та фізичними особами, з якими здійснюють розрахунок. Рахунки для обліку розрахунків, що мають переважне дебетове сальдо, включено до класу 3, а рахунки для обліку розрахунків, що мають переважне кредитове сальдо, а також активно-пасивні рахунки в "чистому вигляді" - до класу 6. У зв'язку з цим рахунки 37 "Розрахунки з різними дебіторами" і 68 "Розрахунки за іншими операціями" можуть мати одночасно дебетове і кредитове сальдо і будуть відображені в Балансі окремо (розгорнуто) в активі та пасиві відповідно.

У господарсько-фінансовій діяльності підприємства значне місце займають розрахунки з працівниками підприємства по сплаті аліментів на утримання дітей за виконавчими листами, по розрахунках з батьками дітей, що перебувають на утриманні в дитячих установах. Здійснюються інші розрахунки, наприклад, оренда приміщень, автомобілів, землі, розрахунки з квартиронаймачами (якщо вони залишилися на балансі господарства) ти за комунальні послуги.

Для обліку названих розрахунків планом рахунків передбачено субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" в розвиток якого сільськогосподарські підприємства можуть відкривати такі групи аналітичних рахунків:

На субрахунку 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" обліковуються розрахунки з іншими організаціями і особами за поданими до оплати виконавчими документами судів, наказів і розпоряджень господарського суду і т.п. ".

За журнально-ордерною формою обліку для розрахунків з квартиронаймачами передбачена "Відомість аналітичного обліку розрахунків з мешканцями квартир та гуртожитків" (ф. № 8.6 с.-г.). В ній кожному квартиронаймачу відводять один рядок, в якому на протязі року на вкладених листах записують нараховані суми, тобто дебетові обороти і сплачені або утримані суми з заробітної плати - кредитові обороти. При нарахуванні заборгованості з квартиронаймачів дебетується субрахунок 377 і кредитується субрахунок 719 "Інші доходи від операційної діяльності", а при погашенні заборгованості - дебетується рахунок 30"Каса" або 66 "Розрахунки з оплати праці".

Якщо сільськогосподарське підприємство має дитячі заклади, в яких перебувають діти працівників господарства та інших осіб, то в межах 377 субрахунка відкриваються окремі аналітичні рахунки, на яких ведуться розрахунки з батьками цих дітей.

Сільськогосподарські підприємства можуть передавати поголів'я молодняку тварин і птицю на дорощування в індивідуальних господарствах, які знаходяться на території господарства. Згідно з договором для забезпечення виробництва таким громадянам надаються кредити, корми за договірними цінами та інші матеріальні засоби. Після завершення відгодівлі та дорощування тварини передаються господарству для подальшого їх використання або реалізації. Для обліку розрахунків з громадянами за продукцію, тварин і птицю відкриваються окремі аналітичні рахунки в межах субрахунка 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

При передачі громадянам молодняку тварин або птиці на вирощування, або наданні грошових авансів, кормів та інших матеріалів слід дебетувати рахунок 37 субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" і кредитувати рахунки 30"Каса", 31 "Рахунки в банках", 20 "Виробничі запаси" та інші. Облікова вартість молодняку тварин і птиці, що передані на дорощування відображується по дебету і кредиту рахунка 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі". На вартість одержаного від громадян приросту живої маси молодняку тварин та птиці по цінах, що обумовлені договором, дебетується рахунок 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі" і кредитується субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

Різниця між вартістю приросту живої маси і сумою одержаного громадянами грошового авансу, вартість кормів і інших виробничих запасів відображується по дебету субрахунка 377 і кредиту рахунка 30"Каса" або 31 "Рахунки в банках".

Прийняту худобу, птицю, та сільськогосподарську продукцію оприбутковують так: дебетуються рахунки 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі" та 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва" і кредитується рахунок 37 субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами".

Під час оприбуткування прийнятої худоби та продукції в облікових регістрах слід зазначити прізвище, ім'я та по батькові громадянина, від якого прийняті тварини чи продукція.