Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стал. розв. сусп.Т 7-12.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
163.9 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансова та матеріальна основа місцевого самоврядування.

Мета: охарактеризувати комунальну власність як матеріальну основу місцевого самоврядування, визначити джерела формування бюджету сільської або селищної ради, та можливі шляхи поповнення фінансових ресурсів громади.

План

  1. Фінансова основа місцевого самоврядування.

  2. Матеріальна основа місцевого самоврядування.

Література: [1 С. 49-52]; [3 С. 38-61]; [10 С. 44-52].

          1. Матеріальна основа місцевого самоврядування

Реальність місцевого самоврядування визначається, в першу чергу, матеріальними і фінансовими ресурсами, якими розпоряджа­ється територіальна громада та які в сукупності становлять матері­альну і фінансову основу місцевого самоврядування.

Конституція України визначає комунальну власність як самостійну форму публічної власності, суб'єктами якої є територіальні громади села, селища, міста, району в місті.

До складу комунальної власності входить: рухоме і не­рухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, зем­ля, природні ресурси, підприємства, установи та організа­ції, в тому числі банки, страхові товариства, а також пен­сійні фонди, частка в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, місцеві енергетичні системи, гро­мадський транспорт, системи зв'язку та інформації, закла­ди культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соці­ального обслуговування, майно, передане у комунальну власність іншими суб'єктами власності та будь-яке інше майно, рухомі та нерухомі об'єкти, які за правом власності належать територіальним громадам, а також кошти, отри­мані від відчуження об'єктів права комунальної власності.

Перелік об'єктів права комунальної власності територіальної громади визначає відповідна сільська, селищна, міська рада.

Підставою для набуття права комунальної власності може бути:

  • передача майна територіальним громадам безоплатно держа­вою та іншими суб'єктами права власності;

  • створення, придбання майна органами місцевого самовряду­вання в порядку, встановленому законом.

При цьому, сільські, селищні, міські ради мають право:

  1. вносити пропозиції про передачу або продаж у комунальну власність відповідних територіальних громад підприємств, установ та організацій, їх структурних підрозділів та інших об'єктів, що нале­жать до державної та інших форм власності, якщо вони мають важ­ливе значення для забезпечення комунально-побутових і соціально- культурних потреб територіальних громад;

  2. на переважне придбання в комунальну власність приміщень, споруд, інших об'єктів, розташованих на відповідній території, якщо вони можуть бути використані для забезпечення комунально-побу­тових та соціально-культурних потреб територіальних громад;

  3. мати об'єкти комунальної власності за межами відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Територіальна громада безпосередньо або через органи міс­цевого самоврядування володіє, користується і розпоряджається належним їй на основі права комунальної власності рухомим і неру­хомим майном, коштами та іншими об'єктами з метою забезпечення надання населенню передбачених законом громадських послуг.

Від імені та в інтересах територіальних громад правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності здійснюють відповідні органи місцевого само­врядування.

Згідно Законом України «Про місцеве самовряду­вання в Україні» органи місцевого самоврядування виконують всі майнові операції щодо об'єктів права комунальної власності, можуть здійснювати з ними будь-які господарські операції, зокрема, переда­вати їх у постійне або тимчасове користування фізичним та юридич­ним особам, здавати в оренду, вносити як частку до статутного фонду підприємств і організацій, продавати, купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження тощо.

Рухоме і нерухоме майно, інші об'єкти права комунальної влас­ності громадського користування, які мають важливе значення для життєзабезпечення села, селища, міста, задоволення потреб терито­ріальної громади та для збереження історико-культурних об'єктів, визначаються територіальною громадою (відповідною сільською, селищною, міською радою) як об'єкти виключного права комуналь­ної власності.

До об'єктів виключного права комунальної власності, зокрема, можуть бути віднесені:

  • землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, пасовища, сінокоси, набережні, парки, міські ліси, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів), а також землі, надані для розміщення будинків органів дер­жавної влади та органів місцевого самоврядування;

  • землі природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

  • річки, водойми та їх береги;

  • кладовища;

  • пам'ятки історії та архітектури;

  • природні ландшафти та заповідники;

  • інші об'єкти, перелік яких встановлює територіальна громада або відповідна рада.

Об'єкти виключного права комунальної власності не можуть бути відчужені в будь-який спосіб, а їх перелік встановлюється стату­том територіальної громади або спеціальним рішенням ради.

Відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами, організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, а також з їх керівниками, будуються на засадах підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності цим органам.

Виконавчі органи сільських, селищних рад мають право заслуховувати звіти про роботу керівників підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальних громад. Сільський, селищний голова призначає на посади та звільняє з посад у встановленому порядку керівників цих підприємств, установ і організацій.

Прибуток підприємств комунальної власності підлягає оподаткуванню. Згідно із Законом «Про бюджетну систему України» сто відсотків податку на прибуток цих підприємств зараховується до бюджету місцевої ради того рівня, якому вони належать.

Як уже зазначалося, матеріальною фінансовою основою місцевого самоврядування є також земля, природні ресурси, що є у власності територіальної громади села, селища.

Згідно з Земельним кодексом України сільські, селищні ради є суб'єктами права власності на землі в межах їхніх територій, за винятком земель загальнодержавної власності.

До повноважень сільських і селищних рад у галузі регулювання земельних відносин на їх території належить:

  • передача земельних ділянок у власність, надання їх у користування, у тому числі на умовах оренди у порядку, встановленому ст.ст. 17 і 19 цього Кодексу;

  • реєстрація права власності, прав користування землею і договорів на оренду землі;

  • вилучення (викуп) земель;

  • справляння оплати за землю;

  • ведення земельно-кадастрової документації;

  • погодження проектів землеустрою;

  • здійснення державного контролю за використанням і охороною земель, додержанням земельного законодавства;

  • сприяння створенню екологічно чистого середовища;

  • припинення права власності або користування земельною ділянкою чи її частиною;

  • видача висновків про надання або вилучення земельних ділянок;

  • погодження будівництва житлових, виробничих, культурно-побутових та Інших будівель і споруд на земельних ділянках, які перебувають у власності або користуванні;

  • вирішення земельних спорів у межах своєї компетенції;

  • вирішення інших питань у галузі земельних відносин у межах своєї компетенції.

Право комунальної власності територіальної громади відпо­відно до Конституції України захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів. Об'єкти права комуналь­ної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповно­важеного нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» закріплює важливе правило, згідно з яким майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об'єктами права комунальної власності, не повинні послаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню. Це положення також є важливою гаран­тією права комунальної власності.

      1. Фінансова основа місцевого самоврядування

Проблема місцевих фінансів є найбільш складною проблемою розвитку місцевого самоврядування. Наявність у територіальної гро­мади фінансових ресурсів, достатніх для вирішення питань місцевого значення, значною мірою визначає реальність місцевого самовряду­вання в тій чи іншій країні.

Фінансові ресурси територіальної громади (місцеві фінанси) за своєю структурою включають: а) кошти бюджету місцевого самовря­дування; б) кошти комунальних підприємств та інші кошти місцевого самоврядування.

Бюджет (з англійської budget, що значить торба, гаманець), тобто затверджений на певний період часу розпис доходів та витрат територіальної громади у грошовому вираженні.

Бюджети місцевого само­врядування розробляють, затверджують і виконують відповідні органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах та районах у містах.

Місцеві бюджети, поряд з бюджетами місцевого самовряду­вання, становлять також обласні та районні бюджети.

Бюджет місцевого самоврядування має дохідну та видаткову частини.

Доходи бюджетів місцевого самоврядування мають бути достатніми для ефективного здійснення завдань та функцій місце­вого самоврядування.

Аналіз положень Бюджетного кодексу України дозволяє зробити висновок, що в ньому передбачаються різні шляхи формування доходної частини місцевих бюджетів:

  • по-перше, за рахунок власних джерел (місцеві податки і збори).

Згідного з чинним законодавством до місцевих податків належать:

  • податок з реклами - від 0,2 до 0,5 відсотків вартості реклами;

  • комунальний податок - до 10 відсотків річного фонду зарплатні, виходячи з розміру неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

  • До місцевих зборів (обов'язкових платежів) належать:

  • готельний збір - до 20 відсотків вартості найманого житла (без додаткових послуг);

  • збір за припаркування автотранспорту - до 3 відсотків неоподаткованого мінімуму доходів громадян;

  • ринковий збір - до 20 відсотків мінімуму заробітної платні громадян і 3-х - для юридичних осіб;

  • збір за видачу ордера на квартиру - до ЗО відсотків неоподаткованого мінімуму доходів громадян;

  • курортний збір - до 10 відсотків вартості неоподаткованого мінімуму доходів громадян;

  • збір за участь на бігах на іподромі - до 3-х неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

  • збір за виграш на бігах на іподромі - до 6 відсотків суми виграшу;

  • збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі - до 5 відсотків надбавки суми доплати за участь у грі;

  • збір за право використання місцевої символіки - до 0,1 відсотка вартості доходу, отриманого з використанням символіки;

  • збір на право проведення кіно - і телезнімання - не більше від фактичних витрат на знімання;

  • збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей - до 0,1 відсотка від заявлених сум;

  • збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон - встановлює обласна рада;

  • збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг - до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за постійної торгівлі і 1-го на день - за одноразову торгівлю;

  • збір з власників собак - до 10 відсотків неоподаткованого мінімуму доходів громадян щороку з громадян-власників, які проживають у будинках державного і громадського житлового фонду та приватизованих квартирах.

Місцеві податки і збори (обов'язкові платежі), механізми здійснення та порядок їх сплати встановлюють сільські, селищні ради відповідно до наведеного переліку і в межах граничних розмірів ставок, встановлених Законами України.

  • по-друге, до доходів місцевих бюджетів зараховуються закріплені доходи, тобто закріплені законом загальнодержавні податки, збори та інші обов'язкові платежі;

Наприклад:

    1. частина (визначеній стат­тею 65 Бюджетного Кодексу) податку на доходи фізичних осіб у частині;

    2. плата за ліцензії на певні види господарської діяльності та сертифікати, що видаються виконавчими органами відповідних міс­цевих рад;

    3. плата за ліцензії на право роздрібної та оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;

    4. реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що справляється виконавчими органами відповідних місцевих рад та інше.

  • по-третє, в дохідну частину місцевих бюджетів можуть вхо­дити кошти з державного бюджету, які передаються з метою надання фінансової підтримки місцевого самоврядування з боку держави, яка гарантує органам місцевого самоврядування доходну базу, достатню для забезпечення населення послугами на рівні мінімальних соці­альних потреб. При цьому мінімальні розміри місцевих бюджетів мають визначатися на основі нормативів бюджетної забезпеченості на одного жителя з урахуванням економічного, соціального, природ­ного та екологічного стану відповідних територій, виходячи з рівня мінімальних соціальних потреб, встановленого законом.

    Фінансова допомога місцевому самоврядуванню з боку держави може здійснюватися у формі дотацій або субвенцій.

    Дотації - це кошти, які передаються до місцевого бюджету з державного бюджету у випадках, коли коштів, що надходять з влас­них джерел та закріплених доходів, недостатньо для формування мінімального розміру місцевого бюджету. Використання дотацій не має цільового призначення, вони виділяються державою на безвід­платній та безповоротній основі.

    Субвенції - це кошти, які виділяються з державного бюджету на певний строк для фінансування конкретних програм з метою соці­ально-економічного вирівнювання відповідних територій. Або, як записано у статті 2 Бюджетного кодексу України, - це

    міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції

    • по-четверте, до дохідної частини місцевого бюджету вклю­чаються кошти, необхідні для фінансування витрат, пов'язаних зі здійсненням органами місцевого самоврядування повноважень органів виконавчої влади та виконанням рішень органів виконавчої влади.

    Крім того органи місцевого самоврядування мають право формувати позабюджетні та цільові фонди. До цих фондів входять:

    • додаткові доходи та зекономлені кошти, отримані в результаті успішного виконання певних організаційних заходів розв'язку соціально-економічних проблем територіальної громади;

    • добровільні внески та пожертви підприємств, установ й організацій, окремих громадян;

    • доходи від випуску місцевих позик та проведення місцевих аукціонів та грошово-речових лотерей;

    • доходи від розпродажу майна ліквідованих, підприємств комунальної власності або надання його в оренду;

    • оплата за реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності;

    • частина орендної плати за землю;

    • частини штрафів та платежів за забруднення довкілля, нераціональне використання природних ресурсів або утилізацію відходів на території самоврядної громади, а також інші платежі за порушення законодавства про охорону довкілля, санітарних норм і правил;

    • штрафи за адміністративні порушення, що вчинені на території самоврядної громади;

    • доходи від продажу населенню квартир та будинків із фонду комунальної власності.

    Органи місцевого самоврядування отримані вищеназваним шляхом кошти розміщують на спеціальних рахунках установ банків України та витрачають їх на свій розсуд відповідно до положень про ці кошти, що затверджуються сільською, селищною радою.

    Сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи самостійно розпо­ряджаються коштами відповідних місцевих бюджетів, визначають напрями їх використання. Розмір і цільове спрямування видатків, які здійснюються органами місцево­го самоврядування на потреби територіальних громад ви­значаються видатковою частиною місцевих бюджетів, яка включає видатки поточного бюджету (загальний фонд) - спрямовуються на фінансування установ і закладів, що утримуються за раху­нок бюджетних асигнувань і спеціальний фонд у складі якого виділяють витрати бюджету розвитку (спрямовуються на соці­ально-економічний розвиток регіонів; виконання інвестиційних програм (проектів); будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери і житлово-комунального господарства; будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів; будівництво і придбання житла окремим категоріям громадян відповідно до законодав­ства; збереження та розвиток історико-культурних місць України та запо­відників; розвиток дорожнього гос­подарства; придбання шкільних автобусів та автомобілів швидкої медич­ної допомоги; комп'ютеризацію та інформатизацію загальноосвітніх навчальних закладів; інші заходи, пов'язані з розширеним відтворенням).

    Повноваження органів місцевого самоврядування у бюджетній сфері чітко визначені Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетним кодексом України.

    Так, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання сільських, селищних, міських рад у фінансовій сфері відносить затвердження бюджету місцевого самоврядування, вне­сення до нього змін, затвердження звіту про виконання відповідного бюджету, встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Подат­кового кодексу України, утворення цільових фондів, які є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету, затвердження положень про ці фонди, прийняття рішень щодо здійснення місцевих запозичень, прийняття рішень щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету, прийняття рішень щодо надання відповідно до чинного законодавства пільг по місцевих податках і зборах, а також земельному податку, встановлення для підприємств, установ та органі­зацій, що належать до комунальної власності відповідних територіаль­них громад, розміру частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до міс­цевого бюджету тощо. При цьому втручання інших органів і організацій у процес складання, затвердження та виконання місцевого бюджету не допускається, крім винятків, встановлених законами України.

    Районні та обласні ради затверджують районні та обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету, для їх від­повідного розподілу між територіальними громадами або для вико­нання спільних проектів, та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних та культурних програм.

    Основні терміни

    Дотації - це кошти, які передаються до місцевого бюджету з державного бюджету у випадках, коли коштів, що надходять з влас­них джерел та закріплених доходів, недостатньо для формування мінімального розміру місцевого бюджету. Використання дотацій не має цільового призначення, вони виділяються державою на безвід­платній та безповоротній основі.

    Субвенції - це кошти, які виділяються з державного бюджету на певний строк для фінансування конкретних програм з метою соці­ально-економічного вирівнювання відповідних територій.

    Контрольні питання

          1. Охарактеризуйте обєкти комунальної власності.

          2. Які повноваження має громада щодо комунальної власності.

          3. Які відносини мають керівники комунальних підприємств з представниками органів місцевого самоврядування.

          4. З яких джерел формується бюджет сільської або селищної ради?

          5. На які цілі може витрачатися кошти бюджету сільської або селищної ради?