Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стал. розв. сусп.Т 7-12.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
163.9 Кб
Скачать

2.3. Swot- аналіз

SWOT - аналіз як інструмент стратегічного планування використовується для вивчен­ня сильних сторін та слабких сторін, можливостей та потенційних загроз місцевому розвитку.

Метод SWOT - аналі­зу полягає у тому, щоб були чітко сформульовані:

а). сильні сторони (переваги) об'єкту планування, наприклад, населеного пункту чи регіону, такі як зручне географічне розташування, розвине­на транспортна інфраструктура, високоякісні людські ресурси, відчутне зростання у певних секторах економіки тощо;

б). слабкі сторони (недоліки) об'єкту планування, такі як невідповідність рівня підготовки і кваліфікації робочої сили вимогам ринку, брак ринково та ін­формаційно інфраструктури, застарілі технології виробництва тощо;

в). можливості, які надає, переважно, зовнішнє по відношенню до об'єкта планування оточення, такі як розвиток ринку у тих секторах, які є добре розвиненими, зростаючий інтерес зарубіжних інвесторів до вкладання коштів у розвиток міста чи регіону, використання сучасних методів управ­ління тощо;

г). загрози, що походять, переважно, із зовнішнього по відношенню до об'єкта планування оточення, такі як політична та економічна дестабілізація, різке падіння попиту чи встановлення торговельних бар'єрів для збуту тради­ційної продукції, гостра конкуренція.

Таблиця

Стандартна матриця SWOT – аналізу

СИЛЬНІ СТОРОНИ

Внутрішні чинники

  • Позитивні риси даної ситуації, про­екту чи виду діяльності, які дають хороший результат.

  • Ресурс або потенціал, який місто чи регіон може ефективно використа­ти для виконання своїх завдань.

  • Ресурс, знання чи вміння або будь - яка інша перевага, яку має населе­ний пункт чи регіон у порівнянні з іншими (або з середніми по країні показниками).

  • Видатна характеристика, яка ство­рює відносну перевагу для населе­ного пункту чи регіону.

  • Додаткові (непередбачені) ресурси, що ефективно використовуються.

СЛАБКІ СТОРОНИ

Внутрішні чинники

  • Механізми і структури, що не спрацьо­вують, або такі, що можуть спрацювати краще.

  • Обмеження чи недоліки, що заважають досягти поставлених цілей.

  • Обмеження чи брак ресурсів, знань, на­вичок чи потенціалу, які серйозно пере­шкоджають розвитку населеного пункту чи регіону.

Характерна нерозвиненість населеного пункту чи регіону у порівнянні з іншими (або з середніми по країні показниками).

МОЖЛИВОСТІ

Зовнішні чинники

  • Можливості розвивати сильні сто­рони чи долати слабкі.

  • Будь-яка сприятлива ситуація у се­редовищі, в якому знаходиться на­селений пункт.

  • Ситуації, в яких зовнішні переваги є чітко усвідомлюваними і мають зна­чні шанси бути реалізованими за умови вжиття певних заходів.

  • Найсприятливіші елементи зовніш­нього середовища.

  • Неповністю використані додаткові ресурси зовнішнього середовища.

ЗАГРОЗИ

Зовнішні чинники

  • Обмеження, які зменшують можливості для економічного зростання та позитивних змін.

  • Будь-яка несприятлива ситуація навколо населеного пункту чи регіону, що потенційно загрожує стратегії.

  • Ситуації, що призводять до потенційно шкідливих подій чи результатів за умови вжиття неадекватних заходів для протидії їм.

  • Найнесприятливіші елементи зовнішнього середовища.

  • Елементи, що є поза сферою впливу населеного пункту чи регіону.

Треба також мати на увазі, що SWOT - аналіз не дає математично точного, неспростовного і однозначного результату. Робота над таким аналізом є творчою, а її результат залежить значною мірою від суб'єктивних думок та оцінок багатьох людей.

SWOT - аналіз дає можливість подати результати у стислому вигляді, тобто матриця може охоплювати не всі, а лише основні, визначальні чинники. Увага приділяється не кількості показників, а дійсно головним аспектам. Сильні та слабкі сторони визначаються лише через порівняння з ситуацією в інших регіонах чи населених пунктах. Кращим для порівняння буде об'єкт, подібний до того, що аналізується.

Результатами ана­лізу має бути визначення взаємозв'язків між «квадратами» матриці і відповідь на такі питання:

  • Як упередити перетворення сьогоднішніх слабких сторін на майбутні загрози?

  • Як трансформувати сьогоднішні можливості на майбутні сильні сторони?

2.4. Прийняття стратегії: визначення кінцевої мети (бачення), завдань, пріоритетів, ці­лей та індикаторів. Стратегічне бачення визначає, чого ми хочемо досягти у кінцевому підсумку - якою хоче бачити себе громада після реалізації стратегії; яких докорінних змін у виробництві, споживанні, стані довкілля, освіті, соціальному, медично­му, культурному обслуговуванні, організації та функціонуванні громади праг­нуть люди. ССМР має містити чітке формулювання принципів, мети і завдань, проміжних цілей, досягнення яких сприятиме реалізації намічених завдань і, в кінцевому рахунку, виконанню всієї стратегії.

Існує певна ієрархія завдань. Одні з них визначаються як пріоритетні, для їх­нього виконання необхідне досягнення низки проміжних цілей у порівняно короткий термін. Інші можуть набувати актуальності по мірі просування з виконанням пріоритетних завдань. Тому завдання розбиваються на декіль­ка рівнів, від найвищого, де знаходиться загальна мета і пов'язані з нею кон­кретні завдання, до найнижчого рівня прямих результатів, а також заходів і ресурсів, якими треба скористатися для досягнення тих результатів. Конкретні та вимірювані заходи, здобутки (чи віхи), що їх необхідно досягти по кожному завданню, описуються проміжними цілями. Вони сприяють пра­вильному розподілу ресурсів, вибору оптимальних варіантів та напрямів дій, тому є стрижнем будь-якого плану.

Рис 1. Схема розробки та реалізації стратегій сталого розвитку.

Завдання повинні бути конкретними та вимірюваними, досяжними, реаліс­тичними та мати чіткий термін виконання, відповідні індикатори.

  1. Розробка «Плану дій» для виконання стратегічних завдань та досягнення кінцевого результату. Цей етап - основний компонент реалізації ССМР. Усі попередні кроки являють собою передумо­ви для підготовки та виконання Плану дій. План дій у межах ССМР має включати усі завдання, розподілені на корот­ко-, середньо- та довгострокові, а також заходи, реалізація яких призведе до виконання завдань.

  2. Впровадження моніторинг та оцінювання реалізації стратегії.

З точки зору організаційної, мають бути здійснені два першочергових захо­ди. По-перше, структури, задіяні у плануванні, мають бути реорганізовані у структури, що нестимуть відповідальність за впровадження ССМР на основі наданих їм повноважень та спроможності.

По-друге, органи влади повинні інтегрувати завдання Плану дій та пропозиції щодо його реалізації у свою повсякденну діяльність, враховувати їх у своїх рішеннях, особливо щодо бю­джетних та інвестиційних питань.

Головною передумовою успішного виконання Плану дій є створення ефек­тивних та адекватних організаційних структур, що спри­яють виконанню Плану дій та здійснює нагляд за ходом робіт, які об'єднують на місцевому рівні усі зацікавлені сторони. Така структура чи орган оцінює поступ у виконанні Плану, висуває пропозиції щодо корегування, внесення правок, зміни термінів тощо.

Основні терміни

Стратегія - загальний план дій у певному напрямі суспільного розвитку на досить тривалий період з орієн­тацією на вагомий, значимий кінцевий результат.

Стратегія місцевого сталого розвитку містить у собі узгоджене між вла­дою, громадянським суспільством, приватним сектором бачення майбутньо­го, загальну мету, цілі та завдання, основні напрями поступового (поетапно­го) просування до загальної мети, а також визначення необхідних ресурсів, потенціалу, інструментів, ефективних механізмів взаємодії різних суспільно - політичних сил.

SWOT - аналіз як інструмент стратегічного планування використовується для вивчен­ня сильних сторін (наприклад наявного потенціалу, ресурсів, контактів тощо) та слабких сторін (наприклад зменшення спроможності надавати якісні послуги, незадоволених потреб розвитку), можливостей (тобто поєднання обставин, які можуть призвести до певних позитивних надбань, якщо громада діятиме пев­ним чином) та потенційних загроз місцевому розвитку (тобто імовірних подій, які можуть значно зашкодити громаді, якщо їх не упередити).