Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Тести до теми: Легенева недостатність.

1. Чоловік, 75 років, скаржиться на задишку, яка посилюється в положенні лежачи. Погіршення сталося 3 год тому. Хворіє на хронічний бронхіт. Над легенями визначаються ділянки перкуторного звуку з коробковим відтінком. Під час аускультації: у легенях розсіяні сухі хрипи, у нижніх відділах - послаблене дихання, поодинокі вологі хрипи, ЧД - 24 за 1 хв. АТ - 140/70 мм рт. ст. Тони серця приглушені, ЧСС відповідає величині пульсу і становить 96 за 1 хв. Печінка на 3 см виступає з-під краю ребрової дуги, на гомілках варикозне розширення вен, пастозність. На ЕКГ: у відведеннях V1 – V3 Q = 5 мм, R = 3 мм, сегмент ST припіднятий над ізолінією та зливається з позитивним зубцем Т. Яка найбільш імовірна причина погіршення

стану хворого?

А. Загострення бронхіту.

В. Гостра легенева недостатність.

С. ІХС. Інфаркт міокарда.

Д. Тромбоемболія легеневої артерії.

Е. Перикардит.

2. Чоловік, 39 років, на 4-ту добу перебування в кардіореанімації з приводу інфаркту міокарда поскаржився на ядуху, різку слабкість. Об'єктивно: ціаноз. Пульс -110 за 1 хв, АТ - 110/70 мм рт. ст., тахіпное, ЧД - 34 за 1 хв. Тони серці ослаблені, акцент II тону над легеневок артерією. Над нижніми відділами легень вислуховуються вологі хрипи. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло у хворого?

А. Кардіогенний шок.

В. Набряк легень.

С. Тромбоемболія легеневої артерії.

Д. Первинна легенева недостатність.

Е. Синдром Дресслера.

3. Чоловік, 72 років, який перебуває в блоці інтенсивної терапії з діагнозом ІХС, поширений передньобічний інфаркт міокарда (2-а доба), відзначає появу сухого кашлю, наростання задишки, що посилюється в положенні лежачи. Об'єктивно: температура тіла - 37,2°С. Акроціаноз. Ортопное. Над легенями в нижніх відділах з обох боків вологі дрібнопухирчасті хрипи. ЧД - 28 за 1 хв. Тони серця приглушені, ЧСС відповідає величині пульсу і становить 110 за 1 хв, АТ - 130/70 мм рт. ст. Аналіз крові: Нв - 130 г/л, л. - 7,4- 109г/л, ШОЕ - 24 мм/год. На рентгенограмі легень: посилення судинного малюнка з обох боків. Яка найбільш імовірна причина погіршення стану хворого?

А. Гострий бронхіт.

В. Синдром Дресслера.

С. Бактеріальна пневмонія з явищами гострої легеневої недостатності.

Д. Лівошлуночкова недостатність.

Е. Інфаркт-пневмонія.

4. Чоловік, 50 років, скаржиться на експіраторну задишку, яка посилюється під час фізичного навантаження, кашель (частіше вранці) з невеликою кількістю гнійного мокротиння. Хворіє близько 6 років. Палить протягом 30 років. Об'єктивно: температура тіла - 36,7 ˚С, ЧД - 22 за 1 хв, пульс - 84 за 1 хв, АТ - 140/85 мм рт. ст. Хворий гіперстенічної будови тіла. Ціаноз губ. Над легенями вислуховуються розсіяні сухі хрипи. Який найбільш імовірний механізм розвитку дихальної недостатності у хворого?

А. Фіброз легень.

В. Зменшення дихальної поверхні легень.

С. Звуження просвіту дихальних шляхів.

Д. Запальні процеси в легенях.

Е. Обмеження рухомості грудної клітки.

5. Чоловік, 54 років, шахтар, протягом 20 років хворіє на хронічний бронхіт. Об'єктивно: температура тіла - 36,6 °С, ЧД - 22 за 1 хв, пульс- 80 за 1 хв, АТ- 125/85 мм рт. ст. Гіперстенік. Над легенями - невелика кількість розсіяних сухих хрипів. На УЗД серця та судин ознаки легеневої гіпертензії. Який основний патогенетичний механізм легеневої гіпертензії в даного хворого?

А. Обмеження рухливості грудної клітки.

В. Анатомічна редукція судинного русла

С. Порушення кровотоку.

Д. Вентиляційні порушення.

Е. Хронічна гіпоксемія.

6. У чоловіка, 59 років, хворого на ХОЗЛ, емфізему легень, з дихальною недостатністю II — III ст. є скарги на періодичний біль у ділянці серця. АТ - 150/100 мм рт. ст. На ЕКГ зареєстровано різке відхилення електричної осі вправо, з S1= 6 мм, і RIII = 8 мм, QRS - 0,09 с, депресією STII - III =1,5 мм й інверсією Т II - III —1,5 мм, а також PIIIII =3 мм. Оцініть дані ЕКГ.

А. Блокада лівої ніжки пучка Гіса.

В. Гіпертрофія лівого шлуночка і лівого передсердя.

С. Блокада правої ніжки пучка Гіса.

Д. Гіпертрофія правого шлуночка і правого передсердя.

Е. Гіпетрофія правого і лівого шлуночка.

7. Хворий 65 років скаржиться на яду­ху, кашель з виділенням червоного пінистиго харкотиння, відчуття нестачі повітря, страх смерті. Об'єктивно: ортопное. Шкіра бліда, акроціаноз, холо­дний липкий піт. Дихання жорстке, в нижньо-задніх відділах з обох сторін - вологі дрібно- та середньопухирчаті хрипи. ЧД - 40/хв. Тони серця різко приглушені. На верхівці серця – ритм галопу. Який найбільш імовірний попе­редній діагноз як причина ядухи та відчуття нестачі повітря ?

A. Крупозна пневмонія з легеневою недостатністю.

B. Астматичний статус

C. Інфаркт-пневмонія

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Набряк легень.

8. У хворої, 60 років, на 3-й день після венектомії з приводу тромбофлебіту підшкірних вен, раптово з'явилося гостре відчуття нестачі повітря. Шкіра спочатку стала різко ціанотичною, а потім попелястого кольору. Виражене психомоторне збудження, тахіпное, загруднинний біль. Яка причина гострої легеневої недостатності та больового синдрому у хворої?

А. Гіпостатична пневмонія.

В. Астматичний статус.

С. Тромбоемболія легеневої артерії.

Д. Інфаркт міокарда.

Е. Клапанний пневмоторакс.

9. У хворого, який страждає на дисемінований туберкульоз, раптово з'явився сильний біль у правій половині грудної клітки та значно посилилася задишка. Об'єктивно: шкіра бліда, ЧСС — 120 за 1 хв. Справа дихання різко ослаблене, зліва - жорстке. Про що слід думати в даному випадку насамперед як про причину гострої дихальної недостатності та болю?

А. Сухий плеврит.

В. Спонтанний пневмоторакс.

С. Інфаркт міокарда.

Д. Тромбемболія легеневої артерії.

Е. Крупозна пневмонія.

10. Хворий 32 років скаржиться на задуху, яка підсилюється в лежачому положенні, біль за грудниною, підвищену температуру тіла. Захворів після ГРЗ. Об-но: положення вимушене, сидяче з нахилом тулуба вперед, обличчя одутле, ціаноз, шийні вени набухлі, влегенях – вологі хрипи. Ps 110 у хв., парадоксальний, слабкого наповнення; АТ – 100/65 мм.рт.ст. Границі серця істотно розширенні вліво і вправо, тони глухі. Печінка виступає на 5 см з під реберної дуги. Rо: значне збільшення розмірів серцевої тіні у всі боки, венозний застій в легенях. ЕКГ – знижений вольтаж зубців. Стан хворого прогресивно погіршується. Яке лікування є найдоцільнішим?

A. Пункція перикарда.

B. Серцеві глікозиди.

C. Глюкокортикоїди.

Д. Сечогінні.

E. Препарати калію.

11. Чоловік, 32 років, активно займається спортом, відмічає підвищення АТ. Об-но: АТ 170/100 мм рт.ст., пульс 76 уд/хв., ритмічний. Лікар призначив пропранолол для корекції артеріальної гіпертензії. Через тиждень на фоні нормалізації АТ у пацієнта з’явилась задишка при фізичному навантаженні. Аускультативно в легенях везикулярне дихання, хрипи не вислуховуються. Чим зумовлений розвиток даного симптому?

A. Бронхоконстрикцією.

B. Зниженням серцевого викиду

C. Падінням АТ

Д. Гострою лівошлуночковою недостатністю

E. Первинною дихальною недостатністю.

12. Які форми (типи) легеневої (бронхолегеневої) недостатності можна виділити (вказати всі правильні відповіді)?

А. Обструктивна форма

В. Рестриктивна форма

С. Паренхіматозна форма

Д. Інтерстиціальна форма

Е. Дифузна форма.

13. Причинами гіповентиляції легень при явищах легеневої (бронхолегеневої) недостатності можуть бути (вказати всі правильні відповіді):

А. Зменшення функціонуючої легеневої тканини внаслідок ателектазу

В. Зменшення функціонуючої легеневої тканини внаслідок запалення С. Зменшення рухомості легеневої тканини через емфізему

Д. Порушення прохідності дихальних шляхів (бронхообструкція) Е. Обмеження рухливості легень при плевральному випоті.

14. Лікування обструктивної форми легеневої (бронхолегеневої) недостатності – це терапія (вказати всі правильні відповіді):

А. по типу лікування ХОЗЛ

В. по типу лікування бронхоектатичної хвороби

С. по типу лікування негоспітальної крупозної пневмонії

Д. по типу лікування бронхіальної астми

С. по типу лікування ексудативного плевриту.

15. Які показники спірографії відображають рестриктивні зміни як причину легеневої недостатності (вказати всі правильні відповіді)?

А. Об’ємні показники спірограми

В. Швидкісні показники спірограми

С. ОФВ1

Д. ОФВ1 / ФЖЄЛ

Е.ЖЄЛ.