Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IERcompendium2 / МЕВ2 - конспект лекцiй (А5).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Механізм міжнародної передачі технологій Форми передачі технології

Патентна угода - міжнародна торгова угода, за якою власник патенту поступається своїми правами на використання винаходу покупцю патенту.

Ліцензійна угода - міжнародна торгова угода, за якою власник винаходу або технічних знань дає іншій стороні дозвіл на використання у визначених межах своїх прав на технологію.

«Ноу-хау» - надання технічного досвіду і секретів виробництва, що включають відомості технологічного, економічного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечує визначені переваги. Предметом купівлі-продажу в даному випадку звичайно є незапатентовані винаходи, що мають комерційну цінність.

Інжиніринг - надання технологічних знань, необхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і устаткування. Вони включають широкий комплекс заходів щодо підготування техніко-економічного обгрунтування проектів, здійснення консультацій, нагляду, проектування, випробувань, гарантійного і післягарантійного обслуговування.

Крім того, на комерційних умовах технологія передається між країнами в рамках угод про промислове співробітництво, про науково-технічну і виробничу кооперацію, про інвестиційне співробітництво й у багатьох інших організаційно-правових формах. До числа заходів щодо міжнародної передачі технології на некомерційній основі відносяться виставки, наукові конференції, симпозіуми, обмін публікаціями і т.д.

Торгівля ліцензіями

Ліцензійна торгівля є основною формою міжнародної передачі технології. Її предметом є патентні і безпатентні ліцензії на передачу винаходів, технологічного досвіду, промислових секретів і комерційних знань.

По способу передачі технології ліцензійні угоди діляться на самостійні, коли технологія або технологічні знання передаються незалежно від їхнього матеріального носія, і супутні, коли ліцензія дається в рамках більш широкого контракту на постачання технологічного устаткування і надання інжинірингових послуг.

По виду, ліцензії бувають:

  • Патентна ліцензія - документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного «ноу-хау».

  • Безпатентна ліцензія - документ, що підтверджує право використовувати «ноу-хау» без патентів на винахід.

По об'ємі прав на використання технології:

  • Невиняткова ліцензія - ліцензія, що залишає ліцензіару право давати ліцензії на дану технологію іншим ліцензіатам на даній території.

  • Виняткова ліцензія - ліцензія, що передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію, і відмова ліцензіара від самостійного використання запатентованої технології і «ноу-хау» і їхнього продажу на певній території.

  • Повна ліцензія - ліцензія, що дає ліцензіату виключне право на використання патенту або «ноу-хау» протягом терміна дії угоди, і передбачає відмову ліцензіара від самостійного використання предмета ліцензії протягом цього терміну.

Види ліцензійних платежів

  • Ліцензійні платежі- винагорода ліцензіару, що виплачується ліцензіатом за використання предмета угоди.

Практикується декілька основних видів ліцензійних платежів:

Роялті - періодичні відрахування від прибутку покупця протягом періоду дії угоди, що залежать від розміру прибутку, одержуваного від комерційного використання ліцензії. Вони звичайно складають 3-5%. Більш високі ставки роялті зазвичай встановлюються на перший рік дії угоди і при постачаннях вироблених товарів на експорт.

Паушальний платіж - зафіксований в угоді єдиноразовий платіж, не зв'язаний у часі з фактичним використанням ліцензії, а встановлюваний заздалегідь на основі експертних оцінок. Цей тип платежу звичайно використовується при поставках комплектів устаткування, коли вартість технології включається у вартість устаткування, коли ліцензіат хоче уникнути контролю ліцензіара за наступним використанням технології.

Участь у прибутку - відрахування на користь ліцензіара частини прибутку, отриманого ліцензіатом від комерційного використання предмета ліцензії. Зазвичай участь ліцензіара в прибутку ліцензіата фіксується на рівні до 30% при наданні виняткової і 10% при наданні невиняткової ліцензії.

Участь у власності - передача ліцензіатом ліцензіару частини акцій своїх підприємств у якості платежу за надану ліцензію. Цей вид оплати практикується ТНК, що прагнуть установити контроль над власністю за тими іноземними підприємствами, що використовують їхню технологію.