Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

EKZAMENI / хірургія / ВІДПОВІДІ ДО НАБОРУ ЗАВДАНЬ

.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
179.2 Кб
Скачать

ВІДПОВІДІ ДО НАБОРУ ЗАВДАНЬ № 2.

№ 1.

Хвора Н., 52 роки їла грушу, в якій знаходилася оса. В момент ковтання оса вжалила в ділянці глотки. У хворої виник раптовий набряк, ціаноз обличчя, затруднене дихання, а згодом його повне унеможливлення. Перша допомога?

Хворого доставлено без свідомості з періодичними нападами клонічних судом. Зі слів родичів, у нього впродовж 6 років біль в ділянці шлунка. За останній місяць у хворого щоденні блювання, сильно схуд. При огляді: виснажений, зневоднений, в епігастральній ділянці пігментація шкіри, визначається „ шум плеску „. Ваш діагноз?

У 51 річного хворого, що зловживає алкоголем, раптово з’явився різкий біль в епігастрії оперізую чого характеру, виснажливе блювання. Живіт м’який, синдромів подразнення очеревини немає. Діастаза сечі 4096 од.. Консервативні заходи ефекту не дали. На наступну добу стан погіршився, діастаза сечі 8 од.. Як оцінити перебіг хвороби?

В ургентну лікарню госпіталізований хворий 28 років з ознаками анемії, блюванням „ кавовою гущею „, меленою. Напередодні вживав надмірно їжу, алкоголь. Виконана екстрена гастродуоденоскопія. В кардіальній частині стравоходу і шлунка виявлені лінійні тріщини слизової, з яких продовжується кровотеча. Ваш діагноз?

1.Трахеостомія.

2. Декомпенсований стеноз вихідного відділу шлунка.

3. Розвився панкреонекроз.

4. Синдром Мелері – Вейса.

№ 2.

Хворого 67 років доставили в приймальне відділення з явищами гострої затримки сечі. Лікар приймального відділення спробував виконати катетеризацію сечового міхура Нелатонівським катетером, ввести катетер не зміг. Подальші дії?

У хлопчика 12 років після укусу бджоли з’явилась набряклість в параорбітитальній ділянці обличчя, яка супроводжується гіперемією та свербінням. При обстеженні: ЧСС -94 / хв., УТ – 100 / 60 мм рт. ст. Який найбільш імовірний діагноз?

В хірургічне відділення госпіталізована хвора 52 років із жовтяницею шкіри, що виникла після вживання гострої жирної їжі. Із лабораторії надійшов результат аналізу: загальний білірубін - 264, пряма фракція- 206, непряма – 58. Ваше заключення ?

Дитина 6 років впала із гойдалки. Доставлена в ургентну лікарню із скаргами на болі в животі. При пальпації живіт напружений, симптом Боткіна – Блюмберга позитивний. При рентгенограмі виявлений газ під куполом діафрагми. Про що свідчить ця ознака?

1.Катетеризація металевим катетером, при неможливості – надлобкова пункція сечового міхура.

2. Анафілактичний шок.

3.Механічна жовтяниця.

4. Розрив порожнистого органу.

№3.

Загальний стан дитини віком 2 тижні важкий, задуха, дихання ліворуч різко ослаблене, перкуторно – коробковий звук. Рентгенологічно – посилена прозорість легеневої тканини з ледь розпізнаваним легеневим малюнком. У нижньому відділі зліва трикутна тінь, що прилягає до тіні серця. Діагноз?

Хворий 40 років одержав різану рану в лівій підколінній ділянці. Кровотеча фонтаном. Які варіанти зупинки крові?

Під час операції холецистектомії хворому, що мав механічну жовтяницю, виконана інтраопераційна холангіографія. На рентгенограмі: інтрамуральна частина холедоха значно звужена, проксимальні відділи і внутріпечінкові протоки значно розширені. Про що свідчить ця ознака?

У дитини 5 років часто з’являється біль у животі, більше в правій здухвинній ділянці, інколи супроводжується блюванням. Живіт м’який, не болючий. Аналіз крові: лейкоцити 5 – 6 х109, еозинофілів – 8%. Про що свідчать ці дані?

1.Вроджена лобарна інфезема.

2.Пальцьове притиснення артерії на протязі, джгут.

3. Вклинений камінь в d. choledochus.

4. Аскаридоз.

№4.

У новонародженої дівчинки у пологовій залі при огляді відмічається човноподібний живіт, асиметрія грудної клітки за рахунок випинання лівих відділів. Під час крику живіт ще більше западає , у дитини наростає ціаноз, дихання неритмічне, тахікардія, аритмія. Попередній діагноз, діагностичні заходи?

Потерпілий без свідомості. Запаху алкоголю з рота немає. Пульс ниткоподібний, частий, АТ 70/40. Ліва ступня ротована назовні. Визначається значне вкорочення лівої ноги, деформація лівого стегна. На одязі багато крові. Діагноз і тактика?

До хірургічного відділення госпіталізований хворий 46 років з різким болем в епігастрії з іррадіацією в поперекові ділянки ( оперізуючий ), виснажливим блюванням. Симптоми подразнення очеревини відємні. Виконана лапароскопія: на великому сальнику парієнтальній очеревині виявлені стеаринові бляшки. Про що свідчить ця ознака?.

Хворий 42 роки раптово відчув гострий біль в животі, нудоту, блювання. Гази не відходять. Живіт м’який, не болючий. Виконана оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини: виявлено безліч горизонтальних рівнів рідини з газовим міхуром чаші Клойбера. Як трактувати рентгенологічні ознаки?

  1. Вроджена діафрагмальна грижа.

  2. Травматичний шок.

  3. Панкреонекроз.

  4. Рентгенологічні ознаки кишкової непрохідності.

№ 5.

У новонародженої дитини відмічаються човноподібний живіт, асиметрія грудної клітки за рахунок вибухання лівої половини. При спробі годування – різко виражена задишка, переважно експіраторна, тотальний ціаноз, тахікардія, аритмія. Перкуторно зліва над грудною кліткою тимпаніт, аускультативно – перистальтичні шуми та плеск. Попередній діагноз, яка діагностична тактика?

У дівчинки 7 років на фоні важкого загального стану, гарячки 38,5˚С, задишки, ослабленого дихання у нижніх відділах справа, наявності мілкопухирчатих хрипів, крепітації, під час кашлю раптом виникли різкі болі у грудній клітці справа, виражена змішана задишка, тимпаніт над верхініми відділами легені справа та притуплення над нижніми відділами. Дихання справа не вислуховується. Діагноз, лікувальна тактика?

У хворого Н, 26 років установлений діагноз периапендикулярного інфільтрату. З цього приводу проводилося консервативне лікування. На 8 добу лікування у хворого підвищилась температура до 39,8 С, аналіз крові: ШОЄ 22 мм/год., лейкоцити –18 х 109, паличкоядерні – 11, токсична зернистість. Як ви оцінюєте стан хворого на основі аналізу?

В ургентну лікарню госпіталізований хворий 28 років з ознаками анемії, блюванням „ кавовою гущею „, меленою. Напередодні вживав надмірно їжу, алкоголь. Виконана екстрена гастродуоденоскопія. В кардіальній частині стравоходу і шлунка виявлені лінії тріщини слизової, в яких продовжується кровотеча. Ваш діагноз?

  1. Вроджена діафрагмальна грижа.: назогастральний зонд, укладка на лівий бік.

  2. Піопневмоторакс.

  3. Утворення периапендикулярного абсцесу.

  4. Синдром Мелорі – Вейса.

№ 6.

Хворого 67 років доставили в приймальне відділення з явищами гострої затримки сечі. Лікар приймального відділення спробував виконати катетеризацію сечового міхура Нелатонівським катетером, ввести катетер не зміг. Подальші дії?

Потерпілий без свідомості. Запаху алкоголю з рота немає. Пульс ниткоподібний, частий, АТ 70/40. Ліва ступня ротована назовні. Визначається значне вкорочення лівої ноги, деформація лівого стегна. На одязі багато крові. Діагноз і тактика?

Потерпілий без свідомості. Запаху алкоголю з рота немає. Пульс ниткоподібний, частий, АТ 70/40. Ліва ступня ротована назовні. Визначається значне вкорочення лівої ноги, деформація лівого стегна. На одязі багато крові. Діагноз і тактика?

У дитини 5 років часто з’являється біль у животі, більше в правій здухвинній ділянці, інколи супроводжується блюванням. Живіт м’який, не болючий. Аналіз крові: лейкоцити 5 – 6 х109, еозинофілів – 8%. Про що свідчать ці дані?

  1. Надлобкова пункція сечового міхура.

  2. Травматичний, геморагічний шок.

3. Механічна жовтяниця.

4. Глистна інвазія, аскаридоз.

№ 7.

Жінка, 35 років, звернулася до хірурга зі скаргами на мерзлякуватість, парестезії в кистях, біль у пальцях. В анамнезі – часті переохолодження. Об’єктивно: кисті ціанотичні, мармурового забарвлення, холодні на дотик; ураження симетричне. Встановіть діагноз?

На 4 добу після переливання несумісної ( по групі ) крові у хворого різко зменшився діурез, розвинулась анурія, різко погіршився загальний стан, підвищився артеріальний тиск. В біохімічних аналізах крові креатинін – 680 мкмоль/л, сечовина – 24 ммоль/л.Про яку хворобу слід думати в першу чергу?

Хворий, 71 рік , на протязі багатьох років страждає закрепами. Три дні тому після вживання послаблюючих ліків з’явились наростаючі болі в животі, нудота, спраги не було. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини множинні рівні рідини в товстій та тонкій кишці. Про що свідчать рентгенологічне заключення.

Хворий , 22 роки, оперований 2 роки тому з приводу перфоративної виразки. В останній час почав відчувати немотивовану слабість, головокружіння. Аналіз крові: еритроцити – 4,8 х1012 /л, Нв – 160 г/л, лейкоцити – 6,0 х 109 / л, ШОЄ - 18мм/год. В коагулограмі гематокріт 0,24.Про що свідчить вказані зміни в крові?

  1. Синдром Рейно.

  2. Гостра ниркова недостатність.

  3. Гостра кишкова непрохідність.

  4. Перенесена шлунково – кишкова кровотеча.

№ 8.

Жінку, 40 років, вразила блискавка, вона без свідомості, пульс не визначається, непомітне дихання . Яку допомогу слід надати постраждалій?

Хворий, 36 років, доставлений машиною швидкої допомоги в ургентну лікарню у важкому стані. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, вкриті холодним потом; язик сухий, артеріальний тиск – 80/60м рт.ст. пульс 120 за/хв. Аналіз крові: еритроцити – 2,0 х 1012, гемоглобін – 86 г/л. Прояви якого шоку у хворого?

Хворий ,47, років госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на болі в череві переймоподібного характеру, нудоту, багаторазове блювання, сухість у роті. При рентгенографії органів черевної порожнини виявлені „ арки „ та „ чаші Клойбера „. Як трактувати ці знахідки?

У хворого,55 років, раптово посинів палець правої ступні, з’явилися біль, затерпання в ньому. Глюкоза в крові – 15 ммоль/л. Периферична пульсація збережена. Про наявність якого захворювання свідчить аналіз цукру в крові?

  1. Закритий масаж серця штучне дихання.

  2. Геморагічного.

  3. Гостру кишкову непрохідність.

  4. Цукровий діабет.

№ 9.

У дівчинки 3 роки під час гри з конструктором раптом виник тривалий гавкаючий кашель та 2-разове блювання шлунковим вмістом. При огляді – виражена задишка, дихання свистяче, на вдосі – западіння міжреберних проміжків. Діагноз, лікувальна тактика?

У хворого виражені колікоподібні болі в правій поперековій ділянці, нудота, одноразова блювота. Болі іррадіюють в праве стегно, пах, калитку, є позиви до сечовиділення , однак хворий не сечиться. Ваші дії?

Яку ступінь крововтрати характеризують слідуючи показники: Еритроцити 1,5 . 1012, Нв – 70. Нt – 0.20.

Під час ФГДС обстеження виявлено виразку задньої стінки цибулини 12 – палої кишки з дна якої струменем витікає кров. Оцініть результати інструментального дослідження.

  1. Стороннє тіло трахеї. Рентгенографія, трахеобронхоскопія. Із видаленням стороннього тіла.

  2. Зняти напад ниркової коліки: спазмолітики, блокада сім’яного канитика за Лорей – Еншейном.

  3. ІІІ ступінь крововтрати.

  4. Кровоточива виразка 12 – палої кишки.

№ 10.

Хворий, 16 років , знаходиться у відділенні політравми в тяжкому стані з травматичним шоком. Сполучена торокальна та абдомінальна травма. Дихання поверхневе. АТ – 80/60,-пульс115 за/хв., частота дихання 32 за/хв. Запропонуйте першочерговий захід для корекції дихальних розладів?

Хворого, 43 років, госпіталізовано в хірургічну клініку в ургентному порядку з діагнозом виразкова хвороба 12-палої кишки, гостра кишково-шлункова кровотеча. Дьогтеподібні випорожнення спостерігались упродовж 2-х діб, перед викликом бригади швидкої допомоги мали місце блювання типу „ кавової гущі „, короткочасна втрата свідомості. Гемодинаміка – гіпотонія, тахікардія ( АТ – 75 /50 мл.рт.ст., пульс – 100 за 1 хв.) Крововтрата близько 1800 мл. Яка лікувальна тактика доцільна стосовно цього хворого?

У хворого, 30 років, на шлункову кровотечу, при ендоскопічному досліджені були виявлені лінійні розриви слизової оболонки стравоходу та кардіального відділу шлунку. Як трактувати дані факти?

У хворого 20 років, який був прооперований з приводу гострого гангренозного апендициту виконано посів гною на харчове середовище. Із баклабораторії отримано результат: висіяно E. Coli, яка стійка до канаміцину, мало чутлива до ампіціліну, чутлива до абакталу, стійка до цефатоксину, чутлива до амікацину. Який антибіотик ви б призначили?

  1. Штучна вентиляція легень/

  2. Очікувальна тактика – проведення гемостатичної та замісної, при їх неадекватності – ургентна операція.

  3. Синдром Мелорі – Вейса.

  4. Абак тал, або ж амікоцин.

№ 11

Хворого, 56 років, прооперовано з приводу гострої ішемії нижніх кінцівок ІІІ ступеня за Савельєвим. Яке найбільш часте ускладнення можливе у даному випадку?

У хворого розвився анафілактичний шок. Стан важкий, прогресивно погіршується. ЧСС – 130 уд/хв., АТ – 60/30 мм/рт. Ст. Який препарат слід в першу чергу вводити хворому?

У хворого на виразкову хворобу 12 –палої кишки при рентгенологічному дослідженні виявлена затримка контрольної суміші у шлунку на термін від 6 до 12 годин. Ваш діагноз?

Хворий , 42 років, із тривалим шлунковим анамнезом, відчув загальну слабість, головокружіння, мерехкотіння „ мушок „ перед очима. У загальному аналізі крові відмічено зниження рівня гемоглобіну до 90 г/л. та кількості еритроцитів до 2,7 х 1012 /л. Про що свідчать вказані зміни?

.

  1. Гостра ниркова недостатність.

  2. Адреналін.

  3. Стеноз вихідного відділу шлунку.

  4. Про гостру шлунково – кишкову кровотечу.

№ 12

Хворого, 36 років, в анамнезі якого – виразкова хвороба шлунку, було госпіталізовано в хірургічне відділення зі скаргами на блювання типу „ кавової гущі „, пронос, помірно виражену спрагу. Об’єктивно : шкірні покриви бліді, вкриті холодним потом, язик сухий, АТ – 80/60 мл рт.ст., пульс – 120 за /хв., частота дихання 24 на 1 хв, діурез – 25 мл /год. Аналіз крові: еритроцити – 2,8 х 1012 /л, гемоглобін - 92 г/л. Який діагноз у хворого?

Хворому, 20 років, для уточнення функціонального стану нирок проводиться рентгенологічне дослідження з в/в веденням тріомбрасту. В кінці введення стан хворого різко погіршився: з’явилась задуха , гіперемія шкіри, свербіння, АТ – 60/20 мл.рт.ст., Пульс 132 за хв.. Аналогічне дослідження проводилось 3 місяці тому, побічних ефектів не було. Який найбільш вірогідний діагноз?

Хвора, 46 років, скаржиться на наявність утвору в правій молочній залозі. При огляді: у верхньому зовнішньому квадранті правої молочної залози наявна пухлина діаметром до 4,0 см, щільна, горбиста, рухома, без чітких меж, із шкірою не зв’язана. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Яке додаткове обстеження буде визначальним в установленні діагнозу?

У хворого, 47 років, з некомпенсованим стенозом пілоричного відділу шлунку виразкового генезу, з’явився судомний синдром. Електроліти крові наступні: К – 4,8ммоль/л, Na -130 ммоль/л , CL – 80 мк /моль/л. Які зміни спричинили стан хворого?

.

  1. Гостра шлунково – кишкова кровотеча.

  2. Анафілактичний шок.

  3. Без контрастну мамографію.

  4. Хлорпривна тетанія.

№ 13

Хворий, 72 роів, доставлений в ургентну лікарню з приводу болей розпираючого характеру внизу живота. Протягом тривалого часу відчуває забруднене сечовиділення, яке не приносить полегшення. Напередодні сеча перестала самостійно відходити. При пальцевому ректальному огляді виявлено збільшення простати до ІІІ ст. Який діагноз у хворого?

Хворий , 24 років, доставлений в ургентну лікарню із майстерні, де півгодини тому отримав пошкодження під час виконання роботи. На медіальній поверхні лівого передпліччя в верхній його третині рвана рана 4,0 х 2,5 см, з якої витікає кров „ темно – червоного „ кольору. Ваш діагноз?

Хворого, 63 років, госпіталізовано зі скаргами на жовтяницю, яка з’явилась понад 3 тижні тому, без больового синдрому, загальну слабість, поганий апетит. В біохімічних аналізах крові загальний білірубін 190 мк.ммоль/л, прямий білірубін – 140 мк.ммоль/л, непрямий 140 - мк.ммоль/л, АЛТ 2,0. Який характер жовтяниці?

Жінка, 50 років, знаходиться на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу болей в правій поперековій ділянці, високої температури до 38С. В анамнезі сечі лейкоцити 8 – 10, еритроцити змінені 6 – 8 в п.з. Лікар призначив аналіз сечі за Нечипоренко, результат його : лейкоцити 6х106, еритроцити 1х106. Дайте оцінку аналізу.

.

  1. Аденома простати, гостра затримка сечі.

  2. Рвана рана лівого передпліччя.

  3. Механічна жовтяниця.

  4. У хворої гострий пієлонефрит.

№ 14

Пацієнт 56 років під час прийому їжі з’явився кашель , затруднене дихання, ціаноз шкіри обличчя, розширилися зіниці, з’явилося відчуття страху смерті, нестача повітря , неможливість проковтнути харчовий комок. Яку екстрену допомогу потребує хворий?

У хворого виражені колікоподібні болі в правій поясничній ділянці, нудота, одноразова блювота. Болі іррадіюють в праве стегно, пах, калитку, є позиви до сечовиділення , однак хворий не сечиться. Ваш діагноз?

Яку ступінь крововтрати характеризують слідуючи показники: еритроцити – 3.5 .1012 , Hb – 100 , Ht -0.35.

Під час ФГДС обстеження виявлено виразку задньої стінки цибулини 12 – палої кишки з дна якої струменем витікає кров. Оцініть результати інструментального дослідження.

  1. Видалити стороннє тіло.

  2. Правобічна ниркова коліка.

  3. І ступінь крововтрати.

  4. Форест І кровотеча, що продовжується.

№ 15.

Хлопчик 7 років під час смоктання цукерки раптом закашлявся, посинів. Відмічаються виражна інспіраторна задишка, стридорозне дихання, набухання шийних вен. Діагноз?

Хворий після перенесеного інсульту відмічає розпираючі болі над лоном, відсутність самостійного сечовиділення. Пальпаторно визначається збільшений сечовий міхур. Ваш діагноз та подальші дії?

Яку ступінь крововтрати характеризують слідуючи показники? Еритроцити 2,5 . 1012, Нв – 90. Ht– 0.25

Під час колоноскопії виявлено циркулярне звуження сигмовидної кишки. Про що свідчить дана знахідка?

1.Стороннє тіло гортані.

2. Гостра затримка сечі.

3. ІІ ступінь крововтрати.

4. Рак сигмовидної кишки.

№ 16.

Молодий чоловік стрибаючи на підніжку трамваю, попав під колеса. Мала місце травматична ампутація обох гомілок. Яку екстренну допомогу потребує хворий.

Загальний стан дитини віком 2 тижні важкий, задуха, дихання ліворуч різко ослаблене, перкуторно – коробковий звук. Рентгенологічно – посилена прозорість легеневої тканини з ледь розпізнаваним легеневим малюнком. У нижньому відділі зліва трикутна тінь, що прилягає до тіні серця. Діагноз?

Яку ступінь крововтрати характеризують слідуючи показники: Еритроцити 1,5 . 1012, Нв – 70. Нt – 0.20.

Під час ендоскопічного обстеження бронхів у хворого виявлено бугристе утворення, що перекриває ⅔ просвіту. Про що свідчить дана знахідка?

  1. Накласти джгути на стегна для зупинки крові.

  2. Вроджена лобарна інфезема.

  3. ІІІ ступінь крововтрати.

  4. Рак центрального бронха.

№ 17.

В результаті дорожньо – транспортної пригоди хворий отримав відкритий перелом стегна, перелом лівої стегнової кістки та множинні переломи ребер зліва. Дещо заторможений, безучасний, шкіра бліда, покрита холодним, липким потом. Пульс- 120 уд. /хв. слабого наповнення, АТ – 60/30. Сечовиділення відсутнє. Ваш діагноз?

У новонароджденого хлопчика значна кількість пінистих виділень з носика та ротика, які після відсмоктування з’являються знову через 15 хвилин. У положенні на спині дитина захлинається, виникають кашель та ціаноз. Діагностичні заходи, попередній діагноз?

Хвора скаржиться на приступоподібні болі в лівій поясничній ділянці, часте сечовиділення, в аналізі сечі 30-40 свіжих еритроцитів. Дайте інтерпритацію отриманих лабораторних даних.

У хворої з вираженою жовтяницею склер та шкіри, втратою ваги та грушевидним, неболючим утворенням в правому підребір`ї при ФГДС виявлено бугристе утворення 2 х 3 в області нисхідного відділу 12 – палої кишки та відсутність жовчі в просвіті кишки. Дайте інтерпретацію ендоскопічної картини.

  1. Травматичний шок.

  2. Атрезія стравоходу.

  3. Сечокаменна хвороба. Лівобічна ниркова коліка.

  4. Пухлина футерового сосочка ( великого пиятика 12 – палої кишки ).

№ 18.

У хворого 45 років, має місце блювання кров’ю, загальна слабість, чорний, дьогтеподібний кал. Шкіра, слизові бліді. Пульс – 98 уд., АТ – 100/60. З анамнезу відмічає похудіння, печію в осінньо – весняний період. Астенічної будови, пальпаторно в епігастрії справа болючість, м’язева резистентність. При пальцевому дослідженні прямої кишки дьогтеподібний кал. Ваш діагноз?

У дівчинки 5 років через 1,5 місяці після перенесеної деструктивної пневмонії під час гри з’явилися різкий біль у грудній клітці справа, запаморочення, холодний липкий піт, виражена задишка, помірний ціаноз носогубного трикутника, серцебиття. Відмічається тимпаніт та відсутність дихання над лівою половиною грудної клітки. Діагноз, лікувальні заходи?

Хвора скаржиться на болі в поперековій ділянці з обох сторін, t - 39, часте сечовиділення, в аналізі сечі 40-50 лейкоцитів. Дайте інтерпретацію отриманих лабораторних даних.

В біопсійному матеріалі з вузла щитовидної залози виявлено гомогенні маси колоїду, групи клітин фолікулярного епітелію щитовидної залози. Про що свідчить дана гістоморфологічна картина.

  1. 1.Шлунково – кишкова кровотеча виразкового генезу.

  2. Пневмоторакс внаслідок розриву стафілококової були. Дренування плевральної порожнини.

  3. Гострий пієлонефрит.

  4. Вузловий , колоїдний зоб.