Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

EKZAMENI / хірургія / ВІДПОВІДІ ДО НАБОРУ ЗАВДАНЬ

.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
179.2 Кб
Скачать

№ 19.

У хлопчика 6 років через місяць після перенесеної деструктивної пневмонії під час бігу з’явилися різкий біль у грудній клітці справа, запаморочення, холодний липкий піт, виражена задишка, помірний ціаноз носогубного трикутника, серцебиття. Відмічається тимпаніт та відсутність дихання над лівою половиною грудної клітки. Діагностичні заходи, попередній діагноз?

Хворий , 24 роки, доставлений в ургентну лікарню із майстерні, де півгодини тому отримав пошкодження під час виконання роботи. На медіальній поверхні лівого передпліччя в верхній його третині рвана рана 4,0 х 2,5 см, з якої витікає кров „ темно – червоного „ кольору. Ваш діагноз?

До хірургічного відділення госпіталізований хворий 46 років з різким болем в епігастрії з іррадіацією в поперекові ділянки ( оперізуючий ), виснажливим блюванням. Симптоми подразнення очеревини відємні. Виконана лапароскопія: на великому сальнику парієнтальній очеревині виявлені стеаринові бляшки. Про що свідчить ця ознака?.

Хворий , 42 років, із тривалим шлунковим анамнезом, відчув загальну слабість, головокружіння, мерехкотіння „ мушок „ перед очима. У загальному аналізі крові відмічено зниження рівня гемоглобіну до 90 г/л, та кількості еритроцитів до 2,7 х 1012 /л. Про що свідчать вказані зміни?

  1. Пневмоторакс внаслідок розриву стафілококової були.

  2. Рвана рана передпліччя з пошкодженням поверхневих вен.

  3. Панкреонекроз.

  4. Виразкова хвороба шлунку, ускладнена кровотечею.

№ 20.

У новонародженої дитини відмічаються човноподібний живіт, асиметрія грудної клітки за рахунок вибухання лівої половини. При спробі годування – різко виражена задишка, переважно експіраторна, тотальний ціаноз, тахікардія, аритмія. Перкуторно зліва над грудною кліткою тимпаніт, аускультативно – перистальтичні шуми та плеск. Попередній діагноз, яка діагностична тактика?

Хворий,40, років одержав різану рану в лівій підколінній ділянці. Кровотеча фонтаном. Які варіанти зупинки крові?

Хворий, 71 рік, на протязі багатьох років страждає закрепами. Три дні тому після вживання послаблюючих ліків з’явились наростаючі болі в животі, нудота, спраги не було. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини множинні рівні рідини в товстій та тонкій кишці. Про що свідчать рентгенологічне заключення.

В ургентну лікарню госпіталізований хворий 28 років з ознаками анемії, блюванням „ кавовою гущею „, меленою. Напередодні вживав надмірно їжу, алкоголь. Виконана екстрена гастродуоденоскопія. В кардіальній частині стравоходу і шлунка виявлені лінії тріщини слизової, в яких продовжується кровотеча. Ваш діагноз?

1. Вроджена діафрагмальна грижа.

2. Пальцьове притиснення артерії на протязі, джгут.

  1. Гостра кишкова непрохідність.

  2. Синдром Мелорі – Вейса.

№ 21.

Хворому 56 років проведено зашивання пересіченої внаслідок ножового поранення підколінної артерії. На 7 день у хворого підвищилась температура до 38,8  С, з’явились болі в нозі і гнійні виділення з рани. Після зняття швів з рани з’явилась інтенсивна артеріальна кровотеча, яку було тимчасово припинено накладанням еластичного джгута. Ваша подальша тактика?

Хворого ,57 років прооперовано з приводу гострого апендициту. Проте стан його після операції погіршився. Наступного дня появився метеоризм, біль в животі, підвищення температури тіла до 39  С . Симптоми подразнення очеревини не спостерігаються. Незважаючи на проведення масивної антибіотико терапії, стан хворого погіршився, приєдналася жовтяниця. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

Хвора , 35 років госпіталізована до хірургічного відділення з діагнозом гострий апендицит. Хворіє 6 діб. Лікувалася самостійно, приймала аналгетики, спазмолітики. Вправій здухвинній ділянці пальпується щільне утворення, практично нерухоме, із чіткими контурами. Яким методом дослідження підтвердите діагноз?

При якому розташуванні червоподібного відростку ректальне дослідження буде найбільш корисним?

  1. Перев’язати артерію на протязі її в рані.

  2. Гангренозний холецистит.

  3. Ульрозвукове дослідження.

  4. При тазовому розположені.

№ 22.

У дівчинки 1,5 року під час гри з намистом матері раптом виник тривалий гавкаючий кашель та 2-разове блювання шлунковим вмістом. При огляді – виражена задишка, дихання свистяче, на вдосі – западіння міжреберних проміжків. Діагностичні заходи, діагноз?

Хворий, 27 років доставлений в клініку з розтрощеною раною задньої поверхні правої гомілки через 2 години після травми. Під час хірургічної обробки з рани виділені частки брудного одягу та гравій. Які дії з нижче перерахованих є вирішальними для попередження розвитку анаеробної інфекції?.

На іриограмі у дитини віком 3 роки з хворобою Гіршпрунга зображено звуження в ділянці прямої та сигмовидної кишкок. Яка анатомічна форма хвороби Гішпрунга спостерігається у цього пацієнта?

Хвора, 18 років, підвищеного харчування скаржиться на біль в правому підребер’ї , що іррадіює у праве надпліччя, гіркоту в роті, нудоту, одноразову блювоту. Захворювання пов’язує із вживанням жирної їжі. Об’єктивно: язик сухий, обкладений білим налетом на губах. Живіт симетричний, приймає участь в акті дихання. При пальпації – напруга м’язів передньої черевної стінки та виражена болючість у правому підребір’ї. Яким додатковим методом дослідження підтвердите діагноз?

  1. Стороннє тіло трахеї.

  2. Радикальна хірургічна обробка рани.

  3. Ректросигмовидна форма.

  4. УЗД.

№ 23.

У новонародженої дитини у пологовій залі при огляді відмічається човноподібний живіт, асиметрія грудної клітки за рахунок випинання лівого відділа. Під час крику живіт ще більше западає , у дитини наростає ціаноз, дихання неритмічне, тахікардія, аритмія. Діагноз, лікувальна тактика?

Хворий,39 років, скаржиться на різкий біль в промежині, пульсуючого характеру, який посилюється під час ходьби та акту дефекації, підвищена температура тіла, загальну слабкість. Хронічний геморой та тріщина прямої кишки впродовж 5 років, часті запори. Захворів гостро 3 дні тому, коли зявився біль зліва від анального отвору, пізніше підвищилась температура до 38,7С. Ваша такти і надання екстреної медичної допомоги?

У хворого , 28 років, облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок, хронічна ішемія ІІ ступеня. Яким методом дослідження підтвердите діагноз?

Хворий, 50 років, направлений в хірургічне відділення з підозрою на кишкову непрохідність. З якого методу обстеження необхідно розпочати обстеження хворого для уточнення діагнозу?

  1. Вроджена діафрагмальна грижа.

  2. Розкриття та дренування парапроктиту.

  3. Ангіографія.

  4. Рентгеноскопія черевної порожнини.

№ 24.

В клініку потрапив чоловік з травматичним відривом обох нижніх кінцівок на рівні колінних суглобів. Хворий різко загальмований, млявий, різко блідий, пульс -140 уд. /хв.., ниткоподібний, АТ – 50/0 мм рт.ст. На обох нижніх кінцівках накладені джгути. Кровотечі на момент доставлення немає. За словами лікаря швидкої допомоги, хворий втратив на місці пригоди біля 3 літрів крові. Яка патологія спостерігається у хворого?

Хворий, 70 років, скаржиться на задишку, сильний біль за грудиною. Обличчя, шия і верхні кінцівки синюшні, набряклі, вени шиї і рук набухлі. 6 днів тому переніс апендектомію з приводу гострого гангренозного апендициту. Чим обумовлений стан хворого?

У дівчинки, 12 років, прооперований 9 днів тому з приводу деструктивного апендициту з тазовим розміщенням апендиксу, незважаючи на лікування, розвинулось ускладнення у вигляді абсцесу дугласового простору. При пальпації живота: помірний біль над лобком, живіт м’який. При пальцевому дослідженні прямої кишки її передня стінка нависає, тут не визначається інфільтрат з розм’якшенням. Яким методом додаткового обстеження підтвердите діагноз?

У хворого, 35 років, діагностовано шлунково – кишкову кровотечу. Загальний стан хворого задовільний. Аналіз крові : Нв -90 г/л, Ер – 2,7. Який додатковий метод обстеження найбільш інформативний для підтвердження діагнозу?

  1. Некомпенсований геморагіний шок.

  2. Тромбоемболія легеневої артерії.

  3. Пункція дугласового простору.

  4. Фіброгастродуоденоскопія.

№ 25.

Хвора, 33 років, поступила зі скаргами на біль внизу живота, більше справа, з іррадіацією в пряму кишку, запаморочення. Вище згадані скарги з’явилися вночі . Остання менструація 2 тижні тому. Об’єктивно: шкіра бліда. Пульс – 92 уд. /хв. Температура – 36,6С. АТ – 100/ 60 мм.рт.ст. Живіт дещо напружений, незначно болючий в нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини слабо позитивні. У крові гемоглобін – 98 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

Хвора, 30 років, скаржиться на біль, гіперемія вздовж підшкірних вен, підвищена температура. Під час огляду великої підшкірної вени на гомілці гіперемія, біль при натискуванні. Симптоми Хоманса та Лазеса негативні. Тактика лікування?

Хворий, 55 років, доставлений в приймальне відділення після автомобільної аварії зі скаргами на задишку, біль в лівому боці. Рентгенологічно: широке просвітлення лівого легеневого поля з відсутністю легеневого малюнку, зміщення органів середостіння вправо. Ліва легеня підтиснута до лівого кореня. Діафрагма зміщена на 1 міжребір`я до низу, синуси конкуруються чітко. Яку лікувальну маніпуляцію застосуєте для лікування даного хворого?

Хворий, 70 років, рік тому помітив в обох пахвинних ділянках випинання розміром 5х5 см, які зникають в горизонтальному положенні. Випинання розташовані медіально від сім’яних канатиків. Яким методом дослідження підтвердити діагноз?

  1. Апоплексія яєчника.

  2. Консервативне лікування тромбофлебіту.

  3. Дренування плевральної порожнини.

  4. Мануальним дослідженням пахових кілець.

№ 26.

У дівчинки 7 років на фоні важкого загального стану, гарячки 38,5˚С, задишки, ослабленого дихання у нижніх відділах справа, наявності мілкопухирчатих хрипів, крепітації, під час кашлю раптом виникли різкі болі у грудній клітці справа, виражена змішана задишка, тимпаніт над верхініми відділами легені справа та притуплення над нижніми відділами. Дихання справа не вислуховується. Діагноз, лікувальна тактика?

Хворий , 24 роки, доставлений в ургентну лікарню із майстерні, де півгодини тому отримав пошкодження під час виконання роботи. На медіальній поверхні лівого передпліччя в верхній його третині рвана рана 4,0 х 2,5 см, з якої витікає кров „ темно – червоного „ кольору. Ваш діагноз?

До хірургічного відділення госпіталізований хворий 46 років з різким болем в епігастрії з іррадіацією в поперекові ділянки ( оперізуючий ), виснажливим блюванням. Симптоми подразнення очеревини відємні. Виконана лапароскопія: на великому сальнику,парієнтальній очеревині виявлені стеаринові бляшки. Про що свідчить ця ознака?.

Хворий 42 роки раптово відчув гострий біль в животі, нудоту, блювання. Гази не відходять. Живіт м’який, не болючий. Виконана оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини: виявлено безліч горизонтальних рівнів рідини з газовим міхуром чаші Клойбера. Як трактувати рентгенологічні ознаки?

  1. Піопневмоторакс.

  2. Рвана рана передпліччя.

  3. Гострий панкреонекроз.

  4. Гостра кишкова непрохідність.