Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гпк.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать
  1. Організація господарських судів в Україні.

Законами України «Про внесення змін до Закону України «Про арбітражний суд» та «Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу України» від 21 червня 2001 р. само­стійну ланку арбітражних судів було перетворено у ланку госпо­дарських — спеціалізованих судів у системі судів загальної юрисдикції, та відповідно внесено зміни у процесуальну форму їх діяльності. До того ж змінено назву зазначених правових актів на Закон України «Про господарські суди» і на Господарський про­цесуальний кодекс України.

Система господарських судів засновується на загальних прин­ципах і положеннях судоустрою і судочинства, як і для судів за­гальної юрисдикції. Господарські суди здійснюють судову владу шляхом вирішення господарських та інших справ, віднесених до їх ведення. Вони мають свою компетенцію, а порядок їх судо­чинства — свою специфіку, встановлену Господарським проце­суальним кодексом України. Звідси випливає правова природа господарських судів як спеціалізованих судів у рамках системи судів загальної юрисдикції, які здійснюють правосуддя у сфері господарських відносин. Правова природа господарського суду, визначена насамперед Законом України «Про господарські су­ди», статтею 1 якого закріплено, що правосуддя в господарських відносинах здійснюється господарськими судами.

Господарські суди становлять єдину триланкову систему спе­ціалізованих судів, яка складається з місцевих господарських су­дів; апеляційних господарських судів; Вищого господарського суду України.

  1. Повноваження місцевих господарських судів, їх склад.

Місцевими господарськими судами є господарський суд Авто­номної Республіки Крим, господарські суди областей, міст Києва і Севастополя. Місцеві господарські суди є судами першої інстанції.

Господарський суд Автономної Республіки Крим, господарсь­кий суд області, міст Києва і Севастополя:

— вирішує господарські спори, віднесені до його компетенції, розглядає справи про банкрутство;

— переглядає, за нововиявленими обставинами прийняті ним рішення;

­- вивчає і узагальнює практику застосування законодавства, аналізує статистику вирішення господарських спорів, вносить пропозиції Вищому господарському суду України, спрямовані на вдосконалення правового регулювання господарської діяльності та практики вирішення господарських спорів;

— веде роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин;

- здійснює інші повноваження, надані йому законодавством.

Господарський суд Автономної Республіки Крим, господарсь­кий суд області, міст Києва та Севастополя складається з голови, першого заступника голови, заступників голови та суддів, може також запроваджуватися спеціалізація суддів з розгляду справ окремих категорій.

Господарський суд Автономної Республіки Крим, господарсь­кий суд області, міст Києва та Севастополя очолює голова відпо­відного господарського суду.

Голова місцевого господарського суду здійснює функції суд­ді у порядку, встановленому Господарським процесуальним ко­дексом України; розподіляє обов'язки між заступниками голови та суддями господарського суду у випадках, передбачених Гос­подарським процесуальним кодексом України, формує колегії суддів і призначає головуючого колегії; забезпечує підбір і підго­товку кандидатів у судді; затверджує структуру, штатний розпис та кошторис витрат на утримання господарського суду; організо­вує діяльність господарського суду і несе відповідальність за ви­конання завдань, покладених на господарський суд, видає в ме­жах своїх повноважень накази та інші акти; призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату господарського суду, за­стосовує щодо них заходи заохочення і накладає дисциплінарні стягнення; вносить Голові Вищого господарського суду України подання щодо призначення й обрання суддів, встановлення чисель­ності працівників та асигнувань відповідного господарського су­ду; здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

Заступники голови місцевого господарського суду здійс­нюють функції судді у порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України; здійснюють відповідно, до розподілу обов'язків керівництво роботою структурних підрозді­лів апарату господарського суду, інші повноваження, передбачені законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]