Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи НДД - Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Лекція 7 особливості методичного забезпечення учбових та учбово-дослідницьких робіт на прикладі дипломної (випускної) роботи.

План лекції:

  1. Місце дипломної (випускної) роботи у навчальному процесі.

  2. Особливості вибору тематика випускних (дипломних) робіт.

  3. Структурні елементи та особливості оформлення випускних (дипломних) робіт.

Рекомендована література: 1, 2, 3, 4.

Основні теоретичні положення.

1. Місце дипломної (випускної) роботи у навчальному процесі. Дипломна робота – це вид навчально-дослідницької діяльності, орієнтованої на розвиток вміння самостійно виконувати науковий аналіз питань, пов'язаних із специфікою освоюваної професії. Дипломна робота є заключним періодом навчання у вищій школі, так як вона виконується на випускному курсі під керівництвом наукового керівника. Метою дипломної роботи є:

  1. не тільки систематизація та поглиблення теоретичних і практичних знань з обраної спеціальності, але практичне застосування їх при вирішенні конкретних бібліотечно-бібліографічних завдань;

  2. набуття навичок самостійної дослідницької роботи;

  3. оволодіння методикою дослідження, узагальнення та логічного викладу матеріалу.

Для збору необхідних матеріалів, вивчення літератури, її систематизації і т.д. відводиться останній випускний навчальний рік, проте студент не звільняється від навчального процесу. Тому потрібен конкретний план самостійної роботи, який включає:

  1. пошук наукової та виробничої літератури по темі дипломної роботи;

  2. самостійне вивчення і узагальнення виявленої літератури, виписка необхідних ідей, положень, фактів, цитат по типі дослідження;

  3. проведення соціологічних досліджень, експериментів, розрахунків;

  4. підготовка, оформлення та надання на кафедру дипломної роботи.

У дипломній роботі студент повинен показати:

  1. міцні теоретичні знання з обраної теми і проблемний виклад теоретичного матеріалу;

  2. вміння вивчати й узагальнювати літературні джерела, матеріали (документи) бібліотек; вирішувати практичні завдання, робити висновки і пропозиції;

  3. навички проведення аналізу і синтезу, володіння сучасними інформаційними технологіями;

  4. уміння грамотного застосовувати методи оцінки економічної і соціальної ефективності пропонованих заходів.

2. Особливості вибору тематика випускних (дипломних) робіт. Як правило, тема дипломної роботи є продовженням досліджень, що проводяться в процесі написання курсових і наукових робіт. Тематика дипломних робіт розробляється випускаючими кафедрами і доводиться до відома студентів. Їм надається право вибору теми дипломної роботи, або вони можуть запропонувати свою тему з обґрунтуванням доцільності її розробки. Після вибору теми і її затвердження студент разом з науковим керівником складає завдання на виконання дипломної роботи. Воно підписується студентом, викладачем (керівником дипломної роботи) і затверджується завідувачем кафедри. Завдання складається у двох примірниках, один з яких видається студенту, а інший залишається на кафедрі і разом з дипломною роботою представляється до захисту.

Структурними елементами дипломної роботи є: титульний аркуш, завдання на виконання дипломної роботи, зміст, вступ, основна частина, висновок, список використаної літератури, додатки (при необхідності). На титульному аркуші дипломної роботи вказується університет і кафедра, де виконується робота, назву теми дипломної роботи, виконавець-студент, науковий керівник, допуск до захисту завідувача кафедри, місце (місто) та рік виконання.

Зміст відображає структуру дипломної роботи із зазначенням сторінок кожного її елемента (глави, параграфа). У вступі визначаються: актуальність теми, об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження, використовувані наукові методи, вказується обсяг і дається аналітичний огляд літератури, що свідчить про розробленості теми раніше і новизну автора диплома.

3. Структурні елементи та особливості оформлення випускних (дипломних) робіт. Основна частина дипломної роботи має дві або три глави, кожна з яких, у свою чергу, підрозділяється на 2 – 3 параграфа. Перша глава присвячується теоретичним питанням. У ній на основі вивчення робіт вітчизняних і зарубіжних авторів викладається, як правило, сутність, властивості, функції, принципи досліджуваного об'єкта, різні підходи до його вивчення, їх оцінка та викладається власна позиція студента.

Матеріали цієї глави служать надалі для обґрунтування методології і методики конкретного аналізу практичної діяльності з певного питання бібліотечно-бібліографічної діяльності бібліотек в певних умовах. Друга глава, отже, може бути присвячена характеристиці конкретного напрямку (процесу) роботи бібліотеки. При цьому студент не повинен обмежуватися тільки констатацією фактів, форм, методів роботи, використовуваних тієї чи іншої бібліотекою, а розкривати тенденції розвитку, недоліки і причини, їх зумовили, намічати шляхи їх можливого усунення. Аналіз роботи бібліотеки необхідно проводити на підставі звітів і бібліотечної статистики, формулярів читачів, виконаних довідок тощо. Якщо в дипломній роботі тільки дві глави, то у другій необхідно розробити пропозиції щодо поліпшення організації, технології і змісту діяльності бібліотеки.

Всі пропозиції і рекомендації повинні носити конкретний характер і відповідати можливостям (умовам) роботи бібліотеки (кадровим, економічним). При наявності в структурі дипломної роботи третьої глави – остання може бути проектної. Обов'язковим для дипломної роботи є логічний зв'язок між главами і послідовний розвиток основної ідеї (цілі) на протязі всієї роботи. Кожна глава має завершуватися короткими висновками, пов'язаними з їх змістом (наприклад, станом теоретичної розробки питань теми, станом практики, прогнозом на майбутній розвиток).

У висновку послідовно викладаються висновки і пропозиції про вирішення певного питання (проблеми) в цілому, на підставі узагальнення (зіставлення) теоретичних матеріалів та аналізу практики діяльності певного виду бібліотек. Вони мають бути чіткими і короткими. Пишуться вони тезисно (по пунктах) та повинні відображати основні висновки, як з теорії, так і по практиці досліджуваного питання.

При необхідності до дипломної роботи можуть писатися додатки, у яких містяться таблиці, графіки, діаграми, інструкції, методика, заповнені форми звітності та інші документи. Бібліографічний опис використаної в дипломі роботі літератури повинен відповідати ДСТУ.

Таким чином, навчально-наукові роботи, поряд із загальними методологічними вимогами до наукових досліджень, мають деяку специфіку, однак вони в більшості випадків пов'язана з організаційними питаннями, а не з змістом самих робіт.

Питання для самоконтролю:

  1. Випускна робота як вид навчально-дослідницької діяльності, орієнтованої на розвиток вміння самостійно виконувати науковий аналіз.

  2. Тема дипломної роботи як продовження досліджень, що проводяться в процесі написання курсових і наукових робіт на відповідній кафедрі ВНЗ.

  3. Які структурні елементи та особливості оформлення випускних (дипломних) робіт?

  4. Які пропозиції і рекомендації має містити випускна (дипломна) робота?

  5. Яке значення додатків для випускної (дипломної) роботи?

  6. Які особливості оформлення бібліографічного опису використаної в дипломній роботі літератури?