Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Трохименко.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
4.36 Mб
Скачать

6. Креативні особливості створення меню для зрг сучасних форматів

Меню по праву можна назвати важливою складовою висококласного обіду. Це не просто перелік страв і напоїв. Чим красивішим та привабливішим меню, тим більше гарне враження складеться у відвідувача. І якщо рівень обслуговування і талант шеф-кухаря виправити дизайнерам не під силу, то створити карколомне меню цілком в їх компетенції.

Перелік креативного меню:

Ragu Café

Група російських креативників розробляла всю айдентику для ресторану RAGU, але справжнє захоплення викликає саме меню. Стильні фотографії страв дозволяють клієнтам побачити їх саме так, як вони будуть виглядати на їхньому столі (рис. 2).

Рис. 2 Меню закладу Ragu Café

Pelican

Два в одному - девіз ресторану та бару Пелікан в Сінгапурі. Щоб підкреслити дуальність цього закладу дизайнери змішали образ людини і морських мешканців (рис 3).

Рис. 3 Меню закладу Pelican

Montero

Для мексиканського ресторану місцеве агентство Anargama зробили красиве меню з посиланням до колоніального стилю, який відображає культурні цінності і особливості кухні цього закладу (рис. 4).

Рис. 4 Меню закладу Montero

Hubbly Bubbly

Трохи дитячої естетики для невеликого ресторану в Орландо. Яскраві кольори і прості ілюстрації створюють приємний колорит, який ідеально підходить для локального закладу (рис. 5).

Рис. 5 Меню закладу Hubbly Bubbly

Holly Burger

Традиційний американський стиль в свіжій інтерпретації дизайнерів Manuel Astorga і Rodrigo Aguade (рис. 6).

Рис. 6 Меню закладу Holly Burger

L'Encant

Меню суші-бару L'Encant в Іспанії розробило дизайнерське агентство Nuria Vila. Змішання іспанської та японської культури призвело до створення меню з використанням нестандартних матеріалів: дерев'яної обкладинки і кам'яного паперу всередині (рис. 7).

Рис. 7 Меню закладу L'Encant

Mr. Brown

Меню може бути не тільки частиною айдентики, але і частиною інтер'єру ресторану, як у випадку з цим мексиканським закладом (рис. 8).

Рис .8 Меню закладу Mr. Brown

Fade St. Social

Передати національний характер і настрій закладу можна через меню, якщо оформити його ілюстраціями, як у випадку з цим баром в Дубліні. Ілюстратор Steve Simpson створив смішні і яскраві малюнки, які підкреслюють настрій бару (рис. 9).

Рис. 9 Меню закладу Fade St. Social

Smith

Якщо є необхідність часто міняти меню ресторану, не варто робити його дорогим, адже в підсумку це може бути дуже затратно. Ресторан-клуб в центрі Торонто пропонує цікаве меню у вигляді великої газети з чорно-білими ілюстраціями і великим, добре читаним текстом. У його створенні брала участь ілюстратор Tracy Ma, яка зробила його стильним і недорогим, що дозволяє міняти його кожен сезон (рис. 10).

Рис. 10 Меню закладу Smith

Fat Cow

Ресторан в Сінгапурі, який спеціалізується на яловичині, притому використовує японський метод приготування та подачі. Натхненні японської естетикою «Wabi Sabi», креативне агентство Foreign Policy придумало спеціальну дерев'яну підставку, на якій подається меню (рис. 11).

Рис.11 Меню закладу Fat Cow

Кафе Кафка

Кафе в Барселоні з середземноморською кухнею примітно своїм меню. Стилізовані під старовину ілюстрації і цікава компоновка справляють приємне враження і наочно демонструють багату історію закладу та його вінтажний характер (рис. 12).

Рис. 12 Меню Кафе Кафка

Wives

Це коктейльне меню одне з найбільш визначних. Згідно концепції сінгапурського закладу «13 дружин», кожен напій - це історія однієї вигаданої жінки, яка розказана в цій маленькій чорній книжці (рис. 13).

Рис 13 Меню закладу Wives

Висновки

Отже, меню є не тільки «обличчям ресторану», а й предметом особливої його гордості. Кожне підприємство обирає свій стиль меню, поступово створюючи історію свого ресторану, свій імідж.

Планування меню - це цілий комплекс рішень по вибору типу кухні, стандартів якості, кількості основних позицій, які будуть підтримуватися постійно, рівнем обороту і рентабельності. Головне - чітко уявляти, для кого працює ресторан, які гості будуть його відвідувати, що і за якою ціною їм слід пропонувати. Також враховуються конкурентне середовище та місцезнаходження ресторану.

Меню є своєрідним каталогом продажів, інструментом реклами, джерелом гастрономічних пропозицій та відмінною пам'яткою для гостя. В практиці ресторанного обслуговування розробляються декілька видів меню сніданків, обідів, денного раціону, чергових страв, банкетів, прийомів, тематичних заходів тощо. Вони відрізняються одне від одного, але в той же час мають спільний характер. Щоб було більш зручно, страви об'єднують в такі групи: закуски, перші страви, другі страви, гарніри, десерти, напої. Крім цього, кожен з розділів включає в себе кілька частин. Наприклад, закуски бувають: з риби, з м'яса, гарячі, холодні, з сиром, з овочами, фірмові, дегустаційні, від шефа, закуски національних кухонь.

Дуже важливо, щоб меню пропонувало саме те, що бажає бачити відвідувач. Важливо зуміти правильно додати примітки щодо кожного пункту меню. При розробці меню та прейскурантів необхідно використовувати мову і стиль, які є найбільш близькими гостям. Зміст меню повинен бути максимально ясним, зрозумілим гостю і бути здатним задовольнити його цікавість. У свою чергу, меню повинно інформувати і допомагати продавати запропонований товар, вміти привернути увагу, пропонуючи різноманітні варіанти. Крім усього іншого меню має переконувати і приносити задоволення.

Потрібно, щоб меню було складено зі смаком, з точним знанням справи - не варто забувати і про почуття міри. Не менш важливий є психологічний аспект, який допомагає збільшити дохід ресторану за рахунок грамотного розміщення страв в «областях концентрації найбільших продажів». Цей метод основується на особливостях психології людини. Головним у меню ресторану є не тільки найменування самих страв, але і те, яким чином воно оформлене. Дизайн меню займає далеко не останнє місце, тому йому слід приділити особливу увагу, потрібно визначити формат, шрифт, колір. Так само можна вдатися до виділення будь-якої деталі, з метою викликати додатковий інтерес до закладу. Це може бути назва, логотип, опис час роботи, доставка їжі, відомості про проведення бенкетних заходів. До складання меню треба підходити серйозно, адже правильно складене меню залишить позитивну думку гостя про Ваш ресторан й викличе бажання, повернутися сюди знову.

Список використаної літератури

  1. П'ятницька Н. О. Організація обслуговування на підприємствах ресторанного господарства : підручник. / Н. О. П’ятницька. - К. : КНТЕУ, 2005. - 632 с.

  2. Ефимова Ю. А. Эффективное меню: концепция и дизайн / Ю.А. Ефимова. - М. Ресторан, ведом., 2006. - 176 с.

  3. Архіпов В. В. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства: Навч.пос.для студ.вищ.навч.закл. / В. В. Архіпов, В. А. Русавська – К.: центр учбової літератури, 2009. – 342 с

  4. Мостова Л. М. Організація обслуговування на підприємствах ресторанного господарства. Навчальний посібник. / Л. М. Мостова, О. В. Новікова – К.: Ліда-К, 2010. –300 с

  5. Солдатенков Д. В. Современный ресторан: новые форматы. / Д. В. Солдатенков - М.: Ресторанные ведомости, 2006. - 144 с.

  6. Похлебкин В. В. Мое меню / В. В. Похлебкин - М.: Центрполиграф, 2009 г., 192 стр.

  7. http://mir-restoratora.ru/- мир ресторатора

  8. http://www.pressfoto.ru/

  9. http://pidruchniki.com/- навчальні матеріали онлайн

  10. www.twirpx.com