Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження функції.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
333.83 Кб
Скачать

6.Інтервали монотонності і екстремуми функції. Найменше і найбільше значення функції на відрізку

6.1.Інтервали зростання і опадання функції

Кажуть, що функція = f(x) на інтервалі (a;)<D() зростає (спадає), якщо для будь-яких двох значень аргументу x1, x2 є (a;b) із умови x2> x1 випливає, що f (x2)>f(x1) (f(x2)<f(x1)).

Щоб знайти інтервали зростання та спадання функції, треба дослідити знак різниці f(x2) - f(x1) за умови, що x2 > x1 .

Якщо ця різниця на певному інтервалі додатна, то функція = f(x) на такому інтервалі зростає, якщо ж різниця f(x2) - f(x1 ) від’ємна, то функція спадає.

Інтервали, на яких функція лише зростає або лише опадає, називають інтервалами монотонності функції.

Зрозуміло, що встановити безпосередньо знак різниці f(x2) – f(x1) не завжди легко, а тому при дослідженні функції на монотонність найчастіше використовують похідну функції.

Функції, з якими ми матимемо справу, мають ту властивість, що їхню область визначення можна поділити на проміжки, в кожному з яких функція диференційована. Для таких функцій відшукання проміжків монотонності зводиться до дослідження на знак їхніх похідних.

Зауважимо, що відрізок [a ; b], інтервал (a ; b), пів-інтервали або пів-відрізки (a ; b] і [a ; b) називають проміжками і позначають <a ; b>.

Для того, щоб неперервна на проміжку < a ; b > і диференційована в інтервалі (a ; b) функція f(x) була зростаючою(спадною) на проміжку<a ; b>, необхідно й достатньо, щоб f′(x)≥0 (f ′(x)≤0) для всіх x (a ;b).

Зауважимо, що похідна зростаючої (спадної) функції може обертатись в нуль в деяких точках . Наприклад, функція f(x)=x 3 зростає в інтервалі

(- ∞;+∞), однак її похідна f′ (x)=3x2 дорівнює нулю в точці x = 0.

Якщо ж f′(x) > 0 (f ′(x) <0) для всіх x (a ; b) ,то в інтервалі (a ; b) функція y =f(x) зростає (спадає).

6.2.Екстремуми функції

Вважають ,що функція f(x) в точці x 0 має максимум (мінімум) , якщо існує окіл ( x0 – δ ; x0 + δ0 ) цієї точки такий , що для всіх xє( x0 – δ ; x0 + δ ), xx0 виконується нерівність f(x) < f(x0) ( f(x) > f(x0) ).

Максимум і мінімум функції в точці називають екстремумом цієї функції в цій точці. Екстремум функції в точці іноді називають локальним (місцевим) екстремумом цієї функції в цій точці. Слово «локальний» (місцевий) має на меті підкреслити, що значення функції в точці x0 є найбільшим (найменшим) порівняно не з усіма значеннями цієї функції в області її існування, а з тими її значеннями, яких вона набуває в точках, що лежать у досить малому околі точки x0 і відмінні від точки x0 .

Якщо функція f(x) в точці x0 має екстремум ( максимум або мінімум), то похідна функції в цій точці дорівнює нулю або не існує ( необхідна умова існування екстремуму).

Точка x 0 називається критичною точкою першого роду, або просто критичною, якщо має місце одна із умов :

  1. f ′ (x0) = 0;

  2. f ′ (x0) = ∞;

  3. Функція f(x) в точці x0 визначена , але f ′(x0) не існує.

Геометрично ці умови означають, що в критичній точці дотична або паралельна осі 0x , якщо виконується умова 2 , або дотичної зовсім не існує ( рис. 11 ) , якщо має місце умова 3. Точки , в яких похідна дорівнює нулю , називають стаціонарними .

Не кожна критична точка функції є точкою екстремуму цієї функції . Так, з рис.11 видно, що точки x1 , x2 , x3 , x4 , x6 , x7 і x9 є екстремальними, причому в точках x1 , x3 , x6 і x9 функція y = f(x) має максимум, а в точках x2 , x4 і x7 – мінімум. Що стосується точок x0 , x5 , x8, то жодна із

цих точок не є точкою екстремуму.

Якщо при переході ( зліва направо ) через критичну точку x0 похідна f(x) змінює знак з плюса на мінус, то в точці x0 функція f(x) має максимум, а якщо з мінуса на плюс, то мінімум; якщо ж знака не змінює, то екстремуму немає ( достатня умова існування екстремуму ) .

Рис. 11

При знаходженні інтервалів монотонності і екстремумів функції доцільно

керуватися правилом, яке випливає із указаного вище:

1) знаходимо область визначення функції;

2) знаходимо f ′(х);

3) знаходимо корені рівняння f ′(x)=0 f ′(x);

4) розставляємо одержані точки на числовій осі в порядку зростання;

5) визначаємо знак f ′(x) в кожному із одержаних інтервалів, для цього слід похідну розкласти на множники, якщо це можливо, і тим самим знаходимо інтервали спадання і зростання функції;

6) визначаємо, які із критичних точок є екстремальними ( рис. 12).

Рис. 12

Зауважимо, що в точці x функція має min, якщо f(x) в цій точці

визначена, або в точці x4 екстремуму немає, якщо f(x) в цій точці не визначена;

7) обчислюємо значення функції в екстремальних точках, тобто знаходимо шукані екстремуми.