Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОМОГА по РОДАМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Допомога по вагітності та пологах

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» 25 березня 2010 р.

Однією з допомог, що виплачуються з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, є допомога по вагітності та пологах. Розглянемо порядок надання допомоги по вагітності та пологах, особливості розрахунку цієї допомоги з урахуванням останніх змін.

Згідно зі ст. 38 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у вигляді матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Документи, на підставі яких призначається допомога по вагітності та пологах Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Якщо за призначенням допомоги по вагітності та пологах звертається жінка-сумісниця, підставою для такого призначення є копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, та довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо застрахована особа працює на декількох роботах за сумісництвом, для призначення допомоги по вагітності та пологах додатково до зазначених документів подаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом. Форму довідки про середню заробітну плату наведено в додатку 2 до Порядку № 1266.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування не пізніше 10 днів із дня надання листка непрацездатності. Оформляється таке рішення протоколом.

Допомога надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. На відміну від оплати звичайного листка непрацездатності, листок непрацездатності по вагітності та пологах оплачується за рахунок коштів Фонду з першого дня. Виплата здійснюється в найближчий після дня призначення допомоги день, установлений для виплати заробітної плати.

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі правонаступником, а в разі його відсутності — виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника на підставі листка непрацездатності, відкритого до ліквідації (реорганізації).

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є одним із видів соціальних відпусток (ст. 17 Закону про відпустки). Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами залежить від обставин народження (усиновлення) дитини та визначається відповідно до ст. 17 Закону про відпустки, ч. 1, 2 ст. 38 Закону № 2240, пп. 6.1 — 6.5 Інструкції № 455.

 № з/п

Обставини народження (усиновлення) дитини

Умови надання листка непрацездатності

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

1

Вагітність та пологи на загальних підставах

Видається медичною установою за місцем спостереження з 30 тижнів вагітності

126 календарних днів

(70 календарних днів до пологів і 56 — після пологів)

2

Передчасні пологи, народження декількох дітей, виникнення ускладнень під час пологів або в післяродовому періоді

Додатково до листка непрацездатності по вагітності та пологах, наданого на загальних підставах, видається листок непрацездатності на 14 календарних днів

140 календарних днів

(70 календарних днів до пологів і 70 — після пологів)

3

Вагітність та пологи у жінок, віднесених до I — IV* категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

Видається медичною установою за місцем спостереження з 27 тижнів вагітності

180 календарних днів

(90 календарних днів — до пологів і 90 календарних днів — після)

4

Вагітна жінка не спостерігалася у лікаря в період вагітності до дня пологів

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи з дня пологів на період післяродової відпустки

Залежно від обставин пологів (див. пп. 1, 2, 3 цієї таблиці) 56, 70 або 90 календарних днів

5

Передчасні пологи до 30 тижнів вагітності, якщо жінка виписується з живою дитиною

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи

140 календарних днів

6

Передчасні пологи до 30 тижнів вагітності (у разі смерті дитини)

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи

70 календарних днів

* До IV категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, належать особи, які постійно проживають, або постійно працюють, або постійно вчаться на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали, або постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років. Жінки, які отримали посвідчення категорії IV за умови проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю і які постійно проживають на території, не віднесеній до зазначеної зони, не мають права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 календарних днів.

Звертаємо увагу, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не подовжується на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки.

Особливості надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначено в ч. 3 ст. 38 Закону № 2240. Так, у разі, коли право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами виникає в період тимчасової непрацездатності застрахованої особи, листок непрацездатності по тимчасовій непрацездатності закривається, і з дня настання такої відпустки видається листок непрацездатності по вагітності та пологах. При цьому кожний із листків непрацездатності підлягає оплаті в порядку, установленому Законом № 2240.

За звичайним листком непрацездатності перші п’ять календарних днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок підприємства, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності допомога виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Листок непрацездатності по вагітності та пологах оплачується з першого дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами почалася в період:

— простою підприємства не з вини працівника;

— щорічної (основної чи додаткової) відпустки;

— відпустки без збереження заробітної плати;

— додаткової відпустки у зв’язку з навчанням;

— творчої відпустки, то

допомога по вагітності та пологах виплачується з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Слід зауважити, що чинним законодавством не передбачена можливість одночасного перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та в будь-якій іншій із перелічених відпусток. Відповідно, за той самий період працівниці не може бути виплачено, наприклад, відпускні й допомога по вагітності та пологах.

Таким чином, якщо під час перебування працівниці в одній із перелічених оплачуваних відпусток у неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, необхідно здійснити перерахунок відпускних. Оплаті підлягає тільки частина відпустки, що передує початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У період перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку листок непрацездатності по вагітності та пологах видається в загальному порядку і допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від факту отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.