Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-60.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
53.69 Кб
Скачать

55.Охарактеризуйте розвиток українсьської освіти і науки в незалежній Україні

У сучасній Україні система освіти безперервно розвивається, і для неї характерне постійне відновлення й саморозвиток.

1990-ті рр. Замість колишньої єдиної й однакової школи з'явилися гімназії, ліцеї, коледжі, школи різних профілів і напрямів. Відкрито міжнародні школи й університети, приватні школи і вищі навчальні заклади. Замість інститутів і спеціалізованих вищих училищ (військових, цивільної авіації, мистецтва) основні вищі навчальні заклади тепер здебільшого університети й академії.

Середня освіта в Україні впродовж різних історичних епох і в XX ст. зокрема не мала постійного терміну і коливалася від 9-річної (1940 ~" 1950)> 10-річної (1950 - 1967, 1997 ~ І991)і 11-річної до 12-річної.

Також, було запроваджено ЗНО, що замінило вступні іспити до вузу, де навчання стало можливе, як на бюджетній основі, так і на контрактній.

Провідним науковим центром залишається Академія наук України, проголошена в 1994 році національною. Однак і в ній нагромадились серйозні проблеми. Орієнтація на прикладні розробки супроводжувалась падінням престижності фундаментальних досліджень. Понад 90% нових технологічних розробок не впроваджується у виробництво. Серйозною вадою є поділ науки на академічну, вузівську і галузеву. Великі труднощі в матеріально-технічному та кадровому забезпеченні створює низький рівень фінансування. Окремі інститути втратили за останні роки 50-60 % свого кадрового складу.

56.Охарактеризуйте телебачення незалежної України

Українське телебачення сьогодні набуло широких темпів розвитку. Слід зазначити, що Україна зробила гігантський стрибок у розвитку телебачення починаючи з часу проголошення незалежності і до сьогоднішнього дня.

Телеканал СТБ, заснований у 1996р., він транслюється у всіх центрах України та у великих містах з населенням більше 50 тисяч чоловік.

«1+1» найпопулярніший телеканал України. Про це свідчать рейтинги та шалена любов телеглядачів. Заснований у 1995 р. він охоплює своїми «телехвилями» близько 47 мільйонів населення.

Перший Національний - канал випробуваний часом та довірою глядачів, хоч позиціями в рейтингах трішки поступається вищезазначеним.

М – 1 та Новий канал – канали із різними видами інформації та аудиторією, але пов’язує їх широкий злет на вершини рейтингів за останні роки. Обидва канали орієнтуються, здебільшого, на молодого глядача, пропонуючи йому якісну продукцію.

ICTV – перший в Україні недержавний загальнонаціональний канал. Свою історію веде із 1992р. Орієнтований на розважальні програми, покази безлічі зарубіжних фільмів та новини.

57. Охарактеризуйте сутність масової культуриі причини її поширення в Україні (кін. Хх-поч.Ххі)

Масова культура— культура, популярна серед широких верств населення в даному суспільстві та переважно комерційно успішна, елементи якої знаходяться повсюди: в кулінарії,одязі, споживанні,засобах масової інформації, в розвагах — контрастуючи з «елітарною культурою».

Основне завдання сучасної масової культури, як завжди, обслуговування еліти - політичної, а сьогодні і економічної, доставка аудиторії певних стандартів поведінки, духовних запитів, доказ правомірності ідентифікації на зразках і" з життя", формування іміджі і стереотипів свідомості, а також реабілітація економічного переважання певного соціального прошарку запровадженням міфів про рівні можливості всіх перед всіма.

Якщо говорити про фактичний стан речей в масовій культурі в сучасній Україні , не можна не визначити значних досягнень у творчості численних музикантів , письменників , художників , у прове – денні чисельних музичних та кінофестивалів , тощо , які саме завдяки незалежності позбулися ідеологічного прессу імають умови для вільних творчих пошуків, хоча часто знаходяться у матеріальній скруті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]