Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-60.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
53.69 Кб
Скачать

47.Охарактеризуйте розвиток українського радянської літератури, журналістики та книговидавництва в 1940-1980-ті рр..

40-ві рр..

  • робота українських письменників воєнними кореспондентами, редакторами дивізійних видань( вихід газети Південно-Західного фронту «Красная Армия», газети « За Радянську Україну»

  • широка публіцистична діяльність О.Довженка «Перед боєм», «Україна в огні», патріотичних віршів П.Тичини, М.Рильського, М.Бажана, В.Сосюри та ін..

др.. пол.. 40-х -50 –ті рр..

  • складні умови розвитку літератури в умовах «ждановщини»

  • розгорталася боротьба проти «безідейності, без принциповості, формалізму» тощо

  • О.Гончар «Прапороносці», М.Стельмах «На нашій землі», «Київські оповідання»,

кін. 50-х-60-ті рр..

  • реабілітація українських поетів та письменників О.Олеся, М.Вороного, В.Еллана-Блакитного, Г.Косинку, В.Чумака.

  • О.Довженко «Мистецтво живопису», В.Сосюра «Розстріляне безсмертя», Л.Первомайський «Дикий мед», М.Стельмах «Кров людська –не водиця»

  • діяльність «шістидесятників»

60-80-ті рр.

  • О.Гончар «Собор», «Берег любові», М.Стельмах «Правда і кривда», П.Загребельний «Диво», «Розгін»

велика популярність пісень, написаних на слова А.Малишка « Пісня про рушник», М.Сингаївського «Чорнобривці», Д.Павличка «Два кольори».

48.Охарактеризуйте розвиток архітектури та будівництва в Україні в 1940-1980-ті рр..

Після Соціалістичної революції у мірі на зміну епохи модерна приходить епоха Модернізму, яка в Радянської Україні представлена стилем Конструктивізму. Найбільш вражаючи споруди цієї доби були побудовані в Першої столиці Української республикі — Харкові (будинок Держпрому), Києві (Житлові будинки партапарату в районі «Липки», Перший будинок Лікаря).

В 1932 р., з організацією єдиної Спілки архітекторів, було проголошено єдиний творчий метод — методсоціалістичного реалізмуі тотальної орієнтації на класику.

1949–1953 рр. можна казати про активну забудову центральних магістралей міст і в той же час наростання кризових явищ, дисонансом у діях великої кількості відомчих забудовників. У центрах міст панував «сталінський ампір»чи «сталінське бароко». Масштаби робіт, централізація й уніфікація проектного забезпечення диктували вироблення спрощених, ти-пових проектів, полегшення прийому об'єктів державними комісіями, шаблонних комплектуючих для будинків, які будувалися поточно-швидкісними методами призвели до відсутності національних елементів у архітектурі.

В 1960—70-ті роки з'являються перші прояви нової образності архітектури, використання сучасних індустріальних конструкцій та прогресивних будівельних матеріалів — Палац спортув Києві; наземні станції Київського метрополітену «Хрещатик»; «Університет»; готель «Тарасова гора» в м.Каневі; Палац дітей та юнацтва у Києві; кіноконцертний палац «Україна» . Оригінальністю та новизною форм позначена архітектура комплексуКиївського національного університетуім. Т. Г. Шевченка .

49.Охарактеризуйте розвиток українського радянського музичного мистецтва в 1940-1980-ті рр..

У роки Другої світової війнибагато радянських композиторів було евакуйовано на схід, зокрема в республіки Середньої Азії, що прискорило становлення класичної школи у цих республіках. Патріотична тематика воєнних років знайшла відображення у творчості багатьох композиторів, передусім в«Ленінградській» симфонії Шостаковича, що була написана і виконана 1942 року вблокованому Ленінграді.

У повоєнні часи серед видних українських композиторів — Григорій Верьовка, братиГеоргіятаПлатона Майбороди,Костянтин Данькевич,А. Я. Штогаренкота інші. Серед визначних виконавців — український тенорІван Козловський, широко відомою завдяки виконанню фронтових пісень стала уродженкаХарківщиниКлавдія Шульженко.

1960-ті роки відзначаються проривом української композиторської школи на світову арену, опануванням новітніх течій європейської музичної культури. У Києві створюється група митців «Київський авангард»

Світове визнання отримала національна школа вокального мистецтва. Яскраві імена української оперної сцени — А. Солов'яненко,Д. Гнатюк, Б. Руденко,Є. Мірошниченко. Визначною подією музичного життя стала постановка опериД. Шостаковича«Катерина Ізмайлова»уКиєві1965 року.

Паралельно із формуванням поп-музикив Західних країнах, в Україні, як і інших радянських республіках досягає свого розквіту радянська естрада. Особливо виділяється творчістьВолодимира Івасюка, автора понад 100 пісень, чиє життя трагічно обірвалось 1979 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]