Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_13.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
60.42 Кб
Скачать

13.4. Мета, роль і переваги страхування

Згідно із визначенням страхування, поданого в Законі України "Про страхування", його метою є захист майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або чинним законодавством. Відповідно до функцій страхування, воно призначене для відшкодування збитків, завданих випадковими несприятливими подіями (реалізованими страховими ризиками), а також при настанні в житті людини подій, котрі за своєю природою не є збитками, але вимагають коштів для підтримання життєвого циклу - народження дітей, їх одруження, вступ до навчальних закладів, дожиття до певного віку та деякі інші.

У відповідності з функціями, страхування в ринковій економіці відіграє нагромаджувальну (акумуляційну), попереджувальну і захисну роль. За рахунок збору страхових платежів (внесків) у страхових резервах нагромаджуються значні фінансові ресурси, призначені для майбутніх страхових виплат. Внаслідок часового розриву між надходженням і використанням цих коштів вони служать джерелом інвестиційних заходів, одночасно приносячи додаткові доходи страховим компаніям. За рахунок цього страхові компанії виступають потужним інвестором, а інвестування їхніх коштів сприяє оптимізації фінансових ресурсів в економіці.

Попереджувальна роль страхування здійснюється на підставі нагромаджених страхових платежів (внесків), частину з яких страхові компанії можуть призначати для виконання запобіжних заходів, переважно освітньо-роз'яснювального, а останнім часом - і технічного характеру.

Захисна роль страхування полягає у відшкодуванні збитків та виплаті страхових сум при народженні дітей, їх одруженні, вступі на навчання, при виході на пенсію, у випадку смерті. Відшкодування матеріальних збитків юридичних осіб надає впевненості в розвитку бізнесу. Відшкодування майнових збитків фізичним особам і виплати у випадку смерті, при дожитті до ( пенсійного віку, при народженні дітей і т. д. дозволяють зберегти або підтримати рівень добробуту.

Перевагою страхування порівняно із самострахуванням є його дешевизна. При самострахуванні для майбутніх відшкодувань необхідно утримувати кошти в розмірі вартості об'єкта, якому загрожує небезпека. При страхуванні плата за нього ніколи не дорівнює вартості об'єкта, вона становить незначну його частку і тому найбільш результативною і дешевою формою захисту є страхування.

13.5. Страховий продукт та страховий ринок.

Товаром страхового ринку є страхова послуга. В літературі існує кілька її визначень. В.І.Нечипоренко під нею розуміє "комплекс цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством". Така дефініція повністю витікає з визначення страхування у Законі України "Про страхування" і в значній мірі повторює його. Т. А.Федорова ототожнює страховий захист і страхову послугу: "специфічним товаром страхового ринку є страховий захист - послуга, яку надають страхові організації", В.В.Шахов під нею розуміє "умови конкретних видів особового і майнового страхування". Майже так само трактує страховий продукт Р.Т.Юлдашев: це "кінцевий результат розробки конкретного виду страхування, представлений набором документів". Польські економісти вважають страхування продуктом на підставі загальноринкових аксіом і посилання на класика маркетингу Ф.Котлера, що продуктом є все те, "що можна знайти на ринку, що привертає нашу увагу, що може бути придбане, використане або спожите для заспокоєння чийогось бажання чи потреби". Вони не наводять дефініції страхового продукту, задовольняючись переліком його основних характеристик.

Учасниками страхового ринку (іноді їх називають "інфраструктурою ринку") є:

1) виробники страхових послуг, котрі переважно виступають їх продавцями - страхові компанії;

2) продавці страхових послуг (страхові посередники) - страхові агенти та страхові брокери;

3) споживачі страхових послуг - юридичні та фізичні особи (підприємства, установи, організації, громадяни та їх сім'ї);

4) органи державного нагляду і контролю за страховою діяльністю;

5) добровільні об'єднання страховиків - ліги, асоціації, бюро, пули;

6) інформаційно-освітні структури - спеціалізовані газети, журнали, вищі та середні навчальні заклади, курси підвищення кваліфікації, центри підготовки.

Стан і розвиток страхового ринку характеризується такими основними показниками:

1) кількістю страхових товариств;

2) кількістю страхових продуктів (видів страхувань);

3) обсягом збору страхових платежів і їх питомою вагою у валовому внутрішньому продукті;

4) обсягом виплат страхового відшкодування і їх питомою вагою в обсязі зібраних страхових платежів;

5) середнім розміром статутного фонду на одну страхову компанію;

6) структурою страхових платежів (співвідношенням між надходженнями страхових платежів з різних видів страхування або їх груп до загальної суми надходжень);

7) величиною прибутку страхових компаній та їх рентабельністю;

8) місткістю страхового сегмента ринку (сумарний обсяг відповідальності усіх страхових компаній);

9) місткістю перестрахувального сегмента ринку (розміром сумарного обсягу відповідальності, котрий можна перестрахувати на ринку в розрахунку на один договір перестрахування і на загальну кількість договорів);

10) концентрованістю ринку (кількість компаній, котрі утримують найбільші частки ринку).

На розвиток страхового ринку впливають такі основні фактори:

1 • Рівень розвитку економіки та стабільність національної валюти.

2. Рівень матеріального добробуту населення.

3. Рівень страхової культури.

4. Доступність страхових послуг.

5. Розвинутість страхового законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]