Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технології.docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
114.96 Кб
Скачать

8. Інтегрований підхід до уроків трудового навчання. Розробити фрагмент інтегрованого уроку (за вибором студента).

Інтеграція навчання – це відбір та об'єднання навчального матеріалу з різних предметів з метою цілісного й різнобічного вивчення важливих наскрізних тем (тематична інтеграція). Вчитель повинен заздалегідь (хоча б на півріччя) планувати проведення інтегрованих уроків. Підготовка інтегрованих уроків передбачає: аналіз річного календарного планування; зіставлення матеріалу різних предметів для виділення тем, близьких за змістом або метою використання; визначення завдань уроку; "конструювання" уроку.

Найбільш відповідальним етапом підготовки інтегрованого заняття, є визначення завдань уроку. Необхідно виділяти навчальну, розвивальну та виховну мету окремо для кожного з предметів, що інтегруються.

Перший етап проведення інтегрованого уроку - організаційний. Другий - ознайомлення з темою та метою. На третьому етапі під час актуалізації опорних знань учнів важливою є вступна бесіда, характерна особливість якої - актуалізація знань з усіх інтегрованих предметів. Час її проведення має бути не більше ніж 8-10 хвилин. Підготовка цього етапу уроку потребує від класовода особливої уваги: бесіда повинна бути змістовною, лаконічною, чіткою. Якщо уроки з різних предметів за однією темою проводяться окремо, вступна бесіда триває вдвічі (втричі) довше. Саме тому, об’єднання змісту навчальних дисциплін значно скорочує час на їх опанування і забезпечує різнобічне сприймання предметів чи явищ, що є безперечною перевагою інтеграції.

Наступні етапи інтегрованого уроку можуть проводитися по-різному, залежно від теми й мети конкретного уроку.

Варто наголосити, що методика проведення інтегрованого уроку вимагає від учителя високого професіоналізму та ерудиції. Якщо такі нестандартні уроки відбуваються систематично, це значно впливає на розвиток пізнавальних здібностей молодших школярів.

Трудове навчання має широкі можливості для інтеграції окремих його тем зі змістом таких навчальних предметів, як: «Я і Україна», «Математика», «Образотворче мистецтво», «Читання», «Українська мова», «Основи здоров’я».

Проілюструємо це на прикладі взаємозв’язку трудового навчання з математикою. На уроці математики учні знайомляться з геометричними фігурами: квадрат, прямокутник, трикутник. Інтегруючи такий урок математики з трудовим навчанням (тема: Конструювання виробів методом орігамі) вчитель навчає учнів розрізняти та аналізувати геометричні фігури. Закріпленню знань про геометричні фігури сприяє теми: «Дорожні знаки». Практична робота: Вирізання з картону геометричних фігур або тема: «Ігри з геометричними наборами». Математичне поняття симетрії теж можна розглядати інтегруючи урок математики і трудового навчання. Так з поняттям симетрії учні знайомляться на уроці трудового навчання при вивченні теми «Технологія різання. Практична робота: виготовлення виробів симетричної форми» (1 кл.) Заняття з конструювання й моделювання неможливі без математичних знань і вмінь. Інтеграція математичних понять, здійснення різних технологічних операцій розширюють кругозір дітей, розвивають практичні вміння. При знайомство з геометричними формами тіл (математика) варто інтегрувати з практичними роботами по виготовленню іграшок, макетів будинків, в основі яких геометричні форми тіл (конус, циліндр, куб).

Зміст програми з трудового навчання зорієнтований на світ професій, в 1-4 кл. при вивченні розділів «Я сам та інші люди», «Людина і знаки інформації», «Людина і техніка», «Людина і художнє довкілля» учні знайомляться з різноманітними професіями, на практичних роботах створюють емблеми, листівки, рекламні плакати, сюжетні композиції про світ професій, аплікації зразків одягу фахівців різних професій. Пізнавальна значущість цих робіт зросте із залученням відомостей предмета читання: у Читанках початкової школи є чимало творів, пов’язаних із висвітленням трудової діяльності людини (оповідання «Хліб», «Помічниці», «Сини», вірші: «Мама-агроном», «Я навчаюся у тата», «На роботу» та ін.). При знайомстві з різними творами учні дізнаються про історію виникнення інструментів, матеріалів, про всілякі види мистецтв, про людей праці. Наприклад, при вивченні твору Т. Кари-Васильєвої «Співуча глина» 3 кл. діти знайомляться з гончарним мистецтвом, з історією його виникнення. Цікаво поєднати цей урок із виготовленням глиняних виробів та їх розфарбуванням. А ще під час практичної роботи особливого настрою додасть функціональна музика.

При вивчення тем: «Робота з пластичними матеріалами», «Конструювання виробів з об’ємних природних форм», ефективно інтегрувати з темами курсу «Читання», на яких учні знайомляться з народними казками. Прослухавши їх, учні ліплять чи конструюють персонажів до казки, створюючи композицію. Цікавим стане інтегрований урок «Казка в музиці, літературі, мистецтві». Взагалі вірші, історії, казки надихають школярів на творчість (виготовлення композиції до казки, ліплення дарів осені.

Високою змістовою насиченістю характеризуються інтегровані уроки, проведені на основі теми: «Робота з рослинними матеріалами» (трудове навчання) і тем курсу «Читання», в яких йде мова про найпоширеніші рослини свого краю ( «Зацвіли каштани», «Колосок», «Калинка», «Ялинка», «Берізонька», «Липка». Наприклад за мотивами казки «Колосок», учні в 4 класі виготовляють діорамний макет.

Теми розділу трудового навчання «Людина і природа» (трудового навчання) ефективно інтегруються з курсом «Я і Україна», учні ознайомлюються з природою рідного краю (рослинами і тваринами) і безпосередньо працюють з різноманітним природним матеріалом, виготовляючи предметні, сюжетні композиції, конструюючи з шишок, каштанів, жолудів. Вчитель може проводити екскурсії у парк, сквер одночасно ознайомлюючи учнів з рослинами і збираючи природний матеріал для практичних робіт. Інтеграція тем «Державна символіка « (курс трудове навчання і «Я і Україна» і музика), учні ознайомлюються державним прапором, гербом, гімном: аплікація паперових прапорців (1 кл.), симетричне вирізування тризубці із картону; вишивання тризубця декоративним швом (2 кл.); конструювання декоративних букв для одного рядка гімну (3 кл.); колективна розробка композиції із символами держави (4 кл.).

Тему «Культура зовнішності людини, культура одягу» 1-4 кл. (трудове навчання) можна інтегрувати з аналогічними темою курсу «Основи здоров’я», де учні дізнаються про різноманітний одяг, його призначення, як правильно за ним доглядати, яку людину називають охайною? , а також вчаться пришивати ґудзики, виготовляють декоративні прикраси, створюють одяг для ляльок, займаються дизайном власного одягу.

Ефективно інтегрувати також уроки малювання і трудового навчання при ознайомленні учнів з темами розділу «Людина і художнє довкілля» теми: «Художні техніки декоративно-ужиткового мистецтва», «Мистецтво декоративного розпису», «Умовна передача кольором поверхні матеріалу», «Писанкарство як вид народного мистецтва».

Інтегрований підхід до викладання трудового навчання у початковій школі підвищує ефективність навчально-виховного процесу, розвиває творчі здібності молодших школярів.

Розробити фрагмент інтегрованого уроку (художня праця, природознавство, музика) (2 клас).

Тема: «Прийди, весно, з радістю!»

Мета: ознайомити дітей з природними процесами, що відбуваються навесні;весняними квітами; закріпити вміння працювати з папером; навчити конструювати квіти з гофрованого паперу. Розвивати вміння висловлювати свої думки. Виховувати любов до природи і народних традицій, прекрасного, акуратність в роботі, прагнення доводити розпочату справу до кінця. Обладнання: Демонстраційний матеріал: ілюстрації «Пори року», малюнки, ілюстрації квітів, зразки квітів з гофрованого паперу, аудіо запис П.І. Чайковського «Пори року». Для індивідуального користування: гофрований кольоровий папір, ножиці, олівець, нитки, шматки дроту.

Хід уроку:1 етап. Організація учнів до уроку (налаштування на роботу, перевірка готовності до уроку).2 етап. Повідомлення теми та мети уроку. Сьогодні у нас незвичайний урок. Ми з вами будемо зиму проводжати, а весну – зустрічати. Підіб’ємо підсумки спостережень за неживою і живою природою та працею людей взимку. 3 етап. Підсумки спостережень за природою взимку. – Перед тим, як зустріти весну, ми повинні попрощатись з зимою, а також проаналізувати, що відбувалося з природою взимку. – Яка погода була протягом зими – Коли випав перший сніг? Який з місяців був найхолодніший? Яких птахів ви зустрічали зимою в нашій місцевості? Чим займаються люди взимку?

4 етап. Завдання для спостережень навесні. Прийшла весна не сама, а привела вона трьох місяців-братів. Як вони називаються? З чим пов’язане ім’я кожного місяця? Як змінюється природа з приходом весни? З давніх-давен наш народ має свої звичаї зустрічі весни. Весну радісно вітали величальними піснями, веснянками, гаївками. Символом весни у народі вважали: воду (символ багатства, добра), ведмедя (символ пробудження весни); яйце (символ сонця). Заспівали пташки. Прокинулась земля, умилась весняною водою і розкрились квіти. Квітує рідна земля. Але щоб зберегти красу квітів, треба ними милуватися, а не зривати. Гра «Відгадай квітку» (учні розповідають казки про квіти, а інші учні відгадують назви квітів: підсніжник, мати-й-мачуха, барвінок та ін.)

5 етап. Аналіз зразка виробу. Вчитель демонструє учням квіти виготовлені з гофрованого паперу. Пропонує їм визначити матеріал який необхідно для створення квітки.

6 етап. Планування трудового процесу. Учитель пояснює учням послідовність виконання роботи. 1. Вирізати з гофрованого паперу пелюстки квітів. 2. До шматка дроту прикріпити серединку квітки за допомогою ниток. 3. Зібрати квітку (по черзі закріпити пелюстки квітки навколо серединки за допомогою ниток). 4. За допомогою зеленого гофрованого паперу зробити стебельце квітки (дріт обгорнути зеленим папером і закріпити кінець за допомогою клею). Повторення правил роботи з ножицями, дротом, клеєм.

7 етап. Практична робота. Учні виконують роботу під аудіо запис П.І. Чайковського «Пори року». Під час виконання учнями квітів вчитель спостерігає за їх роботою, при необхідності надає практичну допомогу. Фізкультхвилинка проводиться в перерві практичної роботи.

8 етап. Прибирання робочих місць і підведення підсумків уроку. Після завершення роботи влаштовується виставка квітів. Що вам сподобалося на уроці? Що найбільше запам’яталось? Якщо ці ваші квіти сплести в один віночок, то разом можна йти весну закликати. Вітайте з весною один одного і бажайте добра і сонця.