Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технології.docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
114.96 Кб
Скачать

Хід уроку:

1 етап. Організація учнів до уроку (налаштування на роботу, перевірка готовності до уроку).

2 етап. Повідомлення теми та мети уроку. Наш урок має стати казковим, а для цього ви маєте бути великими майстрами. За допомогою звичайних ножиць і паперу будете створювати свою казку та удосконалювати навички зображення предметів засобами витинанки.

3 етап. Актуалізація знань та досвіду учнів. Гра «Чарівний мікрофон» (мета: з’ясувати, що діти знають про мистецтво-витинанки). Учні один одному передають мікрофон, відповідаючи на запитання вчителя: «Що таке витинанка?», «Які види витинанок ви знаєте?», «Де ми з вами вже зустрічалися з витинанками?»

4 етап. Виклад нового матеріалу. В українському мистецтві витинанки значного поширення набули в кінці ХІХ ст. Саме тоді українські хати почали прикрашати паперовими витинанками. Коли почали склити вікна, то їх стали прикрашати витинанками, в залежності від пори року і пов’язаних з нею видів праці, свят і обрядів, виготовляли тимчасові витинанки. Наприклад: збираючись сіяти, вирізали і наклеювали витинанку «Посівну», коли наставала пора збирати хліб, - «Врожайну», на весілля – «Весільну» (Вчитель демонструє різні витинанки). Тож по витинанках визначали, які саме події відбувалися в кожній оселі. Згодом, витинанками почали оздоблювати інтер’єр сільської хати: прикрашали стіни, печі, мисники (демонстрація витинанок).

Для того, щоб виготовити витинанку, спеціальних здібностей не треба було мати, тому ними захоплювалися не тільки майстри, а й звичайні люди. Також для виготовлення витинанок необхідно було мати лише папір і ножиці. Якщо витинанка втрачала свій первинний вигляд, її швидко можна було замінити на нову.

5 етап. Повторення правил техніки безпеки. Зараз ви попрацюєте в парах. Робота в парах: учні один одному розповідають як правильно користуватися ножицями, правила роботи з шаблоном, пригадують, як правильно складати папір для виготовлення симетричних витинанок.

6 етап. Аналіз зразка виробу. Вчитель демонструє шаблони дерев, пропонує школярам назвати, на які дерева вони схожі, пригадати прислів’я про дерева, загадки. «Сьогодні ви будете працювати в групах і зображувати пори року в техніці витинанки». Учні за допомогою вчителя об’єднуються в групи,. Вчитель пропонує кожній з них назвати кольори, якими б вони охарактеризували свою пору року. В цих кольорах ви і будете виконувати свої роботи. Одна з груп буде створювати композицію «Ліс узимку» (білий та синій кольори), 2 група – «Осінній день» (жовтий, жовтогарячий), 3 група «Сади цвітуть» (білий рожевий) 4 група – «Літній ранок» (зелений). Учитель демонструє учням композиції «Пори року», виконані в техніці аплікація, витинанка.

7 етап. Планування трудового процесу. Учитель нагадує учням правила виконання витинанок. Папір складається навпіл. Шаблон накладається поряд з лінією згину. Обводимо шаблон і вирізаємо отримане зображення.

8 етап. Практична робота. Учні продумують свою роботу. Виготовлення витинанок під музику «Пори року». Під час виконання учнями поставленого завдання вчитель спостерігає за роботою окремих груп, при необхідності надає практичну допомогу. Коли кожен учень виготовить свою витинанку, група створює спільну композицію на одному фоні. Фізкультхвилинка проводиться в перерві практичної роботи.

9 етап. Оцінювання і підведення підсумків уроку. Після завершення роботи група обговорює свій виріб і представляє його всьому класу. В своїй презентації учні можуть використати вірші, загадки про ту пору року, яку вони відтворили у техніці витинанки.