Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_BZhD.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать

План підприємства щодо захисту робітників і службовців від надзвичайних ситуацій, запобігання, реагування та ліквідації їх наслідків

План складається з текстової частини і додатків. Текстова частина плану складається з двох розділів.

Розділ 1.Висновки з оцінки можливої обстановки на об’єкті при виникненні великих виробничих аварій, катастроф і стихійних лих.

Зміст, перелік можливих великих аварій, катастроф і стихійних лих для даного об’єкту висновки з оцінки обстановки, що може скластися на об’єкті при виникненні великих виробничих аварій, катастроф і стихійних лих.

Розділ 2.Виконання заходів при загрозі і виникненні великих виробничих аварій, катастроф і стихійних лих на об’єкті.

1. Заходи при загрозі виникнення великих виробничих аварій, катастроф і стихійних лих: оповіщення керівного складу формувань цивільної оборони, працюючих і населення; ознайомлення з інформацією вищих органів; порядок приведення до готовності сил і засобів для рятувальних робіт; організація прискореного проведення інженерно-технічних заходів, пов’язаних зі зміцненням існуючих або будівництвом нових інженерних споруд, захистом населення, виробничих фондів, матеріальних цінностей.

2. Заходи при виникненні великих виробничих аварій, катастроф і стихійних лих: порядок повідомлення керівного складу, формувань, працюючих про аварію, яка трапилася, і доведення інфор­мації до вищих органів цивільної оборони; організація розвідки і спостереження на об’єкті, де виникла аварія; організація дозиметричного і хімічного контролю; порядок приведення в готовність сил і засобів, призначених для проведення рятувальних і невідкладних робіт; організація медичного забезпечення; вжиття заходів для безаварійної зупинки виробництва; приведення у готовність захисних споруд; організація укриття населення; видача засобів індивідуального захисту; організація евакозаходів; забезпечення дії рятувальних сил (вид забезпечення); організація взаємодії з надзвичайною комісією, місцевим територіальним штабом цивільної оборони, формуваннями і військовими частинами.

3. Організація управління: порядок переходу штабу цивільної оборони в пункт управління, термін підготовки пунктів управління до роботи; організація зв’язку з підрозділами, вищими органами управління; порядок подання донесень у вищі територіальні та галузеві органи.

Повідомлення населення про загрозу небезпечної аварії, стихійного лиха проводиться ЗМІ (радіо, телебачення і ін.) спеціальними сигналами (гудки, сирени) з метою не допустити загибелі людей, забезпечити їм нормальні умови життєдіяльності у надзвичайній ситуації.

Система повідомлення та інформаційного забезпечення створюється завчасно в усіх ланках пунктів управління. Основу її складає автоматизована система централізованого повідомлення мереж зв’язку та радіомовлення, а також спеціальних засобів попередження про стихійні лиха, аварії чи катастрофи або виникнення безпосередньої небезпеки хімічного, радіаційного, біологічного, або іншого забруднення чи зараження території і прийняття відповідних заходів захисту.

Інформація та повідомлення населення про загрозу виникнен­ня надзвичайної ситуації і порядок дії в цих обставинах покладається на штаб цивільної оборони, відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Сигнали, передані вищим штабом, повинні дублюватися всіма підпорядкованими штабами ЦО. Дублювати сигнали на об’єктах і в селах можна за допомогою місцевого радіотрансляційного вузла, гудків підприємств, сирен транспорту, ударами у дзвони, рейки і ін.

Ці сигнали подаються для того, щоб населення своєчасно ввімкнуло радіо і телевізори в приміщеннях, на підприємствах та інших закладах, та прослухало повідомлення про дії та поради як поводитися в тій чи іншій ситуації.

Завдання до роботи

  1. Дати визначення та розкрити суть поняття „Надзвичайна ситуація”.

  2. Назвати класифікацію та рівні НС.

  3. Ознайомитися з вимогами до систем сповіщення, зв’язку, медичного та санітарно-епідемічного нагляду.

  4. Планування заходів забезпечення безпеки життєдіяльності.

  5. Визначити вимоги до організації, життєзабезпечення населення в надзвичайних ситуаціях. Прийоми та способи проведення рятувальних робіт.

  6. Назвати порядок ліквідації наслідків НС. Дезактивація, дегазація, дезінфекція.

  7. Скласти звіт до роботи.

Питання для обговорення:

  1. Протирадіаційний захист населення в надзвичайних ситуаціях.

  2. Протибактеріологічний захист населення в надзвичайних ситуаціях.

Література

  1. Желібо Є.П. та інші. Безпека життєдіяльності. – К.: Каравела, 2005.

  2. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини. – Львів: Львівський банківський коледж, 1998. – 192 с.

  3. Лаптев А.А. Охорона та оптимізація навколишнього середовища. – К., 1990.

  4. Назаров А.К. Теоретические основы безопасности жизнедеятельности: Учебное пособие. – Курган: Изд–во КМИ, 1993. – 120 с.

  5. Пістун І.П. та ін. Курс лекцій з безпеки життєдіяльності. – Львів: Сполом. 1997.– 224 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]