Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц.1 (ІІ к).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

4. Підготовка організаторів і суддів із складу учнів

Кожна гра потребує об’єктивного суддівства. Гра втратить свою педагогічну цінність, якщо уважно і строго не спостерігати за виконанням її правил. Спостерігаючи за виконанням правил, керівник за допомогою педагогічних прийомів керує навчанням і вихованням. Суддя слідкує за правильним виконанням прийомів у грі, що сприяє поліпшенню техніки гри і в цілому збільшує інтерес до гри.

Більшість рухливих ігор важко організувати і проводити без помічників і суддів. Це особливо важливо на уроках фізичної культури, коли час на проведення гри обмежено і в зв’язку з цим її організація повинна бути чіткою і швидкою.

Помічники і судді призначаються з числа учнів, звільнених за станом здоров’я від виконання фізичних вправ середньої та великої інтенсивності, для яких фізичне навантаження даної гри протипоказане. Якщо таких учнів немає, то помічників і суддів призначають з числа гравців.

При повторенні гри їх слід заміняти іншими гравцями.

Кількість помічників та суддів у грі залежить від її характеру, кількості груп або команд і розмірів майданчика. Вони допомагають учителю в роздачі або встановлені інвентарю, слідкують за додержанням правил гри, ведуть підрахунок очок та інше.

Виконання обов’язків помічників, суддів, капітанів команд прищеплює дітям організаторські навички. Надалі ці учні можуть самостійно організовувати та проводити рухливі ігри.