Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц.1 (ІІ к).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

2.3. Групах подовженого дня

У групах і класах шкіл з подовженим днем передбачено перебування дітей на повітрі до 2 – 2,5 год. В цей час наряду з іншими заняттями проводять і рухливі ігри на майданчиках, у парках, у шкільному дворі й так далі. Так як часу вистачає, то можлива організація ігор з великим та складними змістом.

Проводить заняття іграми у своєму класі вихователь.

Рухливі ігри з учнями І –ІV класів можна проводити три рази на тиждень, як правило. Після приготовлення домашніх завдань по загальноосвітнім предметам. Ігри повинні бути відомі учням з уроків фізичної культури або ж бути схожими.

В одному занятті можна проводити до трьох ігор. Спочатку дітям пропонують гру яка потребує значної уваги, точності рухів, але яка не пов’язана з великою витратою сил (наприклад «Заєць без лігва»). Потім дається гра де дітям потрібно багато бігати, стрибати, кидати і ловити м’яч, проявляти ініціативу, дружно діяти (наприклад «Лапта», «Перестрілка». На при кінці заняття – гра на спостережливість і орієнтування (наприклад "Пряткі"," До своїх прапорців", "Хто підходив?").

Можна організовувати один раз на тиждень ігрові вправи. На кожному занятті краще проводити по декілька ігрових вправ (одне з бігом, друге з стрибками, третє з метанням).

З учнями V – VІІІ класів заняття іграми можуть бути організовані два рази на тиждень. На одному занятті можна провести спочатку рухливу гру, а потім одну з спрощених спортивних ігор. Бажано, щоб рухлива гра включала прийоми та дії, які близькі до технічних прийомів та дій той чи іншої спортивної гри (наприклад "Не давай м’яча водячому" включає дії які характерні для баскетболу. Якщо дітей велика кількість (30 - 40), то гру можна проводити розділив учнів на 2-3 групи, які будуть грати самостійно у різних місцях.

Учні V – VІІІ класів, особливо хлопчики, люблять ігри, в яких можна помірятися силою або позмагатися у спритності ("Виштовхни з кола", "Бій півнів").

Ігри повинно закінчувати за 3-4 хвилини до початку уроку.

Для прогулянок та екскурсій можна використовувати час якій відводиться на шкільний подовжений день, переважно у передвихідні та передсвяткові дні. Прогулянки та екскурсії можуть поєднуватися з рухливими іграми на місцевості.

3. Шкільні змагання з рухливих ігор

Змагання по рухливим іграм серед школярів повинні, перш за все, сприяти укріпленню їх здоров'я, нормальному фізичному розвитку і росту фізичної підготовленості. Такі змагання сприяють залученню школярів до систематичних занять фізичною культурою, допомагають засвоювати навчальну програму по фізичній культурі у школі, підготовці до занять різними видами спорту у майбутньому.

Центром по організації змагань з рухливих ігор являється школа.

Змагання можуть проводитися у класі, між класами, на першість школи, с заліком по таким віковим групам: 6-7 років, 8-9, 10-11, 12-13 і 14-15 років. Ігри можуть проводитися однакові для всіх вікових груп, але відрізнятися за правилами і умовами організації.

Ігри на особисту першість, командні. Команди з окремим або змішаним складом за статтю (однакова кількість хлопчиків та дівчаток), склад по 6-8 чоловік.