Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб прак ТКМ 1 лр ІІ.doc
Скачиваний:
309
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

Література

1. Алаи С.И. и др. Технология конструкционных материалов. - М: Просвещение, 1986. - 383 С.

2. Материаловедение /Под ред. Б.Н. Арзамасова. - М.: Машиностроение, 1986. - 383 С.

3. Самохоцкий А.И. Лабораторные работы по металловедению и термической обработке металлов. -М.: Машиностроение, 1981. - 175 С.

4. Рудин Д.Ф. Технологія металів та інших конструкційних матеріалів. - К.: Вища школа, 1975. -156 С.

5. Справочник по практическому металловедению. - К.: Техника, 1984.-134 С.

Завдання до роботи

  1. Визначити твердість зразків сталі 20,45 і У7 та чавуну.

  2. Навчитись вимірювати твердість зразків шкільним твердоміром ПИМ (перевіряйте результати вимірювання різними методами).

  3. Скласти звіт про роботу.

  4. При складані звіту про роботу можна скористатися такими таблицями.

Таблиця1.1Результати вимірювання методом Роквела

п/п

Матеріал зразка

Шкала

Твердість

Твердість по

Бринелю в МПа

Перше

Друге

Третє

Середнє

Таблиця 1.2. Результати вимірювання методом Бринеля

Матеріал зразка

Діаметр кульки та навантаження

Діаметр відбитка у взаємоперпендикулярних напрямках

Твердість зразка

1

2

Середній

Додаток для самостійної роботи Прилад для вимірювання твердості тк- 2

Прилад ТК–2 настільного типу призначений для визначення твердості металів за методом вдавлювання алмазного конусу або стальної кульки під дією заданого навантаження протягом певного часу. В конструкцію приладу входять такі основні механізми, які встановлені в чавунній відлитій станині закритого типу 1 (рис.1).

  1. Важільний пристрій для утворення випробувального навантаження і вимірювання глибини відбитка за допомогою індикатора 19.

  2. Привід приладу 3 з електродвигуном змінного однофазного струму на 220 В.

  3. Механізм підйому 2 із змінними столами для установки виробу.

  4. Шток 30, завдяки якому здійснюється прикладення і зняття навантаження.

В приладі застосований механізм навантаження важільного типу з передаточним відношенням 1:24, розташований у верхній частині станини.

Механізм навантаження складається :

а) з підвіски 28 з вантажами 29, що забезпечує з допомогою важіля 27 створення необхідного навантаження ;

б) малого вимірювального важіля 23, який збільшує хід індикатора 25;

в) шпінделя 18, на кінці якого з допомогою гвинта 13 закріплюється оправка 12 з кулькою або алмазним конусом ;

г) пружини 17, яка служить для створення попереднього навантаження (10 кг).

При проведенні випробувань виріб, встановлений на столі приладу, упирається в алмазний конус (або стальну кульку) і, стискуючи пружину, виводить шпіндель із конусного гнізда. Верхня частина шпінделя має напрям у вигляді плаваючої підвіски 20.Таким чином впровадження алмазного конуса (або кульки) у виріб під заданим навантаженням відбувається без тертя, якщо знехтувати незначним тертям в призмах механізму навантаження. Обмежувач 14 дозволяє прикладати попереднє навантаження без спостереження за показами індикатора.

Рис. .1.1 Прилад для вимірювання твердості ТК- 2

Рис. 1.1 Прилад для вимірювання твердості ТК- 2

Точна установка індикатора на нуль відбувається за допомогою барабану 9, який установлений в механізмі підйому, і тросиком 26, який закріплений на ранті індикатора.

Кінцева установка величини попереднього навантаження (10 кг) відбувається за допомогою вантажа 24, який закріплений на вимірювальному важелі. Пружина 17 забезпечує одночасно установку шпінделя відносно конусного гнізда, яке розташоване в направляючій втулці 15.

Весь процес вимірювання здійснюється за допомогою приводу 3, який працює від конденсаторного однофазного двигуна типу ДВА –У3 220В. Механізм приводу складається з двохступеневого черв’ячного редуктора і робочих кулачків 6 і 7, профіль яких розрахований на проведення випробувань як нормальної тривалості цикла випробувань (ЧС) при положенні ручки показчика проти букви “Н”, так і прискореного циклу випробувань (2 АС), при положенні ручки показника проти букви “У”.

Електродвигун приладу працює неперевно і відключається за допомогою тумблера 31, тільки при тривалих перервах в роботі приладу.

Виключення кулачків відбувається за допомогою храпового механізму 34 і 35, управління роботою якого здійснюється за допомогою клавіші 4. По закінченні циклу вимірювань кулачковий блок автоматично відключається і фіксується у початковому положенні роликом, який встановлений у фіксаторі, що має натяжну пружину.

У випадку різкого опускання підвіски 28 з вантажами 29 необхідно зняти кришку з правої сторони приладу і підтягувати гайку з накаткою до тих пір, поки не припиниться опускання.

Включення механізму приводу відбувається так: натискуємо клавішу 4 внизу через подовжувач 5 піднімається заскочка 33 і звільняється собачка 34, яка при цьому входить в зацеплення 3 храповим колесом 35 кулачкового блоку.

При повороті кулачкового блоку на один оберт собачка 34 упирається своїм хвостиком в заскочку і виходить із зацеплення з храповим колесом 35. Передача від механізму приводу до вантажного важеля здійснюється за допомогою штока 30, в нижній частині якого встановлена обойма з двома роликами, які змонтовані в поворотній вилці. Підключення штоку до одного із робочих кулачків відбувається поворотом ручки 36, яка керує підключенням відповідного ролика.

Механізм підйому складається з гвинта, маховика 10, направляючої втулки і змінного столу 11 і служить для підйому і опускання виробу, твердість якого вимірюється.