Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб прак ТКМ лр 14 ІІ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 14 вивчення макро- та мікроструктури деревини

Мета роботи: Вивчити будову деревини хвойних та листяних порід методом мікроскопічного аналізу. При виконанні роботи треба отримати такі знання та уміння:

Знання - будова дерева;

- будова деревини хвойних та листяних порід;

- мікроскопічна будова деревини;

- фізичні та механічні властивості деревини;

- дефекти деревини.

Уміння - розрізняти різні види деревини за зовнішнім виглядом.

Обладнання та матеріали: мікроскоп біологічний, зразки різних порід деревини.

Короткі теоретичні відомості

Мікроскопічна будова деревини значно впливає на її фізико-хімічні властивості, а мікроскопічний аналіз дає, можливість точно визначити її породу. Для мікроаналізу - виготовляють зразки - зрізи (товщиною 10-15мк) деревини, тобто сукупність кліткових стінок.

Мікробудову деревини вивчають, використовуючи основні перерізи поперечний, тангенціальний і радіальний. Для цього найчастіше використовують типові породи деревин сосну (хвойна .порода), дуб (кільцепористі листяні), березу (розсіянопористі листяні).

Дослідження деревини під мікроскопом показує, що вона складається з дрібних частинок - кліток, переважно (90- 98%) мертвих. Рослинна клітка має дуже тонку прозору оболонку, всередині якої знаходиться протопласт, який складається з протоплазми та ядра. Клітинна оболонка складається з органічної речовини - клітчатки (целюлози).

По мірі розвитку розміри, склад та будова оболонки кліток суттєво змінюється. Найбільш часто відбувається одерев’яніння та опробкування. У процесі росту кліток оболонки стають товщими, але при цьому залишаються нетовсті місця, які називають порами. Пори служать для проведення води з розчиненими поживними речовинами з однієї клітини в іншу.

Види кліток деревини. Клітки, що складають деревину різновидні за формою і величиною. Розрізняють два основних види клітин:

  • клітини з довжиною волокон 0,5-3 мм, діаметром 0,01-0,05 мм із загостреними кінцями - прозенхимні;

  • клітини менших розмірів, які мають вигляд багатогранної призми з приблизно однаковими розмірами сторін (0,01-0,1 мм) - паренхимні. Паренхимні клітини служать для відкладання запасних поживних речовин.

Органічні поживні речовини у вигляді крохмалю, жирів та інших речовин накопичуються та зберігаються в цих клітинах до весни, а весною вони направляються в крону дерева для утворення листя. Ряди запасаючих кліток розташовані у дерева по радіусу та входять у склад серцевинних променів. Кількість їх у загальному об'ємі деревини незначна: у хвойних порід -1-2%, у листяних - 2-15%.

Основна маса деревини усіх порід складається з кліток прозенхимних, які у залежності від виконуваних ними життєвих функцій розділяються на провідні та опорні (механічні). Провідні клітини у дерева служать для проведення з ґрунту в крону води з розчиненими мінеральними речовинами. Опорні клітини створюють механічну міцність деревини.

Тканини деревини. Клітки однакової будови, які виконують одні й ті функції, утворюють тканини деревини. У відповідності з призначенням клітини поділяють на запасаючі, провідні, механічні (опорні) та покровні.

Запасаючі тканини складаються з коротких запасаючих клітин та служать для накопичення та збереження поживних речовин. Провідні, судинні тканини складаються з витягнутих тонкостінних клітин з широкими внутрішніми просвітами.

Клітини розташовані одна над іншою і утворюють судини - трубки, через які волога, всмоктана корінням, проходить до листя. Довжина судин у середньому дорівнює 100 мм. У деяких порід (наприклад, у дуба) судини досягають 2-3 м. Діаметр судин коливається від сотих долей міліметра до 0,5 мм. Покровні тканини знаходяться у корі і виконують захисну роль.

Будова деревини хвойних порід. Деревина хвойних порід відрізняється порівняною простотою та правильністю будови. Основну її масу (90-95%) складають розташовані радіальними рядами витягнуті клітини з косозрізаними кінцями - трахеї. Більш детально з будовою деревини хвойних порід можна ознайомитись використовуючи лабораторний практикум (5).

Будова деревини листяних порід. У порівнянні з хвойними листяні дерева мають більш складну будову. Основний об'єм деревини складають судини і трахеї, волокна лібриформи, паренхимні клітини. Більш детально з будовою деревини листяних порід можна ознайомитись за допомогою лабораторного практикуму (5).