Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_1.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

3.Тропізми, інстинкти, навички, практичний інтелект тварин.

Реакція у простих живих істот, відбувається у формі тропізму.

Тропізм - це здатність реагувати своєрідними рухами по відношенню до біологічно значущих чинників.

Фототропізм (рух рослин під впливом світла), тобто рослина активно тільки по відношенню до безпосередньо впливає біологічним подразнень.

На етапі тваринного життя виникає чутливість.

Чутливість - це здатність живого організму сприймати подразники, що володіють сигнальної функцією по відношенню до біологічно значимим подразником-лям.

Тварини здатні вловлювати ознаки предметів, які мають сигнальне значення (якщо є запах, значить, є їжа).

У тварин розвиваються органи почуттів, вони здатні відображати набагато більше впливів, ніж рослини. У них з'являється тенденція до активного орієнтування в середовищі, починають утворюватися тимчасові зв'язки.

Інстинкти.

У багатоклітинних організмів виникає нервова система, завдяки якій організм починає функціонувати як єдине ціле.

У тварин з гангліозною системою з'являється ЦНС (дощові черв'яки), з’являють складні форми поведінки. Дощовий черв'як затаскує листочок тонким кінцем.

Інстинкт - це спадково закладені форми поведінки однакові у всіх представників даного виду, з якими дана тварина народжується.

Інстинкти можуть бути дуже складними (наприклад перельоти птахів).

Характеристика інстинкту:

Інстинкти добре пристосованих до постійних (мало-мінливим) умов життя даного виду. Інстинктивні форми утворюються в результаті природного відбору. Інстинкти найбільш характерні для комах (вони відрізняються тривалістю життя і великою плодючістю). Інстинкт включається певними сигналами, до яких тварина володіє природженою чутливістю.

Пусковий сигнал часто дуже простий. Програма інстинкту може бути дуже складною (для жаби сигнал - мелькання дрібних предметів).

Поведінка тварин запускається елементарним відображенням властивостей предметів і явищ. Це відповідно стадії сенсорної психіки, тобто стадії відчуттів.

Інстинкт в нестандартних ситуаціях або швидко мінливих умовах, становиться абсолютно непридатним.

Навичка (індивідуальна придбана форма поведінки). Народження невеликого числа дитинчат у вищих тварин (особливо ссавці) у порівнянні з низшими тваринами передбачає більш гнучкі форми поведінки, для того щоб вижити.

У вищих хребетних змінюється форма відображення, у них з'являється предметне сприйняття (перцептивна психіка), тобто вони здатні відображати предмети в цілому. Це пов'язано з розвитком кори головного мозку, у них з'являються навички та індивідуально-мінливі форми поведінки.

Це проявляється в відстрочених реакціях:

- Тварини здатні зберігати образ зовнішньої дійсності;

- Утворення умовних рефлексів;

- Навички формуються на основі умов середовища для формування. Ці навички приходять від інших представників виду і вимагають тренування.

Інтелектуальне поведінка тварин з'являється у вищих ссавців (людиноподібні мавпи, дельфіни, кішки).

Ці тварини здатні відображати зв'язок між предметами і явищами. Вони здатні вирішувати наочно-дієві завдання, використовувати зброю, вирішити двухфазовість завдання. рішення приходить шляхом інсайхта (раптове осяяння) тварини, без потреби мислити.

Мавпи можуть відкривати за допомогою дроту замок, мавпи здатні використовувати знакові системи, але не здатні до узагальнення, вони здатні використовувати тільки свій власний досвід, передати його іншим мавпам вони не можуть.

  1. Свідомість та її структура.

Свідомість – це вища, властива лише людині, форма суспільного відображення об’єктивних стійких властивостей та закономірностей довкілля, формування внутрішньої моделі світу, в результаті чого досягається пізнання та перетворення оточуючої дійсності.

Структура свідомості:

1. Відображення навколишнього світу за допомогою пізнавальних процесів (відчуття, сприймання, пам’ять, мислення, уява). Порушення діяльності цих пізнавальних процесів призводить до розладу свідомості.

2. Розрізнення суб’єкта та об’єкта. Це розрізнення «я» та «не-я», яке відбувається в процесі формування самосвідомості.

3. Забезпечення цілеутворюючої діяльності. Людина розкриває причинно-наслідкові зв’язки, ставить перед собою мету, приймає вольові рішення.

4. Наявність емоційно-оцінних ставлень до дійсності, інших людей, до самої себе. Це визначається системою почуттів людини як стабільних ставлень до дійсності.

Несвідомі психічні явища – це сукупність психічних явищ, станів і дій, відсутніх у свідомості людини, що лежать поза сферою розуму, непідзвітні їй принаймні в даний момент, та не піддаються контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]