Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_1.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

60. Поняття про темперамент.

Темперамент - це ті природжені особливості людини, які обумовлюють динамічні характеристики інтенсивності і швидкості реагування, ступеня емоційної збудливості і врівноваженості, особливості пристосування до навколишнього середовища.

Одне з основних властивостей вищої нервової діяльності - рухливість нервових процесів. Рухливість нервової системи характеризується швидкістю зміни процесів збудження і гальмування, швидкістю виникнення і припинення їх (коли цього вимагають умови життя), швидкістю руху нервових процесів (іррадіації і концентрації), швидкістю появи нервового процесу у відповідь на роздратування, швидкістю утворення нових умовних зв'язків, вироблення та динамічного стереотипу.

Комбінації зазначених властивостей нервових процесів збудження і гальмування були покладені в основу визначення типу вищої нервової діяльності. Залежно від поєднання сили, рухливості і врівноваженості процесів збудження і гальмування розрізняють чотири основні типи вищої нервової діяльності.

Слабкий тип. Представники слабкого типу нервової системи не можуть витримувати сильні, тривалі і концентровані подразники. Слабкими є процеси гальмування і збудження. При дії сильних подразників затримується вироблення умовних рефлексів. Поряд з цим відзначається висока чутливість (тобто низький поріг) на дії подразників.

Сильний врівноважений тип. Різні сильної нервовою системою, він характеризується неврівноваженістю основних нервових процесів - переважанням процесів збудження над процесами гальмування.

Сильний урівноважений рухливий тип. Процеси гальмування і збудження такі й урівноважені, але швидкість, рухливість їх, швидка змінюваність нервових процесів ведуть до відносної нестійкості нервових зв'язків.

Сильний урівноважений інертний тип. Сильні й урівноважені нервові процеси відрізняються малою рухливістю. Представники цього типу зовні завжди спокійні, рівні, важко збудливі.

Тип вищої нервової діяльності відноситься до природних вищим даними, це вроджена властивість нервової системи. На даній фізіологічної основі можуть утворитися різні системи умовних зв'язків, тобто в процесі життя ці умовні зв'язку будуть різна формуватися в різних людей: у цьому і буде проявлятися тип вищої нервової діяльності. Темперамент і є прояв типу вищої нервової діяльності у діяльності, поведінці людини.

Особливості психічної діяльності, що визначають його вчинки, поведінку, звички, інтереси, знання, формуються в процесі індивідуального життя людини, в процесі виховання. Тип вищої нервової діяльності надає своєрідність поведінки людини, накладає характерний відбиток на весь вигляд людини - визначає рухливість його психічних процесів, їх стійкість, але не визначає ні поведінки, ні вчинків людини, і його переконань, ні моральних устоїв.

61. Компоненти темпераменту.

Під темпераментом варто розуміти індивідуально своєрідні властивості психіки, що визначають динаміку психічної діяльності людини, що однаково виявляючись у різноманітній діяльності незалежно від її змісту. цілей, мотивів, залишаються постійними в зрілому віці і у взаємозв'язку характеризують тип темпераменту.

Аналіз внутрішньої структури темпераменту представляє значних труднощів, обумовлені відсутністю в темпераменту (у його звичайних психологічних характеристиках) єдиного змісту і єдиної системи зовнішніх проявів. Спроби такого аналізу приводять до виділення трьох головних, ведучих, компонентів темпераменту, що відносяться до сфер загальної активності індивіда, його моторики і його емоційності. Кожний з цих компонентів, у свою чергу, має досить складну багатомірну будівлю і різні форми психологічного прояву.

Особливе значення в структурі темпераменту має той його компонент, що позначається як загальна психічна активність індивіда. Сутність психічної активності полягає в прагнення особистості до самовираження, ефективному освоєнню і перетворенню зовнішньої дійсності; звичайно при цьому напрямок, якість і рівень реалізації цих тенденцій визначається іншими особливостями особистості: її інтелектуальними і характерологічними особливостями, комплексом її відносин і мотивів. Ступінь активності поширюється від млявості, інертності і пасивного споглядання на одному полюсі до вищого ступеня енергії, могутньої стрімкості дій і постійного підйому - на іншому.

До групи якостей, що складають перший компонент темпераменту, упритул примикає група якостей, що складають другий - руховий, або моторний компонент, що веде роль у якому грають якості, зв'язані з функцією рухового (і спеціального мовного апарата). Серед динамічних якостей рухового компонента варто виділити такі, як швидкість, сила, різкість, ритм, амплітуда і ряд інших ознак м'язового руху. Сукупність особливостей м'язової і мовної моторики складає ту грань темпераменту, що легше інших піддається спостереженню й оцінці і тому часто є основою для судження про темперамент їхнього носія [3, с. 66].

Третім основним компонентом темпераменту є “емоційність“, що представляє собою великий комплекс властивостей і якостей, що характеризують особливості виникнення, протікання і припинення різноманітних почуттів, афектів і настроїв. У порівнянні з іншими складовими частинами темпераменту цей компонент найбільш складний і володіє розгалуженою власною структурою. Як основні характеристики “емоційності” виділяють вразливість. Імпульсивність і емоційну лабільність. Вразливість виражає афективну сприйнятливість суб'єкта, чуйність його до емоційних впливів, здатність його знайти ґрунт для емоційної реакції там, де для інших такого ґрунту не існує.

Основні компоненти темпераменту утворять в актах людського поводження та своєрідна єдність спонукання, дії і переживання, що дозволяє говорити про цілісність проявів темпераменту і дає можливість відносно чітко обмежити темперамент від інших психічних утворень особистості - її спрямованості, характеру. здібностей і ін.

  1. Характеристика Вашого темпераменту.

Я відношуся до сангвінічного типу темпераменту.

Для мене характерна висока лабільність, легко утворюються умовні рефлекси, вони точні та міцні. Я легко збуджуюся, і здатен легко загальмуватись. Для мене характерна висока продуктивність діяльності, однак якщо я втрачаю інтерес, то можу відмовитись від діяльності або нудьгувати. Я дуже рухливий, легко пристосовуюся до нових умов, швидко знаходжу контакт з іншими людьми, я виражений екстраверт, відповідно, маю широке коло друзів, життєрадісний, оптимістичний. Для мене характерний гнучкий розум, легко переключаю увагу, засвоюю нове.

Риси сангвінічного темпераменту проявляються залежно від спрямованості особистості, тому за відсутності серйозних інтересів такі люди поверхові та легковажні.

  1. Теорії темпераменту.

Темперамент (від лат. суміш, співвідношення) – сукупність вроджених індивідуальних особливостей людини, які обумовлюють динамічні характеристики інтенсивності, швидкості реагування, міри емоційності збудливості та врівноваженості, а також особливості пристосування до оточуючого середовища.

Теорії темпераменту:

1. Гуморальні теорії (від лат. гумор – рідина). Відмінності між людьми зумовлені різним співвідношенням основних видів рідин в організмі. Як вважали античні засновники цієї теорії, якщо переважає кров, то людина – сангвінік, якщо переважає слиз (флегма) – флегматик, якщо переважає жовта жовч – холерик, якщо чорна жовч – меланхолік. Оптимальне співвідношення цих рідин визначає здоров’я, а непропорційність співвідношення – хвороби.

2. Конституційні теорії. Засновник – Кречмер, 1921р, її основна думка: люди з певним типом будови тіла мають певні психічні особливості і схильність до психічних захворювань. Лептосоматик (астенік, слабкий тілом) – для таких людей характерна тендітна будова тіла, високий зріст, витягнуте обличчя, довгий ніс, вузькі плечі, довгі худі кінцівці. Пікнік (від грец. товстий, повний) – велика кількість жирової тканини, надмірна повнота, малий або середній зріст, великий живіт, кругла голова, коротка шия. Атлетик – добре розвинена мускулатура, міцна будова тіла, високий або середній зріст, випуклі кістки обличчя. Диспластик – будова тіла безформна, неправильна. Кречмер стверджував, що у здорових людей існує залежність між будовою тіла та певними психічними якостями, і вирізнив такі три типи темпераменту: шизотимік – для осіб з астенічною будовою тіла, для них характерна схильність до інтелектуальних видів діяльності, слабкість нервової системи, знижена фізична витривалість; циклотимік – пікнік, для нього характерна певна циклічність у прояві психічних якостей (бадьорість – пасивність); іксотимік – атлетик, для нього характерна схильність до фізичних навантажень, сильна нервова система, висока адаптивність до умов.

3. Теорії залежності темпераменту від типу ВНД. Основоположник – Павлов. Він визначив фундаментальні властивості нервових процесів, які лежать в основі темпераменту: сила нервової системи (визначає працездатність, особливості перебігу збудження та гальмування, здатність витримувати навантаження), врівноваженість нервових процесів (це баланс між процесами збудження та гальмування), рухливість нервових процесів (швидкість зміни збудження та гальмування. Протилежною рухливості є інертність нервових процесів, яка потребує більше часу чи зусиль для переходу від одного процесу до іншого).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]