Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсачь гидравлика.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
746.12 Кб
Скачать

2. Спряження б'єфів при нерівномірному русі

Гідротехнічні споруди і різка зміна похилу дна поділяють русло на верхній та нижній б'єфи. У місцях сполучення б'єфів має місце нерівномірний рух. Як відомо, він здійснюється за допомогою відповідних форм кривих вільної поверхні потоку. Так, при і0< ікрмаємо криві типу Іа, Iб, Iв (рис. З.а), а при >,- IIа, IIб, IIв (рис. З.б).

При виконанні цієї розрахунково-графічної роботи визначають форму та тип вільних поверхонь потоку у прямокутному руслі, що складається з трьох ділянок з різними похилами (друга ділянка вважається досить довгою, такою, щоб на ній встановився рівномірний рух); малюють схему сполучення з зазначенням типів кривих вільної поверхні.

Рис. 3. Типи кривих вільної поверхні

2.1. Порядок виконання робота

2.1.1. Вибирають вихідні дані (табл. 2). Витрата.

2.1.2. Визначають критичну глибину у руслі:

2.1.3. Розраховують значення критичного похилу:

Значення знаходять по

Де:

2.1.4. Порівнюючи значення критичного похилу з вихідними, встановлюють стан потоку і взаємне розташування ліній критичної і побутової глибини на всіх ділянках русла. Якщо і0> ікр, то h0<hкр; якщо іа< ікр, то h0>hкр.

2.1.5. Визначають форму та тип кривих вільних поверхонь потоку на ділянках з нерівномірним рухом. Креслять схему спряження потоку з вказівкою типів кривих вільної поверхні потоку.

Таблиця 2

Параметри

b

Значення

3. Гідралічний розрахунок швидкотоку.

Швидкоток - це русло з похилом дна більшим за критичний і0> ікр(рис. 4). Внаслідок цього на швидкотоці рух потоку має місце з глибиною, меншою за критичну, стан потоку - бурхливий. При великих швидкостях потоку частки повітря перемішуються з водою і потік стає двофазним. Збільшення об'єму води (за рахунок повітря) приводить до збільшення глибин у живих перетинах. Це збільшення глибин враховується заміною (у розрахунках) на більший коефіцієнт шорсткості русла. Для правильного визначення побутової глибини на швидкотоці коефіцієнт шорсткості п повинен бути збільшений в а разів в залежності від похилу. Розрахунковий коефіцієнт шорсткості па= а-п, де а –коефіцієнт аерації, залежний від похилу дна русла:

0- 0,1

0,1-0,2

0,2-0,4

0,4-0,5

а

1,0

1,33

0,33-2,0

2,0-3,33

3.1. Порядок виконання роботи

3.1.1. Вибирають вихідні дані (табл. 3). Q

Таблиця З

Параметр

0,050

Значення

3.1.2. Приймають вхідну, вихідну ділянки та лоток швидкотоку, зробленими з бетону.

3.1.3. Визначають ширину швидкотоку за формулою Ю.М.Даденкова:

b= 0,765

3.1.4. Визначають критичну та побутову (будь-якимспособом) глибини.

Визначаємо побутову глибину способом, що ґрунтується на застосуванні

«показникового закону»

1.2.2.Маючи розрахункове значення витратної характеристики К0, обчислюють побутову глибину протікання води у руслі водотоку за формулою:

і =

hпоч= hкр

hкін= hо

і

і1-2 =

, отже hкін = hо

hнб

d=

де