Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
II.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
68.61 Кб
Скачать

2.2. Роль бюджету в розвитку держави.

Бюджет як фінансовий план відіграє важливу роль у діяльності держави. Він визначає її можливості, пріоритети, форми реалізації закріплених за державою функцій; спрямовує фінансову діяльність держави, робить її конкретною та фінансово забезпеченою. З матеріального боку бюджет – централізований грошовий фонд держави.

Поступово категорія "бюджет" набула поширення. Під бюджетом стали розуміти план доходів і видатків держави, розглянутий і затверджений законодавчим органом, майже всі країни почали його оприлюднювати.

Базовим джерелом нормативного регулювання бюджету є Конституція України. Законодавчо відносини з приводу складання, розгляду звітів про виконання та контролю за виконанням державного бюджету регулює Бюджетний кодекс України, прийнятий 8 липня 2010 р. N 2456-VI. Детальні бюджетні відносини протягом визначального періоду встановлює Закон України “Про Державний бюджет України”. Порядок встановлення та витрачання коштів бюджету має економічне, соціальне та політичне значення для розвитку держави.

При характеристиці економічного значення державного бюджету варто звернути увагу на співвідношення доходів та видатків, їх структуру, склад окремих статей та їх цільове призначення.

Особливо варто підкреслити соціальне значення бюджету. Наприклад, саме законодавством про бюджет на поточний рік встановлюється забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” та “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах відповідно до Закону України “Про дошкільну освіту”.

Відповідно до цього документу встановлюється:

- обсяг допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трьох років;

- величина одноразової допомоги при народженні дитини;

- обсяг державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

- рівень нарахування страхової суми з державного обов’язкового страхування військовослужбовців згідно із ст. 16 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”;

- інший перелік сум соціальної допомоги та платежів.

Наприклад, у Донецькій області за рахунок бюджету продовжується спорудження шпиталю для інвалідів ВВВ, дитячого оздоровчого табору для дітей-сиріт, будинку-інтернату для осіб похилого віку й інвалідів у м. Горлівка. Проводиться реконструкція школи олімпійського резерву. Особливе значення приділяється газифікації сільських населених пунктів, здійснюється зведення житла для військовослужбовців, а також об’єктів охорони здоров’я.

Отже, державний бюджет потребує насамперед чіткого правового оформлення, оскільки він тісно пов'язаний із правовими відно­синами. Проте, як свідчить аналіз чинного законодавства в Україні, протягом останніх років у сфері державних фінансів відсутні правові гарантії з боку дер­жави. Великою проблемою є надмірна централізація фінан­сових ресурсів у державному бюджеті. Їхня децентралізація має відбуватися не перерозподілом коштів державного бюд­жету, як законодавчим закріпленням джерел бюджетних до­ходів територіальних громад, а завдяки докорінній зміні під­ходу до правового регламентування управління державним бюджетом.

Сконцентровані у бюджеті кошти призначаються для здій­снення державної соціально-економічної політики, забезпе­чення оборони та безпеки держави. За допомогою бюджету виконуються державні та місцеві програми з розвитку й ус­пішного функціонування галузей економіки, з проведення конверсії військово-промислового комплексу, охорони здоров'я, зміцнення науково-технічного потенціалу й культури, покращання матеріального становища населення та окремих його груп, підтримки соціально-економічного розвитку регіо­нів. Акумуляція у бюджетній системі значних грошових фондів створює можливість для забезпечення рівномірного розвитку економіки і культури на усій території країни. Бюджет є могутнім інструментом державного управління.

Значення державного бюджету обумовлено не лише обся­гом коштів, зосереджених у ньому. В безпосередньому взаємозв'язку з бюджетом і під його впливом функціонують усі інші ланки фінансової системи.

Наявність бюджету створює можливість для маневрування при розподілі коштів на потреби суспільства з урахуванням їхньої пріоритетності протягом певного проміжку часу. У майбутньому роль державного бюджету в соціальних процесах зростатиме. Це зумовлено тим, що саме бюджетні кошти у сукупності з позабюджетними фондами є фінан­совим підґрунтям для здійснення соціальних перетворень, переходу на новий, вищий рівень соціального обслуговування населення. Крім того, державний бюджет має нівелю­вати соціальні наслідки розшарування громадян за їхніми матеріальними статками, що спричинено переходом до рин­кових умов господарювання.

Отже, державний бюджет – це важливий інструмент впливу на розвиток економіки України, створення соціальних умов і передумова політичних відносин між органами державної та місцевої влади. Провідну, визначальну роль у формуванні та розвитку економічної структури будь-якого сучасного суспільства грає державне регулювання, що здійснюється в рамках обраною владою економічної політики. Одним з найбільш важливих механізмів, що дозволяють державі здійснювати економічне і соціальне регулювання, є фінансовий механізм - фінансова система суспільства, головним ланкою якої є державний бюджет. Саме за допомогою фінансової системи держава утворює централізовані і впливає на формування децентралізованих фондів грошових коштів, забезпечуючи можливість виконання покладених на державні органи функцій. Очевидно, що успіх економічного реформування в нашій країні в великій мірі залежить від того, в яких напрямках піде перетворення фінансової системи суспільства, наскільки бюджетна політика держави буде відповідати вимогам часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]