Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
II.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
68.61 Кб
Скачать

II. Структура бюджетної системи.

  1. Функції держбюджету.

Бюджет має одночасно і правову, і економічну категорії. Через нього держава здійснює регулювання економіки, забезпечує її стабільність і розвиток. Реалізація будь-якого напряму політики держави в економічній або соціальній сфері вимагає відповідних ресурсів. Саме тому бюджет об'єктивно необхідний кожній державі для виконання покладених на нього функцій. Окремі його елементи, такі як прямі і непрямі податки, позики, витрати на державне управління, оборону та ін., існували протягом історії людства при різному суспільному ладі і зберігаються в наші дні. За допомогою податків бюджет може активно впливати на суспільне відтворення, а напрями використання мобілізованих ресурсів на розвиток пріоритетних галузей. Тим самим бюджет може впливати на вдосконалення структури суспільного виробництва, його розвиток, оптимізацію вартісних пропорцій у розподілі доходів на загальнодержавні і внутрішньогосподарські потреби, матеріальну і виробничу сфери, а також на окремі галузі господарства і соціальної сфери.

Державний бюджет є головним у системі фінансових планів будь-якої країни, оскільки об'єднує їх у цілісну систему, визначаючи на поточний рік фінансові взаємини держави з різними ланками господарства і населенням. В процесі виконання своїх функцій, бюджет справляє неоднозначний вплив на економіку країни. Наприклад, вилучення в бюджет частини доходів громадян і організацій за допомогою системи оподаткування стримує рівень економічної активності в країні. Але в той же час створюються додаткові можливості для проведення державних програм, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів. Вирівнювання доходів нижчестоящих бюджетів за рахунок фінансової підтримки вищестоящих сприяє поліпшенню становища бідних територій, але при цьому воно може оцінюватися як несправедливе з позиції більш багатих регіонів, які є донорами таких програм. Таким чином, дуже важливим є досягнення балансу різних суспільних інтересів.

Отже, основна функція бюджету - розподільна. Вона полягає в тому, що бюджет дозволяє акумулювати фінансові ресурси в руках держави і використовувати їх для фінансування різних програм. Це відбувається шляхом перерозподілу фінансових ресурсів між різними сферами громадського виробництва, рівнями державного управління, верствами суспільства. Оскільки в бюджетні відносини вступають майже всі учасники відтворювального процесу, межі дії розподільної функції дуже широкі. Цілі такого перерозподілу різні. До них може відноситись:

- сприяння розвитку пріоритетних галузей економіки;

- підтримка тих її секторів, які є збитковими або низькорентабельними, але мають високу соціальну значимість (наприклад, сільське господарство), а також необхідні для забезпечення національної безпеки;

- вирівнювання соціально-економічного розвитку окремих регіонів країни;

- подолання надмірної диференціації доходів громадян і ін.

З бюджету фінансуються найважливіші державні програми: розвиток ринкової інфраструктури, інвестиційні, природоохоронні, приватизація, створення нових робочих місць, конверсія військового виробництва, соціальний захист громадян, розвиток паливно-енергетичного комплексу та ін. Основними напрямками державних інвестицій є прогресивні та пріоритетні галузі економіки, що забезпечують стратегічні напрями її розвитку, створення необхідної виробничої інфраструктури, прискорення науково-технічного прогресу. Не маловажне значення мають інвестиції в людський капітал, які передбачають видатки бюджету на освіту, охорону здоров'я, культуру і сприяють відтворенню трудових ресурсів. Через бюджетний фонд організовується система соціальних виплат, яка забезпечує перерозподіл видатків, збереження політичної стабільності. Бюджетні трансферти вирівнюють доходи окремих територій і рівень їх соціально-економічного розвитку.

Розподільна функція полягає в тому, що при функціонуванні бюджетних відносин здійснюється прямий рух вартості, що забезпечує реалізацію об'єктивних закономірностей розподілу доходів і одночасно ефективний стимулюючий вплив на результати господарювання різних суб'єктів діяльності.

Інша найважливіша функція державного бюджету - контрольна функція. Контрольна функція фінансів знаходиться в тісному взаємозв'язку з розподільчою. Це обумовлено об'єктивним характером бюджетних відносин і одночасно їх суб'єктивної організацією з боку держави.

Отже, оскільки існують об'єктивні закономірності розподілу доходів (названі вище), то існує і об'єктивний механізм сигналізації про результати дотримання або недотримання даних закономірностей. Розглянемо цю тезу детальніше.

Як вже було зазначено, бюджетні відносини мають об'єктивний характер, але це не означає, що вони складаються стихійно, без будь-якої участі держави. Навпаки, держава розробляє стратегію і тактику використання бюджетних ресурсів, в результаті чого бюджетні відносини набувають певні суб'єктивні форми, а держава визначає методи їх здійснення. Ось чому суб'єктивна діяльність в області створення форм бюджетних відносин може призводити до різних наслідків в економіці країни. В одних випадках дані форми забезпечують реалізацію об'єктивних закономірностей розподілу доходів на даному етапі розвитку економіки і суспільства, в інших - цього не відбувається. В результаті незалежно від волі і бажання органів влади й управління, з'являються позитивні або негативні наслідки в економічному житті суспільства.

Контрольна функція - це здатність виявляти конкретні наслідки в економіці та суспільстві в цілому при реалізації суб'єктивних форм бюджетних відносин і тим самим сигналізувати про відповідність або невідповідність їх тим відносинам, які необхідні на даному етапі розвитку суспільства.

Бюджет дозволяє здійснювати контроль за діями виконавчої влади, який може здійснюватися в різних формах - з боку спеціалізованих органів, наділених контрольними повноваженнями, з боку вищестоящої організації та ін.. У країнах з розвиненими демократичними традиціями важливе значення відводиться громадському контролю, для розвитку якого приймаються спеціальні програми підвищення прозорості бюджетної системи. Бюджет приймається як закон, і тим самим накладає обмеження на дії уряду. У ньому законодавчо закріплені ліміти окремих статей доходів та видатків, що держава має чітко дотримуватися при проведенні соціально-економічної політики.

Окрім таких найважливіших функцій, як розподільна і контрольна, можна виділити ще не менш важливу функцію державного бюджету - регулюючу.

В умовах ринкової економіки основним інструментом державного регулювання є фінансова система, центральною ланкою якої виступає бюджет. Саме за допомогою фінансової системи держава утворює централізовані і впливає на формування децентралізованих фондів грошових коштів, забезпечуючи можливість виконання покладених на державні органи функцій. Економічні і політичні реформи, що проводяться до початку дев'яностих років, також не могли не торкнутися сферу державних фінансів, і, в першу чергу, бюджетну систему. Державний бюджет, будучи головним засобом мобілізації і витрачання ресурсів держави, дає політичної влади реальну можливість впливати на економіку, її структурну перебудову, на соціальну сферу.

Очевидно, що в перспективі успіх економічного реформування в нашій країні у великій мірі залежить від того, в яких напрямках буде відбуватися перетворення фінансової системи суспільства, наскільки бюджетна політика держави буде відповідати вимогам часу. Держава регулює соціальний розвиток і рівень життя населення країни, здійснюючи витрати на охорону здоров'я, освіту, соціальне забезпечення. З допомогою витрат на підтримку окремих галузей забезпечується виробництво суспільно-значущих товарів і послуг. Крім того бюджет є інструментом регіональної політики, оскільки за рахунок регіонів-донорів здійснюється підтримка депресивних і кризових територій, які мають недостатній економічний потенціал або відчувають наслідки надзвичайних ситуацій, внаслідок чого можуть відставати в економічному і соціальному розвитку від інших територій. Вплив бюджету не обмежується державним сектором економіки і виходить далеко за його межі. Регулюючий вплив роблять не тільки бюджетні витрати, але і податки, які стимулюють або стримують розвиток окремих галузей або сфер діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]