Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 чит.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
61.95 Кб
Скачать

1.4. Принцип ресурсо- та енергозбереження

Для всіх виробництв максимальне використання сировини є одним із основних засобів зниження питомих затрат на виготовлення продукції. Комплексне використання сировини дозволяє найбільш раціонально її застосовувати і полягає в переробці всіх складових частин сировини без відходів. Крім того комплексне використання сировини розв’язує екологічні проблеми, і дозволяє зменшити витрати на будівництво очисних споруд. Існує проблема нестачі сировини і з’являється проблема матеріальних ресурсів. Є декілька способів її розв’язання:

- використання доступної сировини;

- використання концентрованої сировини;

- заміна дефіцитної сировини на доступну.

Завищені витрати сировини призводять до зниження технологічних ліній, збільшення витрат пального, електроенергії та ін. на одиницю продукції.

Економію електроенергії досягають:

- створенням більш сучасним устаткування;

- використання менш енергоємних технологічних операцій;

- багатократним використанням температури, зменшення теплоти в довкілля.

1.5. Принци інтенсифікації процесів

Для інтенсифікації процесу необхідно збільшити різницю потенціалів, кінетичний коефіцієнт, поверхню контакту фаз.

Під інтенсифікацією розуміють скорочення часу технологічної операції. Основні принципи або напрямки інтенсифікації:

- збільшення рушійної сили процесу;

- збільшення (оновлення) поверхні контакту фаз, розширення можливостей контактування (зіткнення) різних потоків;

- збільшення кінетичного коефіцієнта.

Систематизуючи методи інтенсифікації,

мікроскопічний (міжмолекулярні, іонно-молекулярні, атомарні збурення) та макроскопічні (дії на групи атомів і молекул). рівень відображає гідродинамічні, механічні та теплові фактори здійснюють за допомогою процесів переносу за рахунок конвекції мікрочасток, тобто режими обтікання твердого матеріалі, які дозволяють змінити швидкість взаємодії груп атомів та молекул.

Математичний опис таких явищ засновано на рівнях тепломасопереносу та аерогідродинаміки.

1.6. Принцип найкращого використання устаткування

Принцип найкращого використання устаткування досягнення максимальної величини продукції, яку одержують з одиниці об'єму або з одиниці поверхні апарату чи машини, з одиниці довжини робочих органів, тобто найкраще використання робочого простору устаткування. Сформульована таким чином мета відноситься безпосередньо до технологічного процесу (максимально можливі швидкості процесів в апаратах), так і до організації виробництва (збільшення завантаження, ліквідація простоїв апаратів та ін.). Використовуючи цей принцип, можна знизити витрати на одержання певного продукту,

способи реалізації принципу найкращого використання устаткування є

повернення (рециркуляція) потоків продукту або робочих агентів для стабілізації режимів,

регенерації теплоти або повторного його використання для однієї і тої технологічної операції.

узгодження одиничних операцій та технологічних потоків.

З принципу найкращого використання устаткування витікають основні вимоги до машин та апаратів.

1. Максимальна або задана (відповідна всієї технологічній лінії) продуктивність та висока інтенсивність праці.

2. Найбільший вихід продукту та розподільна здатність процесу (виведення цінного або вилучення шкідливого компоненту), які забезпечуються оптимальними параметрами (температурою, тиском, швидкістю робочих агентів та органів, концентрацією початкових речовин тощо.

3. Мінімальні енергетичні витрати на подрібнення, відокремлення, перемішування та транспортування матеріалів та найкраще використання утвореної в апараті та підведеної в апарат теплоти. Зниження енергетичних витрат на переміщення газів та рідин досягається головним чином зниженням гідравлічного опору апарату та вибором оптимальних конструктивних параметрів.

4. Сталість режиму, легка керованість та безпека при обслуговуванні машини або апарату. Ці умови забезпечуються раціональною конструкцією машини і апарату та незначною зміною параметрів технологічного режиму під дією різних збуджень.

5. Низька вартість апарату та ремонту, ремонтопридатність та надійність в роботі, які досягаються простотою конструкції, використанням дешевих міцних, стійких проти спрацювання конструкційних матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]