Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-09-2013_18-38-28 / Л -6 .doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Тема 6. Освітня політика у підготовці педагогічних і науково-педагогічних кадрів

Розділ I. Педагогічна освіта в Україні, що розвивається.

1.1. Педагогічна освіта та процес реформування системи освіти в Україні.

1.1.1. Державна політика реформування системи освіти в Україні.

1.1.2. Мета і головні аспекти процесу реформування системи освіти в Україні.

1.1.3. Механізм реформування системи освіти в Україні.

1.1.4. Вчителі та інші освітяни – суб’єкти реформування системи освіти в Україні.

1.2. Стратегічні пріоритети підготовки та розвитку педагогічної компетенції вчителів.

1.2.1. Філософія вищої та післядипломної педагогічної освіти.

1.2.2. Вища та післядипломна педагогічна освіта у процесі реформування системи освіти в Україні.

Розділ II. Професійний профіль вчителя.

2.1. Роль вищої та післядипломної педагогічної освіти у розвитку професійної компетенції вчителя.

2.1.1. Роль вищої педагогічної освіти у розвитку професійної компетенції вчителя.

2.1.2. Роль післядипломної педагогічної освіти у розвитку професійної компетенції вчителя.

2.2. Стандарти вищої педагогічної освіти.

2.2.1. Зміст стандартів вищої педагогічної освіти.

2.2.2. Структура стандартів вищої педагогічної освіти.

2.3. Зміст і структура стандартів післядипломної педагогічної освіти.

2.4. Підготовка вчителів до роботи з дітьми з особливими потребами.

Розділ III. Підготовка вчителів: досягнутий прогрес.

3.1. Опис системи педагогічної освіти.

3.1.1. Законодавча база педагогічної освіти в Україні.

3.1.2. Структура вищої педагогічної освіти.

3.1.3. Структура післядипломної педагогічної освіти.

3.1.4. Управління системою педагогічної освіти.

3.2. Переваги та проблеми системи педагогічної освіти в Україні.

3.3. Модернізація вищої та післядипломної педагогічної освіти на засадах застосування інноваційних методів навчання і педагогічних технологій.

Розділ I. Педагогічна освіта в україні, що розвивається

1.1. Педагогічна освіта та процес реформування системи освіти в Україні.

1.1.1. Державна політика реформування системи освіти в Україні.

Державна політика у сфері освіти в Україні регулюється Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами й розпорядженнями Президента України, декретами, постановами, розпорядженнями Кабінету Міністрів України, нормативними документами (актами) Міністерства освіти і науки України та інших органів центральної виконавчої влади держави. Державна політика у сфері освіти, що визначається Верховною Радою України відповідно до Конституції України, здійснюється органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Законодавчою базою освіти в Україні виступають Конституція України (1996 р.), Закони України "Про освіту" (1996 р.), "Про професійно-технічну освіту" (1998 р.), "Про загальну середню освіту" (1999 р.), "Про дошкільну освіту" (2000 р.), "Про позашкільну освіту" (2001 р.) та інші закони, що регулюють окремі питання функціонування освіти (фінансові, майнові тощо).

Згідно з Конституцією України (ст. 53) кожен громадянин має право на освіту. Для громадян України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Це право забезпечується розгалуженою мережею закладів освіти, заснованих на державній та інших формах власності, їх відкритим характером, різними формами навчання (очною, вечірньою, заочною/дистанційною, екстернатом, педагогічним патронажем). Держава здійснює соціальний захист учасників навчально-виховного процесу (вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів та інших осіб), незалежно від форми їх навчання і типів навчальних закладів, в яких вони навчаються, а також сприяє здобуттю освіти в домашніх умовах.

За Законом України "Про освіту", що є базовим в освітній галузі, освіта розглядається як основа інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і держави, вона є пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного і культурного розвитку суспільства.

Функціонування освіти в Україні ґрунтується на засадах гуманізму, демократизму, національної свідомості, взаємоповаги між націями і народами.

Державна політика у сфері освіти в Україні спрямована на реформування освітньої галузі на національних традиціях з урахуванням світових освітніх тенденцій та економічних можливостей держави з метою забезпечення всебічного розвитку людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвитку її таланту, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, підвищення його освітнього рівня, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.

Процес реформування системи освіти в Україні характеризується неперервним виробленням і реалізацією відповідних програмних документів. Одним з перших таких документів, спрямованим на реформування національної освіти в умовах суверенності і незалежності української держави, стала Державна національна програма "Освіта" ("Україна ХХІ століття"), що була схвалена І з'їздом педагогічних працівників України і затверджена постановою Кабінету Міністрів України (1993 рік). Згодом, враховуючи соціально-економічне становлення держави, було прийнято низку Указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, а також рішень Міністерства освіти і науки України щодо поглиблення реформ в усіх ланках освіти - дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної і вищої освіти.

Соседние файлы в папке 19-09-2013_18-38-28