Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20-09-2014_12-23-22 / 2013Асистентська практика (остан варант).doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
480.77 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова

Інститут природничо-географічної освіти та екології

Кафедра екології

Волошина н.О., Будзяк о.С.

Методичні рекомендації

щодо ОРГАНІЗАЦІЇ ТА проходження

МАГІСТЕРСЬКОЇ (АСИСТЕНТСЬКОЇ) практики

КИЇВ - 2013

Методичні рекомендації щодо організації та проходження магістерської (асистентської) практики для студентів денної і заочної форм навчання за спеціальністю 8.04010601 «Екологія та охорона навколишнього середовища». Укладачі: Волошина Н.О., Будзяк О.С. – К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2013. – 38 с.

Рецензенти:

Добряк Д.С. – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри управління земельними ресурсами ННІ земельних ресурсів та правознавства НУБіП України;

Щабельська В.Г. – кандидат географічних наук, доцент завідувач кафедри економічної та соціальної географії, заступник директора з науково-методичної роботи Інституту природничо-географічної освіти та екології.

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри екології Інституту природничо-географічної освіти та екології НПУ імені М.П. Драгоманова (протокол № 6 від 09 січня 2013 року).

Рекомендовано Вченою Радою Інституту природничо-географічної освіти та екології НПУ імені М.П. Драгоманова (протокол № 5 від 30 січня 2013 року).

Методичні рекомендації відтворюють сучасні вимоги до організації, підготовки та проходження магістерської (асистентської) практики, оформлення звітної документації, порядку захисту та оцінювання. Видання призначено для використання магістрантами кафедри екології НПУ імені М.П. Драгоманова денної і заочної форм навчання.

ЗМІСТ

І. Загальні положення……………………………………………………………….….4

ІІ. Організація проведення магістерської практики …………………………………7

ІІІ. Права та обов’язки магістранта-практиканта…………………………………….8

ІV. Зміст магістерської практики………………....……………………......................9

3.1. Організаційно-виховна робота………………………………………………. ....9

3.2. Навчально-методична робота……………………………….…………..….12

3.3. Науково-дослідна робота……………………………………………..……...17

V. Звітна документація магістранта-практиканта...…………………………..........19

VІ. Оцінювання магістерської практики………………………………………….....20

Список використаних джерел……………..……………………………………….....21

Додатки………………………………………………….……………...……………...22

І. Загальні положення

Магістерська (асистентська) практика далі (Магістерська практика) передбачена галузевим стандартом вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і навчальним планом підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» зі спеціальності 8.04010601 «Екологія та охорона навколишнього середовища» денної і заочної форм навчання.

Базою проходження асистентської практики є навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації та вищі навчальні заклади ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Тривалість асистентської практики складає 6 тижнів і проводиться у другому півріччі без відриву від навчання.

Специфіка підготовки магістрантів–екологів у педагогічному ВУЗі за кваліфікацією «Організатор природокористування» пов’язана з питаннями виховного і освітнього характеру, особливостями діяльності викладача екологічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів акредитації та організаційної роботи на громадських засадах. Робота в галузі освіти передбачає не лише теоретичну підготовку на високому рівні, але й набуття практичних навиків ведення аудиторних занять зі школярами і студентами, організацію та ведення роботи екологічних гуртків, профорієнтаційної роботи, вміння доступно та переконливо орієнтувати різні вікові та соціальні групи населення на екологічно раціональне ставлення до природних ресурсів та формування у них екологічної культури.

Метою Магістерською практики є формування готовності магістранта до виконання функціональних обов'язків викладача екологічних дисциплін у навчальних закладах усіх рівнів акредитації та організатора природокористування, закріплення фахових, педагогічних та психологічних знань, формування професійних умінь, навичок і досвіду самостійної роботи.

Основні напрями професійної діяльності, в яких відбувається практична підготовка магістра: викладацька, освітня, організаційно-управлінська, інформаційно-аналітична, консультаційна та науково-дослідницька.

Для забезпечення ефективної реалізації мети передбачено основні завдання Магістерської практики:

  • ознайомлення з особливостями різних видів діяльності викладача навчальних закладів усіх рівнів акредитації;

  • поглиблення знань з фахових дисциплін та уміння користуватися ними при підготовці до ведення аудиторних занять;

  • вироблення практичних навичок і уміння щодо підготовки та проведення лабораторних занять і лекцій;

  • презентації учбового матеріалу;

  • підготовка методичних вказівок для студентів, призначених для самостійної роботи;

  • організація та проведення екологічного громадського заходу;

  • психолого-педагогічний аналіз уроку при взаємовідвідуванні аудиторних занять викладачів і магістрантів.

Магістрант за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища» повинен

знати:

  • професійні функції викладача екологічних дисциплін у навчальних закладах різного рівня акредитації;

  • особливості організації та основні види науково-педагогічної роботи викладача;

  • методику викладання екології у вищій школі;

  • форми і методи професійно-орієнтаційної роботи;

  • володіти екологічною термінологією.

вміти:

  • розробити індивідуальний план роботи;

  • працювати з науковими, науково-методичними та науково-популярними джерелами, підбирати навчальний матеріал, методи і засоби його викладання;

  • формувати план, мету, завдання та найвагоміші положення аудиторного заняття;

  • розробляти плани-конспекти лекцій, лабораторних (практичних і семінарських занять);

  • застосовувати екологічну термінологію;

  • об’єктивно оцінювати роботу студентів і підготовку магістрів під час взаємовідвідування аудиторних занять;

  • здійснювати пошук матеріалу, його логічне викладення та підготовку в електронній формі методичних вказівок для самостійної роботи студентів з дисциплін професійного та практичного циклу підготовки екологів;

  • проводити профорієнтаційну роботу та презентувати професію еколога; планувати та організовувати екологічні заходи (для школярів, студентів та різних вікових і соціальних групи населення);

  • формувати екологічну культуру, мислення та свідомість серед населення, які ґрунтуються на ставленні до природи як до унікальної цінності, пропагандувати екологічно раціональне ставлення до природних ресурсів та збалансоване їх використання, розуміти та оптимально вирішувати екологічні проблеми у регіонах проживання.

Настановча конференція проводиться на початку другого півріччя, в перший день Магістерської практики, де визначаються основні терміни та календарний графік проведення практики, вимоги до її організації й проведення, форми проведення контролю в період проходження практики, критерії оцінювання, вимоги до оформлення звітних матеріалів та їхнього захисту.

Заключна конференція проводиться після завершення магістерської практики колегіально, за участю усіх наукових керівників та магістрантів.